Hvorfor er det ikke lov å plukke multekart?

Lov om forbud mot plukking av moltekart fra 1970 forbød plukking av moltekart på grunn av skadene dette påførte planten. Dette ødela høsten de påfølgende år. Kartplukkingsloven ble opphevet i 2003 i forbindelse med en opprydding av lite brukte lover og enkeltbestemmelser.

Hvordan bestøves multer?

Multens latinske navn er Rubus chamaemorus og tilhører rosefamilien. Planten har 4-6 kronblad og er såkalt særbo som betyr at hannblomstene og hunnblomstene vokser på forskjellige planter. Det er selvfølgelig i hunnblomsten at multebæret – som er en samling små steinfrukter som sitter tett, tett sammen – utvikles.

Når er multene modne i fjellet?

Det er tid for multer. De guloransje bærene blir kalt skogens gull og mange passer på å plukke rikelig nå så de har til julens multekrem. Men multer kan også brukes til mye annet godt. Multene er vanligvis modne fra slutten av juli til starten av september.

Hvorfor er det ikke lov å plukke multekart? – Related Questions

Hvor finner en multe?

Multer finnes i fjellstrøk over hele Norge, Sverige og Finnland men er i enorme mengder enkelte steder: Har du funnet en skikkelig bra moltemyr en gang kommer du aldri til å glemme det. De største sjansene for å finne ei slik myr i Norge er nok fra Finnmark og sørover til Lierne og Trøndelag.

Hva er multer på engelsk?

1. På engelsk kalles bærene «cloudberry» rett og slett fordi de ligner en sky. 2. Multer brukes mest i nordisk mat, og vokser kun i kalde klima.

Hvorfor er multer dyrt?

Friske multer selges ofte i spann, og bærene har dessverre blitt veldig dyre. Det er sjeldent du får kjøpt en kilo multer til under 90 kr. – Fordi multer vokser i myrete områder i naturen tar det tid å finne og plukke dem.

Hvor sunt er multer?

Multer har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Multer en også en kilde til vitmin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Kan man fryse multer?

Fordi multene inneholder det konserverende stoffet benzosyre holder de ganske lenge i kjøleskapet. Det er likevel anbefalt å fryse dem slik at du unngår at bærene begynner å gjære før du får spist dem.

Hva er molte på engelsk?

Molte
Norsk(e) navn: molte multe
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter

Hva er multer på svensk?

Multe (også molte, dansk: multebær, svensk: hjortron) (Rubus chamaemorus) er en flerårig plante som kan bli snaue 30 cm høy og har en krypende jordstamme.

Hvor lang tid tar det for multer å modne?

– 1,5 til to uker før den er moden – altaposten.no.

Hvilken fisk er multe?

Denne artikkelen handler om en gruppe fisk. For å lese om planten, se multe. Multer er en gruppe strålefinnede fisker.

Multer
Norsk(e) navn: multer, multefisker
Hører til: strålefinnede fisker, kjevemunner, virveldyr
Antall arter: 75
Habitat: kystfarvann, men noen i ferskvann

Hvordan sprer multer seg?

Multeplanten sprer seg på to ulike måter. Den ene er kjønnet formering med frøspredning. Fugler, først og fremst trost og ryper, er glade i multer, og sprer frøene med ekskrementene sine (2). Men det tar seks til sju år før en multeplante som er vokst opp av frø, blomstrer.

Hvor lenge kan multer ligge i kJøleskapet?

Bærene har en holdbarhet på to til fire dager. Multer inneholder benzosyre. Dette gjør dem nærmest selvkonserverende.

Kan man plukke umodne multer?

I «Lov om forbud mot plukking av moltekart» het det følgende: «Det er forbudt å plukke molter før bærene er modne. Molter er modne når bæret kan plukkes uten at hamsen følger med».

Kan man dyrke multer?

Hei. Ja multer kan plantes i alle hager: det er en surjordsplante og skal plantes i naturtorv (som ikke er kalket).

Er molte spiselig?

Moltebær regnes av mange som en delikatesse, da bæra har en aromatisk og særegen smak, som mange liker. Molter spises enten friske fra plantene eller bæra brukes til for eksempel syltetøy, likør, yoghurt, moltekrem og pynt på ulike kaker. Det dyrkes nesten ikke molter. Derfor koster de ganske mye på dagligvarebutikken.

Finnes det multer på Island?

Islandske Skyn Iceland er ett eksempel (selv om det ikke finnes multer på Island – de vokser stort sett bare i Skandinavia).

Hvorfor spise multer?

Multene er fylt av små steiner, og derfor er de rike på kostfiber. I frøene er det også en del vitamin E. For øvrig er multene rike på vitamin C, og en kilde til B-vitaminet folat. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Leave a Comment