Hvordan beskjære et epletre?

Grunnregel for å beskjære epletre
  1. Fjern umiddelbart små skudd, etter der du har beskåret (vanris).
  2. Beskjær helst med få, store klipp istedenfor små.
  3. Prioriter beskjæringen av loddrette greiner fremfor vannrette.
  4. Bruk skarpt og rent beskjæringsverktøy.
  5. Fjern greiner ved basis eller ved større sidegrener.

Kan epletrær beskjæres på sommeren?

Epletrær kan bli beskjært om våren eller om sommeren. De er ofte enklere å beskjære på våren før bladene kommer, da det er enklere å se hvilke grener som trenger å bli beskjært. Men uansett så vil det å beskjære om sommeren bremse ned veksten hvis ønskelig.

Kan man beskjære epletrær i april?

Senvinter eller tidlig vår som mars og april, er en fin tid for å beskjære frukttrær og bærbusker. Det aller beste tidspunktet for treet er riktignok å bli beskåret i sommermånedene, men da er det veldig vanskelig å se hva som trengs å beskjæres på grunn av bladverket.

Hvordan beskjære et epletre? – Related Questions

Skal epletrær gjødsles?

Næring. Unge epletrær trenger ikke så mye næring, men fjern gress og ugress i en diameter på cirka 1 m rundt stammen, slik at de ikke stjeler unødvendig mye næring fra treet. Gjødsles med kompostert naturgjødsel om våren. Legg 2–3 kg kompost på jorden i april–mai.

Hvordan stelle epletre?

Treet elsker sol og varme, og bør derfor plantes på sørsiden. Det kan gjerne settes inntil en vegg hvor det får det lunt og godt og kanskje også får litt ly for regnet. Den første tiden trenger det god støtte i form av stokker rundt stammen, eller en espalier.

Når kan epletrær beskjæres?

Alle frukttrær som er vanlige i Norge kan beskjæres på ettervinter/tidlig vår. Hovedbeskjæring er best å gjøre da, når plantene er i hvile og uten løv. Fjerning av enkeltgreiner eller tynne greiner kan gjøres fortløpende, også om sommeren, men etter blomstring. Vi bør ikke beskjære for sent utover i sesongen.

Hvordan beskjære et gammelt epletre?

Beskjær ledegrener til utovervendene skudd, klipp igjen av toppene for å stimulere forgreining. Fjern noen få grove greiner i midten av treet for å åpne for lys og sirkulasjon inne i kronen. Fjern halvparten av veksten fra forrige årsvekst, men la de best utviklede utovervendende grenene være.

Når skal epletre tynnes?

Hvordan tynne epler. Tynning av et epletre kan foregå gjennom sommeren, men ideelt sett bør du tynne i sen vår. Treet vil naturlig tynne seg, kalt «juni-dråpen.» Dette forekommer imidlertid ikke alltid i juni. Det avhenger av regionen din og kultivaren, men det skjer noen uker etter at fruktene er satt.

Hvorfor blir det mark i eplene?

“Marken” man kan finne i epler i hagen er som regel larver fra rognebærmøllen . Rognebærmøllen er et skadedyr som legger egg på rognebær eller i epletrær. Larvene som kommer ut av eggene gnager ganger i eplene som fører til at de fortere blir råtne og kan se uapetittelig ut.

Hvordan unngå at skrellede epler blir brune?

Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet. Legger du eplene i kjøleskapet holder de seg minst 10 dager lenger.

Hvordan bli kvitt maur i epletre?

– Hvis du klistrer teip rundt stammen, så forhindrer dette mauren i å komme opp i epletreet og forsvare bladelusene. Det kan brukes dobbeltsidig teip eller gaffateip som er brettet med limet ut, opplyser Korsgaard.

Hvordan bli kvitt skurv på epletre?

DANMARK: Forskere ved Århus Universitet har funnet en metode for å holde skurven borte fra økologiske eplehager: sprøyte med svovel og bakepulver. Bakepulver har en kurativ effekt på skurv. Det virker når skurvens soppsporer spirer, men før de rekker å infisere bladene på epletreet.

Er skurv på epler farlig?

Epleskurv er ikke farlig, det endrer ikke smaken på frukten, men soppen gjør eplet lite innbydende. På den annen side kan en si at skurv er positivt også, for det at eplet er flekkete og oppsprukket, viser at det ikke har vært utsatt for plantevernmiddel eller blitt bestrålt.

Kan man bruke epler med skurv?

Skurvinfeksjoner sent på sommeren kan gi epler som ved høsting er tilsynelatende skurvfri, men som utvikler skurvflekker under lagring. Skurv gir ikke vesentlig endring i smak, og det er uproblematisk å spise skurvepler.

Skal man ta bort skurv?

Skurv er helt ufarlig, smitter ikke og forsvinner etter hvert av seg selv. Du trenger ikke behandle skurv hvis du ikke vil. Det plager vanligvis ikke barnet så lenge det ikke blir veldig mye – da kan det klø litt.

Når går skurv vekk?

Som regel inntreffer skurv hos babyen før to måneders alder, og forsvinner normalt etter noen måneder.

Hvor lenge har man skurv?

Skurv (eller melkeskurv) er gulhvitt flass eller skorpeliknende små flak i hodebunnen. Det plager normalt ikke barnet og forsvinner vanligvis av seg selv etter noen måneder, men dersom du ønsker å fjerne det kan du løse det opp ved hjelp av mykgjørende gel, babyolje eller salisylolje.

Hvor ofte skrubbe hodebunn?

Hodebunnen er akkurat som huden i ansiktet ditt, og akkurat nå trenger den masse pleie. Blir håret for tungt kan du bruke litt tørrsjampo i etterkant for å lette på volumet. Ikke skrubb håret for ofte, maks en gang i uken.

Er det bra med olivenolje i håret?

Olivenolje fungerer utmerket som hårkur og gir håret veldig fin glans. Vask med sjampo, skyll ut, og gni så olivenolje inn i håret. Hvis du plages med tørr hodebunn kan du massere godt inn i hodebunnen. Hvis du fort får fett hår, tar du ikke oljen helt inn til hårrøttene.

Leave a Comment