Kan man dyrke druer i Norge?

Inntil for få år siden var det kun mulig å få modne druer i veksthus eller lignende før frosten kom. De siste årene har vi imidlertid fått sorter som er utviklet i Baltikum, og som tåler godt de norske vintrene, også i innlandet der temperaturen kan gå under -30 grader.

Hvordan beskjære vinranker?

Beskjæring ved planting: Beskjær planten slik at det står igjen tre til fem knopper. Det kraftigste skuddet ledes opp som hovedranke og toppes ikke, de øvrige beskjæres to knopper fra stammen. Det bør ikke komme druer på stokken det første og andre året. Etter to, tre år kan du la det vokse ut ca fem klaser pr.

Hvordan overvintre Drueplante?

Nederste del av planten kan gjerne dekkes med litt jord før vinteren. Dersom druen skal stå i drivhus må man ta hensyn til om drivhuset er frostfritt eller ikke. Det er viktig å velge en hardfør sort dersom drivhuset ikke er frostfritt og planten oppbevares i en potte.

Kan man dyrke druer i Norge? – Related Questions

Skal druer klippes ned?

Beskjæring: Druer skal beskjæres hardt. Hvis du starter med en nyinnkjøpt ranke, så må den først vokse seg litt kraftigere 2 – 3 år. Så de første to årene må alle tilløp til drueklaser plukkes bort for å gi kraft til god plantevekst.

Hvorfor er det viktig å beskjære Vinranken?

Det får drueranken til å vokse raskere og bli sterkere i årene som kommer. Det andre året vil skuddet produsere flere nye skudd. Fjern alle skuddene bortsett fra de to beste. Du kan beskjære nye skudd gjennom hele vekstsesongen.

Hvordan ta stiklinger av druer?

Slik gjør du det:
 1. Lykken er et veksthus!
 2. Vann jorda godt.
 3. Klipp av nye skudd med flere bladfester.
 4. Fjern bladene som skal under jorda.
 5. Du kan bruke toppen av skuddet, eller du kan dele opp skuddet i flere stiklinger.
 6. 2/3 av stiklingen skal under jorda.
 7. Det er lurt å sette 2-3 stiklinger i hver potte.

Hvordan steinfrie druer?

Hvordan kan druer bli steinfrie? Frøene i druer er irriterende å tygge på, og derfor har drue-produsentene avlet frem steinfrie druer ved hjelp av plantekloner og evt. et dryss hormonpulver. Noen planter kan sette frukt uten å ha blitt bestøvet eller befruktet.

Kan druer plantes i krukke?

Plant gjerne om mulig drueplantene over i en større potte hvis det er behov for det og la de stå på et lunt og varmt sted, f. eks langs sørvegg eller i veksthus. Husk jevnlig tilførsel av gjødselvann så lenge plantene står i potter.

Hvilke blomster kan Vintersås?

Blomster som egner seg til vintersåing

Valmue, ringblomst, sukkererter, kjempeverbena, blåklokke, rosekutt, atlasblomst, kaliforniavalmue, kattost og virginialeddblom som sår seg selv om høsten er verdt å prøve – de kan man også vinterså i plastkasser.

Hva kan man begynne å så i februar?

Disse frøene kan sås fra første uken i februar og utover:
 • Tomat – Solanum lycopersicum.
 • Engletromet – Brugmansia suaveolens.
 • Piggeple – Datura.
 • Eucalyptus.
 • Silkebygg – Hordeum jubatum.
 • Asarina – Asarina scandens.
 • Georgine – Dahlia.
 • Paradisspinner – Cleome spinosa.

Hvordan ta vare på Hjerteranke?

Råd om stell

Hjerteranken trives i lyse omgivelser, gjerne i indirekte sol, men kan også plasseres lengre inn i rommet. Mindre lys vil gi bladene mindre fargekontraster. Den trives i veldrenert gjerne sandholdig jord, eksempelvis såjord eller en kombinasjon av plantejord og sand.

Kan man så valmuer på høsten?

Styring på hvor valmuene skal vokse får du ved å ta vare på frøkapslene over vinteren og der det passer. Du kan også dem på vokseplassen om høsten. Valmuer liker ikke godt å bli flyttet på, og det er fordelaktig å direkte ut.

Hvor giftig er valmue?

Valmuer som vokser vilt i Norge og artene og variantene som dyrkes her inneholder relativt lave nivåer av alkaloider, men er fortsatt giftige. Imidlertid er modne valmuefrø av arten Papaver Somniferum ufarlige å spise.

Er valmuer lovlig?

Det er lov å dyrke noen arter av valmue (Papaver) som prydplante, men disse produserer ikke narkotiske stoffer (og bruk/utvinning blir dermed ikke et aktuelt tema).

Kan man så valmuefrø fra butikken?

Valmuer er enkle å . de gjerne på en vindstille dag. Om du ønsker å hindre valmuene i å spre seg før de har slått rot, kan du blande valmuefrøene sammen med litt jord før du sår dem. Ikke bruk tid på å plante valmuene innedørs eller i drivhus før de settes ut i hagen.

Hva er lettest å dyrke?

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke grønnsakene direkte fra hagen eller plantekassen.

Kan man spise alle valmuefrø?

Valmuefrø av arten opiumsvalmue, Papaver somniferum, er spiselige og kan bruker i bakverk og matlaging. Mange andre valmuesorters frø er giftige, og skal ikke spises. Bruk derfor bare frø du med sikkerhet vet kommer fra Papaver Somniferum.

Finnes det valmue i Norge?

Utbredelse. Blant våre hjemlige valmuer er svalbardvalmue (Svalbard og Nord-Norge), fjellvalmue (i fjellområder på fastlandet), kolavalmue (Nord-Norge) og polarvalmue (Svalbard). Disse er alle freda. Kolavalmue og svalbardvalmue regnes som henholdsvis sterkt truet og sårbar på fastlandet.

Ville vårblomster i Norge?

De vanligste vårblomstene
 • Blåveis, Hepatica nobilis. Soleiefamilien.
 • Gullstjerne, Gagea lutea. Liljefamilien.
 • Hassel, Corylus avellana. Bjørkefamilien.
 • Hestehov, Tussilago farfara. Kurvplantefamilien.
 • Hvitveis, Anemone nemorosa. Soleiefamilien.
 • Korsknapp, Glechoma hederacea.
 • Krekling, Empetrum nigrum.
 • Krokus, Crocus sp.

Leave a Comment