Hvor er det mest vanlig å spise torsk på julaften?

Norge har lange tradisjoner som fiskerinasjon, og juletradisjonene langs kysten preges naturlig nok av det. På sørlandet har kokt torsk vært en vanlig middag på julaften, gjerne servert med sandefjordsmør, gulrøtter og poteter.

Hvor mange spiser torsk på julaften?

Vanlige julemiddager i Norge
Rett Hvor Spiser dette på julaften¹
Kalkun Nyere juletradisjon, helst i byene 6%
Svinestek eller svinekam Helst i byene 4%
Lutefisk Spredd på Østlandet, i indre deler av landet og Nord-Norge 2%
Torsk Sørlandet 1%

Hvilken julemat er mest populær?

Svineribbe og pinnekjøtt er den vanlegaste julematen i Noreg. I 2014 åt 55 prosent ribbe på julaftan. Heile 88 prosent åt anten ribbe eller pinnekjøtt.

Hvor er det mest vanlig å spise torsk på julaften? – Related Questions

Er det mange som spiser Grandiosa på julaften?

I en undersøkelse fra 2011 oppga 200.000 nordmenn at de spiser Grandiosa på julaften, men Stokken tror ikke det er hovedretten det er snakk om. – De fleste spiser det neppe som julemiddagen, men som en rask og god lunsj mens man forbereder kvelden, sier han.

Hva spiser franskmenn på julaften?

Frankrike: Kamskjell, østers og gåselever

Et typisk fransk julemåltid består av mange ulike retter, som ikke overraskende består av flere eksklusive råvarer. Vi snakker gåselever, fylte snegler, kamskjell og østers. Typisk fransk luksus der altså!

Hva spiser folk mest til jul?

Dette skal nordmenn spise på julaften i år:
  • Svineribbe: 44 %
  • Pinnekjøtt: 35 %
  • Kalkun: 7 %
  • Skinkestek: 5 %
  • Risgrøt: 4 %
  • Torsk: 4 %
  • Vegetarmat: 4 %
  • Annen middag: 4 %

Hva er tradisjonell julemat i Danmark?

Den klassiske danske julemiddagen

Men i en god gammeldags dansk julemiddag inngår gjerne flæskesteg eller and, kokte poteter, rødkål og brun saus – egentlig ganske likt den norske ribba. Den klassiske juledesserten kalles ris à l’amande, og er en form for riskrem med mandler og kirsebærsaus.

Hva spiser danskene på julaften?

I danske hjem ønsker de hverandre Glædelig jul, og med stor sannsynlighet serveres det flæskesteg, helstekt and eller gås med rødkål, brunede poteter og ripsgelé til julemiddagen.

Hvor i Norge er pinnekjøtt mest vanlig som julemat?

Utbredelse. Pinnekjøttet har sterkest tradisjon på Vestlandet i Norge. Hele 76 prosent av vestlendingene spiser pinnekjøtt på julaften mot 14 prosent på Østlandet. Østlendingene spiser likevel mer pinnekjøtt enn dette og setter sauen på menyen en annen dag i løpet av julehøytiden.

Hva spiser Island til jul?

Julemat på Island

Som i Norge, har Island også lange juletradisjoner. Den mest tradisjonelle julematen i mange genrasjoner har vært røkt lammekjøtt (Hangikjøt), men de siste årene har det endret seg. I dag spiser mange rype, reinsdyrkjøtt, kalkun eller glasert skinkestek.

Hva er den vanligste julematen i USA?

Amerikansk jul er derfor ikke kun én ting. Og det også mange forskjellige retter som blir regnet som den «ekte» julematen. Noen spiser lasagne, andre de meksikanske tamales, mens noen bare må ha and og rødkål. Men den mest vanlige er nok kalkunen, som blir servert med saus, potetstappe, tranebærsaus og grønnsaker.

Hva spiser man på julaften i Italia?

Ifølge tradisjonene i Italia skal det kun være fisk og sjømat på julaften. Til lunsj første juledag, som er julens viktigste måltid, kan man til gjengjeld spise hva man vil.

Hva spiser man i Tyskland på julaften?

I Tyskland varierer julematen avhengig av hvilken del av landet man bor i. Det er vanlig å spise gås, and eller viltkjøtt med Kartoffelklöße, som er raspeballer. Tamgås og karpe er vanlige juleretter, samt potetsalat og knackwurst som er en type pølse. Man spiser gjerne kål til maten: rødkål, grønnkål og rosenkål.

Hvordan feirer de jul i Spania?

Selve feiringen foregår dagen i forveien med pompøse parader og opptog hvor de hellige tre kongene deler ut sukkertøy. Om kvelden setter barna ut småkaker og vann til kongene og deres kameler, for på natten kommer Melchor, Gaspar og Baltasar med julegavene.

Hvorfor heter jul jul på norsk?

Selve navnet jul stammer fra norrønt jólablót, eller jól (ord fra proto-germansk jehwlą/feiring) fra den hedenske offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden, som var lagt til 12. januar. Ordet jul forekommer også i andre germanske språk.

Hvorfor spiser spanjoler 12 druer på nyttårsaften?

Sikrer seg velstand

Når klokka slår sine tolv slag ved inngangen til det nye året, så skal alle stå med 12 druer i hånda. For hvert klokkeslag må de spise én drue. På den måten sikrer de velstand for seg selv og sine nærmeste i det kommende året.

Hva spiser spanjoler 6. januar?

6. januar spiser spanjoler Roscón de Reyes («kongekake», eller «kongenes krans»). Dette er en søt «brødring», toppet med knuste mandler og kandiserte frukter, noen ganger er den fylt med pisket krem. Ofte er det en liten figur av Jesusbarnet inni kaken.

Hvorfor 13 dag jul?

Trettende dag jul (Hellige tre kongers dag)

januar er det trettende dag jul. Dagen skal minne om mennene fra Østerland som kom til Betlehem. I bibelen kalles de kun for de “vise”. Mange steder ble dagen kalt Gamle juledag og ble feiret som den virkelige juledagen.

Hva burde man ikke spise i Spania?

Unngå retter som er fritert og med mye pasta eller ris som hovedingrediens. Og husk at det ikke er nødvendig å spise opp alt på tallerkenen. Ha med deg knekkebrød, vannmelon og frukt – og masse vann på stranden.

Leave a Comment