Hvordan ta vare på tomatplante over vinteren?

Vann planten godt og la den stå i 24 timer til planten får tatt opp det meste av fuktigheten. Det anbefales å plassere planten i et sydlig/vestlig vindu og bruke timer på overvintringslys mellom kl 7 og 10 og mellom kl 15 og 20 slik at planten får 13 timer lys om dagen. Temperaturen må ikke få synke under 10 ºC.

Skal man klippe tomater ned?

Tomaten din har en stamme som kommer opp fra bakken, på denne stammen kommer det blader, og i hjørnet mellom blad og stamme kommer det etterhvert sideskudd. Disse sideskuddene fjerner du der de starter ved å klippe eller knipe. Sideskuddene fjernes jevnlig, sjekk gjerne planten en gang i uken.

Hvordan ta stiklinger av tomatplante?

Ta stiklinger av tomatplanten
  1. Tomatplante med tjuv.
  2. Snitt inn mot stammen.
  3. Fjern de to første bladparene.
  4. Snitt en gang til like under den nederste greinen.
  5. Plant dypt i potta med jord helt opp til greinene.
  6. Vann godt.

Hvordan ta vare på tomatplante over vinteren? – Related Questions

Er tomater flerårig?

Tomatplanten er i utgangspunktet flerårig, så i prinsippet kan den bli veldig lang ( opptil 19 meter er målt), til den bukker under av sykdom eller kulde. På rankene er det alltid 3 blader mellom hver blomsterklase. Semi-indeterminate sorter trives godt med å ha 2-3 hovedstammer, f.

Skal man knipe tomatplanter?

Som hovedregel skal alle sideskudd knipes av slik at det bare blir tomater på hovedstammen. Det er spesielt viktig i drivhuset, hvor man trenger god luftsirkulasjon rundt plantene. Når du kniper skuddene sårer du tomatplanten. Det er derfor viktig å gjøre det mens skuddene er så små som mulig.

Skal man dusje tomatplanter?

Ved å dusje plantene kan du unngå de verste angrepene. Det er ganske vanlig at tomatplantene rammes av soppangrep, bakterier eller virus, og grunnen til det er dyrkeforhold som ikke er spesielt gode. Det er viktig å plante med riktig avstand mellom plantene, lufte dem og skifte ut jorden helt mellom hver årstid.

Når skal man begynne å gjødsle tomater?

OBS, vinduskarm har ikke nok lys nok før i april, før det må du bruke ekstralys. Etter to uker kan du begynne å gjødsle meget forsiktig, sånn 1/4 styrke. Etter noen uker så kommer det til å tyte røtter ut av potta, og da er det på tide å ta den ut av potta og plante over i en litt større potte, med vanlig god jord.

Hva gjødsler man tomater med?

Tomater krever godt stell. De skal ha næringsrik, porøs og fuktig jord, gjerne jord med mye kompost/organisk materiale. Vanlig hagejord er sjelden optimal for tomater, så den bør berikes med kompost eller kugjødselkompost og gjerne litt benmel som tilfører kalium og fosfor.

Hvorfor henger bladene på tomatplante?

Man kan gjerne vente til planten “henger” litt med bladene før man vanner. Vannes det for mye og for ofte kan det føre til sykdommer og råte, samt at tomatsmaken blir tammere om planten overvannes. Sørg for god drenering, i form av f. eks.

Skal man fjerne de nederste bladene på tomatplanter?

De fleste sykdommer som rammer tomater er jordbårne. For at ikke jord skal komme i kontakt med planten, fjerner jeg alle blader som har nær bakkekontakt. Når planten har vokst seg stor og dannet tomater, fjerner jeg alle blader opp til nederste klase, slik at det blir luftig rundt føttene til plantene.

Hvordan få tomatplanter til å vokse fortere?

Tomater trenger sol og varme for å modnes, og jo større tomater jo bedre forhold vil de ha. Så: Om du ikke har drivhus, velg tomater med små frukter. Feks cherrytomater eller perletomater! Gjerne noen som er kjent for å ha rask kultiveringstid, det betyr at de modnes raskere.

Skal tomatplanter ha mye sol?

Tomatplantene dine må ha lys, gjerne naturlig lys!

Tomatplanter elsker sol og de kan nesten ikke få nok. Det er derfor viktig å tenke over hvos du plassere plantene dine slik at de får meste mulig sol gjennom døgnet. Har du tomatplantene inne kan burde du plassere de et sted hvor det kommer mye naturlig lys inn.

Hvor mange tomatplanter i en potte?

Vi bruker potter på 20 liter med en plante i hver krukke. De lave sortene kan stå to sammen i en potte på 20 liter. Fordelen med store krukker er at røttene får god plass, samt at det ikke er så lett at det tørker ut på varme dager.

Når skal tomater toppes?

Topping og stell av tomatplantene

Ranketomater bør toppes så ikke planten blir for høy, de fleste deler av landet rekker ikke tomatene å bli modne på store planter på friland og kald-drivhus. På sensommeren, når du ser at det er ca 6 uker til temperaturen vil falle ned mot null, klipper du av toppskuddet.

Hvordan unngå tynne tomatplanter?

Lag et stort hull i midten og sett tomatplantene dypt ned i pottene. Fyll så forsiktig jord langt oppover stilken, slik at de første bladene er nesten helt nede ved jordoverflaten. Etter hvert vil det vokse nye røtter langs de lange stilkene som nå har forsvunnet. Slik skaper du planter som er sterk og sunn.

Hvorfor blir nye spirer lange og tynne?

For lite lys etter spiring kan føre til lange og tynne spirer som fort knekker. Jo høyere temperatur, jo mere lys trenger plantene. Noen planter trenger mer lys enn andre. Paprika trives også ved lavere lysintensitet, mens kålplanter trenger mye lys.

Hvor kaldt kan tomatplanter stå?

De fleste typer tomatplanter vil helst ikke ha temperaturer under 12 grader. Det er stort sett ikke mulig å etterleve i Norge.

Er det for sent å så tomater i mai?

Planter som skal stå i drivhus, kan såes 1. mars. (Har man drivhus, går det godt an å helt frem til midten av april og likevel få en fin avling) Tomater som skal vokse på friland, kan man vente til midten av mars før man sår.

Kan man plante agurk og tomat sammen?

Agurk/sylteagurk:

Plant sammen med asparges, bønner, alle kåltyper, selleri, mais, solsikke, dill, kålrabi, salater, løk, erter, blomkarse, reddiker og tomater. Unngå å plante sammen med poteter og salvie.

Leave a Comment