Hvorfor skal man kysse under misteltein?

I følge tradisjonen er det lov for en mann å kysse en hvilken som helst kvinne som skulle finne på å stå under mistelteinen i julen. Tradisjonen går tilbake til gamle juleblot og fruktbarhets riter der den vintergrønne busken skulle gi menneskene lykke og gjøre folk og fe fruktbare i det neste året.

Hva betyr misteltein?

Helt fra oldtiden har misteltein vært ansett for å være en hellig plante. Den kunne bringe lykke og helbrede sykdommer. I områder av Europa der arten er ganske vanlig brukes den fremdeles som pynt ved jul og nyttår, gjerne opphengt over døråpninger.

Hvor kommer misteltein fra?

Misteltein lever som parasitt på trær, i Norge blant annet på lind, lønn, rogn, eple og pære. I Norge finnes arten bare ved Oslofjorden, med desidert størst forekomst i Horten. På øya Mølen i Buskerud finnes også en god bestand. Planten er vintergrønn og derfor lettest å oppdage om vinteren når vertstrærne er uten løv.

LES OGSÅ  What is the difference between S and SE for the Volkswagen?

Hvorfor skal man kysse under misteltein? – Related Questions

Er misteltein giftig?

Misteltein (Viscum album) er en giftig plante. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom barnet ditt har spist mer enn to blader eller 5 bær fra en misteltein.

Hvorfor bruker vi misteltein?

Knut Anders Berg skriver videre i boken Julen i norsk og utenlandsk tradisjon at planter som misteltein, kristtorn og granbarkvister har vært brukt som fruktbarhetssymboler ved fering av vintersolverv, og som pynt ved jul og nyttår lenge før det ble vanlig å pynte med juletre.

Er bærene på Vintermispel giftige?

Mispel-arter er ufarlige å smake på. Gi gjerne litt drikke for å fjerne rester eller ubehagelig smak fra munnen.

Når kom trærne?

Den store biodiversiteten hos trær er et resultat av en over 300 millioner år gammel evolusjonshistorie, hvor gymnospermene var de første trær. Trær utviklet seg uavhengig av hverandre i mange plantefamilier med start i Kritt for ca. 130 millioner år siden. Et tre har konkurransefortrinn i kampen om lys og plass.

Hvor selges misteltein?

Misteltein er strengt fredet, faktisk så er trærne mistelteinen bor i fredet de også og det er altså strengt forbudt å plukke mistelteingrener eller fjerne vertskapstreet. Om du bor i et område hvor misteltein kan trives så må du selv så frøene, du kan ikke kjøpe planter.

Er kristtorn fredet i Norge?

På Vestlandet finnes noen av verdens best utviklede barlind— og kristtornforekomster. I går vedtok Regjeringen å frede dem. Totalt 21 områder blir fredet som naturreservat, og fire vernes som landskapsvernområde med fredning av de to plantesortene.

Skal kristtorn stå i vann?

– Setter man bukettene i vann? -Ja, ellers detter bærene av og tørker inn. I vann kan du ha buketten i både to og tre uker. Men du kan ha den som pynt på døren også, men da varer den ikke så lenge.

Er bærene på kristtorn giftig?

Bærene har lav giftighet, men kan gi kvalme, oppkast og diaré hvis de spises.

Hva heter verdens giftigste plante?

Supergiftig. Det er to aktive giftstoffer – ricin og RCA – i planten som har det latinske navnet Ricinus communis. Man regner med at bare ett milligram ricin, som finnes i frøene, er nok til å drepe et menneske.

Er narciss blomst spiselig?

Påskelilje (Narcissus pseudonarcissus) har irriterende plantesaft. Løken inneholder mest av de irriterende stoffene. Å smake litt på en påskelilje er ikke farlig. Kontakt Giftinformasjonen dersom barnet ditt har spist av løken eller større mengder av planten.

Er Bjørnekjeks giftig?

Kjempebjørnekjeks kan gje kraftig hudreaksjon

Kjempebjørnekjeks (Heracleum mantegazzianum) inneheld plantesaft som kan gje kraftig utslett på hud. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom du eller barnet ditt har hatt hudkontakt med kjempebjørnekjeks.

Hva er den giftigste Blomsten i Norge?

Selsnepe, anses å være den giftigste planten vi kjenner til i Norge i følge helsenorge.no. Planten blomstrer i juli-august, kan bli 50-130 cm høy og har hvite eller lyserosa blomster som sitter sammen i skjermform. Hele planten er svært giftig, men det er spesielt mye giftstoffer i i roten og nedre del av stilk.

LES OGSÅ  Hvor mange gram er 2 HG?

Hva er den giftigste planten i Norge?

Selsnepe (også kalt sprengrot) regnes som den giftigste planten vi har her til lands. Det som gjør selsnepe spesielt farlig, er at det ikke finnes motgift. Hele planten er svært giftig, men det er spesielt mye giftstoffer i rot og nedre del av stilk. Selv en liten smak kan føre til en alvorlig forgiftning.

Er Storhjelm giftig?

Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom noen har smakt på storhjelm. Ved alvorlige symptomer ring 113. Storhjelm (Aconitum napellus) er en svært giftig plante. Hele planten er svært giftig og selv små inntak kan være farlige.

Er geitrams farlig?

Geitrams (Chamaenerion angustifolium) er ei ufarleg plante, og vi forventar ikkje symptom om du tek ein liten smak.

Leave a Comment