Hvor mye tørrgjær til 1 kg mel?

Hvor mye vann i brøddeig?

Vi regner vann-mengden i % av mel-mengden. En vanlig brøddeig inneholder rundt 65% vann i forhold til mel-mengden men pizza eller focaccia kan fint inneholde 70-90% av mel-mengden.

Hvorfor elte deigen lenge?

Elting er en viktig del av gjærdeigbaking. Under eltingen danner glutenet i deigen et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret og gjør at deigen hever seg. Du kan elte deigen enten for hånd eller med en maskin, men det er viktig å elte til deigen er smidig, glatt og slipper kanten av bollen.

Hvordan få luftig deig?

Stedet deigen hever på bør gjerne være litt varmere enn romtemperatur. Da modnes gjæren raskere. Å legge bollen på et gulv med varmekabler er et godt triks. Det er også viktig å passe på at det ikke er noen åpne vinduer i nærheten.

Hvor mye tørrgjær til 1 kg mel? – Related Questions

Kan man heve en deig for lenge?

Deigen kan overheve, og det er ikke bra. Da vil den falle sammen og bli «trådete». Da har heller ikke gjæren noe mer å gi, så du vil ikke få luftige boller. Nå skal du velte deigen ut på kjøkkenbenken å presse luften ut av deigen.

Skal man kna deigen etter heving?

Elting er alfa og omega for et godt resultat. Eltingen gjør at det dannes et godt glutennettverk slik at luft og fuktighet holder seg inni bakverket. Eltingen gjør også at deigen blir lettere å jobbe med, får en bedre smak og baksten vil også smule mindre.

Hvordan få en smidig deig?

Derfor er elting en viktig del av gjærdeigbakingen. Du kan enten elte deigen for hånd eller med en maskin, men det er viktig å elte til deigen er smidig, glatt og slipper kanten av bollen. Hvis du elter med maskin er det lurt å starte den på lav hastighet og øke tempoet etter hvert.

Hvordan få vekk deig?

Alltid kaldt vann

Det er faktisk veldig enkelt å gjøre rent etter baksten. – Fyll opp bakebollen med kaldt vann og la det stå i noen minutter. Vannet bløter opp deigen, og etter 10 minutter er det bare å skylle vekk deigrestene, forklarer kokk og konditor Sverre Sætre.

Hvor lenge elte deig?

Deigeneltes lenge nok, i opptil 30 minutter med kjøkkenmaskin. Det er under eltingen at glutennettverkene dannes, og dette er avgjørende for å få saftig gjærbakst, forklarer Fredrik, som legger til at det enkleste er å elte lenge i kjøkkenmaskin. Elt deigen på sakte hastighet i 20-30 minutter med kjøkkenmaskin.

Hvordan elte med kjøkkenmaskin?

Start alltid elting i maskin på lav eller middels hastighet for å sikre at ingrediensene blandes godt sammen. Etter 5-10 minutter kan du øke maskinens hastighet. Hold alltid øye med deigen når den eltes i kjøkkenmaskinen for når deigen slipper kanten på bollen er den ferdig med en god glutenstruktur.

Hvorfor smør i gjærbakst?

Fete deiger hever seinere og får mindre porer enn en deig uten fett. Fett gjør derimot bakverket mer holdbart og saftig, siden det hindrer uttørking. Olivenolje og smør i bakverk gir jo også en god smak. Fett legger seg mellom glutenbindinger og gjør at de ikke danner så sterke bindinger.

Når vet man at brødet er ferdigstekt?

For å sjekke om brødet er ferdig, kan du ta det ut av ovnen og dunke på det fra undersiden. Hører du en hul lyd, er det ferdig. Du kan også måle deg frem til ferdig resultat. Brødet er perfekt stekt når det har en kjernetemperatur på 96 eller 97 grader.

Hvorfor skal gjærdeig heve to ganger?

For å gi gjæren luft (det trenger den for å leve) må deigen heve flere ganger – da vokser gjøren og hever deigen godt. Om du ikke hever deigen flere ganger – blir bakverket lite, kompakt og lavt.

Hvorfor bruke eddik i gjærbakst?

Ved tilsetting av feks eddik eller sitron oppstår et surere miljø som er med på å lette nedbrytingen av fytinsyren. Husk at du skal som en hovedregel ikke bruke melkeprodukter til bløtlegging. Dette fordi det inneholder kalsium som hemmer nedbrytningen av fytinsyren. Det samme er tilfelle for myse.

Hva gjør salt i gjærbakst?

– Hvis salt og gjær kommer i kontakt med hverandre før gjæren eltes inn vil det ødelegge resultatet – salt dreper nemlig gjæren. – Men litt salt i deigen er viktig for smaken og for å forsterke glutenet. Derfor tilsetter jeg alltid salt en stund etter at gjæren er eltet inn for å være helt sikker, forteller Haslestad.

Leave a Comment