Hvordan ta avlegger av kristtorn?

På kristtornen skal du helst vente med å stikke stiklinger til den lysegrønne vekdten har blitt mørkere på årets skudd. De fleste stiklingene på plass i jorden. Hvit plast legges over for å holde på fuktigheten hos stiklingene og for å beskytte mot sollys og overoppheting.

Kan man ta stiklinger hele året?

– En kan ta stiklinger innendørs hele året, men det ideelle er å ta stiklinger fra mars til august, altså i det varme halvåret. Da er planten i aktiv vekst, og moderplanten og stiklingene har best forutsetning for å klare seg.

Hvordan plante rose stiklinger?

Det er viktig at de ikke tørker! Stiklingene bør plasseres i halvskygge. Etter ca 4-6 uker har stiklingene fått røtter, og du kan plante om i potter med god jord. Det kan være lurt å la de vokse seg litt store før du planter de ut i hagen; har du drivhus kan de med fordel få stå litt i dette.

Hvordan ta avlegger av kristtorn? – Related Questions

Hva er forskjell på stikling og avlegger?

Forskjellen på stiklinger og avlegger

Når disse når en viss størrelse kan de klippes fra morplanten og bli en selvstendig plante. En stikling derimot, er en plantedel som danner nye røtter – og som blir til en ny plante – etter den har blitt skåret fra den opprinnelige planten.

Kan man ta stiklinger av alle planter?

Man kan ta stiklinger av nesten alle planter, men pilea, coleus, monstera og gullranke er spesielt enkle å lykkes med.

Skal man bytte vann på stiklinger?

Jeg bytter vann ca 1 gang i uken. Nå som det er varmt passer jeg på å hele veien fylle på med vann dersom vannet fordamper, slik at vannet alltid dekker luftrøttene på stiklingen. Her stod den i tre uker. Jeg byttet vann ca 1 gang i uken, og passet hele tiden på vannet ikke fordampet for mye bort.

Når kan stiklinger settes i jord?

4) Plant i jord

Når stiklingen har dannet rundt 7-10 cm lange røtter er planten klar for jord.

Hvordan overvintre stiklinger?

Skal man ta stiklinger (se bloggen Stiklinger, vegetativ formering) er det bedre å ta de om høsten og sette småplantene under lys i lav temperatur 2-5 ºC, enn å overvintre morplanten for stiklinger utover vinteren. Jorda i pottene skal ikke være helt tørr, men heller ikke våt. Vann veldig lite om gangen.

Hvordan lage avleggere?

De perfekte kandidatene dukker opp midt i potten, et stykke unna stammen til morplanten.
  1. 1) Grav så langt ned du kommer i jorden, til du finner hvor avleggeren har tatt sin egen vei bort fra hovedstammen.
  2. 2) Fjern jord fra røttene, og sett den i vann.
  3. 3) Etter et par uker vil det vokse frem røtter.

Når skal Geranium klippes ned ned?

I vinterhalvåret står pelargoniene mine i kjelleren. Der står de fra november til midten av mars, uten vanning. Når mars er her tas de opp, klippes ned og skiftes jord på.

Hvordan oppbevare stiklinger?

Urteaktige / myke stiklinger kan oppbevares mørkt og kjølig i flere dager hvis de puttes i en kopp med vann som dekker den nederste delen. Hvis du jobber ute i hagen og skal oppbevare stiklingene for en kortere stund kan du putte dem i en tett plastpose og legge den i skyggen.

Kan man plante flere stiklinger i samme potte?

Å sette flere stiklinger i den samme potta er en snarvei til en tett og kompakt potteplante. Gartnere gjør ofte dette. Planter som ofte fornyes med stiklinger, slik som Fittonia, Gynura og Coleus blir ofte finest om de plantes slik.

Hvordan få en gren til å slå rot?

Slik tar du halvmodne stiklinger:
  1. Riv av et sideskudd med hæl, i denne lille biten av selve kvisten sitter det hormoner som gjør at rotningen går fortere.
  2. Klipp av eventuell bark som følger med.
  3. Klipp av den myke toppen på stiklingen.
  4. Ta av de nederste bladene, der stiklingen skal være nede i jorden.

Kan man ta stiklinger av rhododendron?

Din rhododendron kan formeres både ved stiklinger og avlegging.

Kan jeg ta stiklinger av hortensia?

Det er også mulig å ta en avlegger av en frisk gren som legges ned i jorda ved siden av planten om høsten og klippes av på hver side etter at den har dannet røtter (neste år). Avleggeren kan deretter omplantes i løs, sandblandet, kalkfattig torvjord som holdes fuktig.

Hvordan få coleus rosa?

Og dronningen av Coleus er kanskje Coleus China Rose. Denne fargesterke rosa varianten som kan være litt vanskelig å tak i. Den eneste måten å den til å formere seg på er ved å ta stiklinger.

Hvordan ta stiklinger fra coleus?

Coleus er en populær og enkel plante å ta stiklinger av. Bare klipp av en stilk eller to og sett dem i vann. Etter kort tid etablerer de røtter som kan plantes rett i jorden.

Hvordan få coleus rød?

Stelletips for Coleus – praktspragle

Jo mer lys den får, jo flottere blir fargene. Men den skal helst ikke stå for lenge i direkte sol – da kan bladene bli svidd. Du kan med fordel bruke blomsterjord når du planter praktspragle.

Hvor ofte klippe coleus?

Stelletips for coleus

Nye blomster kan føre til at planten mister mye av fargene i bladene, så disse kan du med fordel fjerne fortløpende. For å fremme veksten bør du regelmessig klippe planten – du vil da oppleve at den også blir tettere og frodigere. Husk: Alt du klipper av kan brukes som stiklinger til nye planter!

Leave a Comment