Når ringer arbeidsgiver referanser? Referansesjekken utføres ofte i etterkant av et jobbintervju. Din potensielt nye arbeidsgiver vil sannsynligvis gå gjennom flere intervjurunder med potensielle arbeidstakere, før han eller hun skal sile ut de beste. Da er det ofte aktuelt å ringe til referansene dine.
Hvorfor ringe referanser?
Søknad, CV og intervju kan gi deg et bilde av kandidaten – men minst like viktig er det å snakke med kandidatens referanser. Slik sikrer du at du får den informasjonen du trenger fra kandidatens referanser ved å stille de riktige spørsmålene.
Hvor lang tid etter referansesjekk?
Med i de fleste tilfeller vil du få svar innen en uke eller to. Noen ganger får man ikke svar i det hele tatt, men dette er ganske uvanlig. Spør gjerne arbeidsgiveren om hvordan du ligger an i prosessen, dersom du ikke hører noe innen rimelig tid.
Kan man ringe referanse før intervju?
Det som er klart, er at du ikke gjør det før du har avklart med søkeren at du kan ringe referansene. Kanskje søkeren ønsker å trekke søknaden etter førstegangsintervjuet, eller at vedkommende ikke har informert referansene om at han søkt akkurat denne jobben. Derfor: Avklar med søkeren først.
Når arbeidsgiver ringer referanser? – Related Questions
Kan man si nei til å være referanse?
Selv om det ikke er straffbart å gi en ukorrekt referanse, er det lett å begi seg inn i gråsoner. Derfor er det viktig å styre unna misvisende kommentarer, og være tydelig og ærlig gjennom hele samtalen. Samtidig er det viktig å huske at du på ingen måte er forpliktet til å være referanse, selv om noen spør det.
Kan man ha en kollega som referanse?
Så en referanse kan være:
Arbeidsgiver. Kollega.
Hva om man ikke har referanser?
Det er veldig vanlig å føre en tidligere arbeidsgiver som referanse på CV-en. Imidlertid er det også andre kilder som kan brukes som din referanse. For eksempel en kollega du har jobbet tett med, eller en leder som du hatt i teamet ditt. Eller noen fra en klubb eller forening som du kan bruke som referanse.
Kan de kreve nåværende sjef som referanse?
Blant dem du kan bruke som referanse er: Nåværende arbeidsgiver. Tidligere arbeidsgiver. Sjef.
Er det lov å spørre om fravær på intervju?
Spørsmål om fravær i tidligere jobb vil kunne oppfattes som en indirekte måte å spørre om helsesituasjonen. Dette gir ikke AML åpning for å gjøre. Personopplysningsloven (§ 8 bokstav f) sier at arbeidsgiver vil kunne innhente opplysninger i den utstrekning det er nødvendig for å ivareta en ”berettiget interesse”.
Hvem kan stå som referanse?
Det kan være at noen på ditt nåværende arbeidssted har sluttet, eller at du har kolleger, kunder eller andre samarbeidspartnere du kan stole på. Er du fersk fra skolebenken, kan en veileder eller en du har skrevet oppgave med også være referanse.
Hvem skal jeg velge som referanse?
Ideelt sett bør referanser kunne hentes inn fra hvem som helst som kandidaten har jobbet med tidligere. Utvalget som gjøres bør være mest mulig bredt, pålitelig og relevant. Jobbsøkere bør derfor kunne bes om å oppgi navn på sine tidligere ledere, nære kolleger og samarbeidspartnere, som det kan velges fra.
Hva skal man si som referanse?
Typiske spørsmål i en referansesamtale vil kunne omfatte faglige kompetanse, samarbeidsevner, lederegenskaper, pålitelighet, produktivitet, humør og engasjement.
Hva skal man spørre en referanse om?
Hvilken arbeidsmessig tilknytning har det vært mellom kandidaten og referansen? Hvor lenge varte arbeidsforholdet? Hva var kandidatens arbeidsoppgaver i begynnelsen av det aktuelle arbeidsforholdet? Hvilke oppgaver hadde han/hun ved avslutning av forholdet og eventuelt i dag?
Kan Referanser si noe negativt?
De fleste som har hatt ansvar for ansettelser, har erfart at referanser kan være negative, balanserte eller positive. Det er ikke uvanlig at referansepersonene forteller at han eller henne ikke kommer på noe negativt å si om kandidaten og anbefaler han eller henne på det varmeste.
Hva kan du ikke spørre en referanse om?
Dette kan du ikke spørre om
En arbeidsgiver må som utgangspunkt ikke videreformidle opplysninger om søkerens rent private forhold, herunder politiske, forretningsmessige, seksuelle og straffbare forhold samt opplysninger om helse, vesentlig sosiale problemer og misbruk av nytelsesmidler.