Hvordan bestøves multer?

Multens latinske navn er Rubus chamaemorus og tilhører rosefamilien. Planten har 4-6 kronblad og er såkalt særbo som betyr at hannblomstene og hunnblomstene vokser på forskjellige planter. Det er selvfølgelig i hunnblomsten at multebæret – som er en samling små steinfrukter som sitter tett, tett sammen – utvikles.

Når blomstrer multer?

Molteplanten blomstrer gjerne i mai og juni. Den kan lett bli frostskadet. Da uteblir fruktsettingen, altså at planten ikke får molter. Fruktene modnes gjerne i juli og august.

Når er multene modne i fjellet?

Det er tid for multer. De guloransje bærene blir kalt skogens gull og mange passer på å plukke rikelig nå så de har til julens multekrem. Men multer kan også brukes til mye annet godt. Multene er vanligvis modne fra slutten av juli til starten av september.

Hvordan bestøves multer? – Related Questions

Hva er multer på engelsk?

1. På engelsk kalles bærene «cloudberry» rett og slett fordi de ligner en sky. 2. Multer brukes mest i nordisk mat, og vokser kun i kalde klima.

Hvor finner en multe?

Multer finnes i fjellstrøk over hele Norge, Sverige og Finnland men er i enorme mengder enkelte steder: Har du funnet en skikkelig bra moltemyr en gang kommer du aldri til å glemme det. De største sjansene for å finne ei slik myr i Norge er nok fra Finnmark og sørover til Lierne og Trøndelag.

Hvilken farge har et modent multebær?

Fruktene er store og velsmakende, først røde og omsluttet av begerbladene, men som modne har de en vakker gul-oransje farge i flere nyanser.

Skal multer vaskes?

– Best resultat får du om du skyller i friskt, kaldt vann, sier Jens Strøm, kvalitetsdirektør i Bama, til DinSide. Men ikke all frukt og bær er like lett å skylle eller vaske, uten å ødelegge. Skjørere bær, som bringebær og multer, kan bli skadet av vannstrålene.

Hvor sunt er multer?

Multer har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Multer en også en kilde til vitmin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Er det mye sukker i multer?

Gammel oppskrift på syltetøy av multer. Mengden sukker er litt opp til deg selv. Det kan og brukes ekstra pektin(certo ol) eller evt syltesukker om du er redd for at det ikke stivner.

Ingredienser.

1 kg multer
Ca 225 gr sukker etter smak

1 more row

Hvor lenge holder multer seg?

De holder en viss tid i kjøleskapet, men vi anbefaler ikke å ha multer i kjøleskapet i mer enn 3-4 dager.

Er multer farlig for hunder?

“I naturen vil hundene (se også på ulvene) naturligvis spise det den finner – og da inkludert bær. Mange hunder er ville etter bringebær, blåbær, multer etc, og det har ikke skapt noen mageproblemer eller skaper noen negative sider ved det generelt, men altfor mye jordbær/bringebær kan utvikle allergi, mener noen.

Er det næring i multer?

Noe av det beste med multer er nettopp det rike næringsinnholdet. Multer har et ekstremt høy C-vitamin innhold. I tillegg er de også rik på A-vitamin, omega 3 og 6, fiber, kalsium, jern og magnesium (kilde: 3). Annet innhold i multebæret inkluderer B1, B2, B3, E-vitamin, og en rekke andre vitaminer og mineraler.

Hvor mye kalorier er det i multer?

Karbohydrater i frukt og bær
Bær Karbohydrater kJ/Kcal
Bringebær 3 g 122 kJ/ 29 kcal
Multer 4 g 191 kJ/ 46 kcal
Bjørnebær 6 g 180 kJ/ 43 kcal
Jordbær 7 g 144 kJ/ 34 kcal

Hvorfor spise multer?

Multene er fylt av små steiner, og derfor er de rike på kostfiber. I frøene er det også en del vitamin E. For øvrig er multene rike på vitamin C, og en kilde til B-vitaminet folat. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Kan multer fryses uten sukker?

Det er viktig at bærene tiner langsomt i kjøleskap. Bærene kan også fryses uten sukker, men virker da surere etter tining.

Kan multer fryses flere ganger?

– Ikke frys ned matvarer mer enn to ganger

Eva Johanne Lillebakken er seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet. Hun sier at hovedregelen er at matvarer ikke bør fryses ned to ganger, fordi det kan redusere den hygieniske kvaliteten vesentlig.

Kan man fryse bær flere ganger?

På bærposene står det gjerne at tinte bær ikke bør fryses igjen. Ifølge Mattilsynet er det ikke farlig å spise bær som er tint og frosset igjen. – Å fryse tinte bær kan nok forringe kvalitet og holdbarhet.

Hvor fort modnes multer?

– Er det mye multe hos deg? – Ja,det er faktisk det. Hu modnes utrolig fort. Karten blir moden nærmest over natta, svarer Olestad.

Hvor lang tid tar det før multene blir modne?

Multene modnes i Nord-Norge i midten av juli til slutten av august. Multene er store og velsmakende. Først røde og omsluttet av begerbladene men som modne har de en vakker gul-oransje farge i flere nyanser.

Leave a Comment