Hvor lang tid tar det for et epletre å vokse?

For å få et epletre i hagen har du i teorien to valg: enten kan du plante et eller flere eplefrø, eller så kan du kjøpe et lite tre som du planter ut. Skal du plante et epletre fra frø-stadiet må du belage deg på at det kan ta 8–12 år før treet bærer frukt, og det er ikke sikkert det blir gode epler.

Når bærer plommetre frukt?

Opal plommetre

Treet blomstrer fra april med fine hvite blomster. Plommene på opal treet er modne sist i august og gir mange frukter.

Hvordan lykkes med frukttrær?

Stelleråd for frukttrær
  1. Vann. Gi rikelig med vann i begynnelsen. Bruk gjerne dekkbark rundt treet for å hindre fordamping og ugress.
  2. Næring. Unge epletrær trenger ikke så mye næring.
  3. Fjern ugress. Vær nøye med å fjerne gress og ugress en diameter rundt stammen slik at dette ikke stjeler næringen fra treet.

Hvor lang tid tar det for et epletre å vokse? – Related Questions

Hvor lang tid tar det å få plommer?

Modne plommer i starten på september. Treet bærer nok frukt litt ujevnt år om år, og det kan gå none år etter planting før treet kommer med normalt med frukt.

Skal frukttrær gjødsles?

Trær og busker som skal gi bær og frukter bør ikke gjødsles for mye. Man bør begrense tilførsel av nitrogenrik gjødsel da dette fremmer mye vekst av greiner og blader og kan dermed gi mindre bæring. Dersom treet står i en plen som ellers får næring trenger man ikke tilføre mer.

Når skal man klippe frukttrær?

Alle frukttrær som er vanlige i Norge kan beskjæres på ettervinter/tidlig vår. Hovedbeskjæring er best å gjøre da, når plantene er i hvile og uten løv. Fjerning av enkeltgreiner eller tynne greiner kan gjøres fortløpende, også om sommeren, men etter blomstring.

Hvordan skal plommetre beskjæres?

Når man skal beskjære plommetre er det viktig at grener beskjæres riktig. Kuttet skal gå helt ned til grenen/stammen den vokser ut fra. Studer festet til grenen og se om du ser en ring helt inne på stammen også kalt grenkragen. Ikke kutt i grenkragen da sår leges fortere om denne får bli igjen på stammen.

Hvordan beskjære et ungt epletre?

Beskjærer av nye epletrær

Beskjæring er lett klart når du har plantet et nytt epletre. Kort skuddene med cirka en tredjedel av lengden og så kan du legge saksen på hyllen de neste to-tre årene frem til treet har kommet i god bæring.

Hvordan binde ned greiner på frukttrær?

Etter at du har plantet treet, bøyer du ned alle sidegrenene til ca 90 grader ut fra hovedstammen. Bind et tau nederst på stammen og opp mot grenen som skal bindes ned. Dette gjør vi for å få en sterkere grenvinkel. Du trenger ikke beskjære treet første året.

Hvorfor må frukttrær podes?

Poding blir brukt i formering av frukttrær, roser, syriner, og vinstokker. Poding brukt brukt i sortsvalg av arter med spesielle egenskaper, til regulering av størrelse på frukttrær, eller for å oppformere sorter som er utsatt for rotpatogener for eksempel rotlus på vinstokker.

Kan plommetre stå alene?

Velsmakende friske og søte, faste plommer som du kan plukke barbent i august. De er kjent for sin gode kvalitet som syltetøy og saft. Den er selvfertil og kan stå alene i hagen din om du ikke har plass til flere.

Kan epletrær stå alene?

Skal du bare ha ett tre, bør du vurdere om du skal kjøpe et «familietre», det vil si et tre der flere sorter er podet i samme tre. Disse vil pollinere seg selv, og kan dermed stå alene. Ellers trives epletrær best med selskap av andre epletrær for pollineringens skyld.

Hvorfor får jeg ikke epler på treet?

Noen år blir det lite frukt fordi det kom frost da trærne blomstret – eller annet kraftig vær på våren. De fleste epletrær er avhengige av at det er trær av noen spesielle andre eplesorter i nærheten (så samme bier bestøver f. eks. forskjellige eplesorter).

Hvor mange epler på et tre?

Et epletre hos en profesjonell eplegård kan gi langt over 1000 epler hver høst, mens et gjennomsnittlig hagetre produserer 300 epler hvert år.

Hvor dypt skal man plante epletre?

Plasser treet i riktig høyde.

De fleste røttene utvikler seg i de øverste 30 cm i jorden. Hvis treet plantes for dypt, vil nye røtter få vanskeligheter med å ut- vikle seg fordi de mangler oksygen. I jord med dårlig drenering eller mye leire, kan trær plantes med foten av rothalsen 5 til 10 cm over bakken.

Hvor mye vann skal et nyplantet tre?

Nyplantede trær

Vannes minst to ganger i uka. Ha på godt med vann rett over rotklumpen. Det er bedre å vanne grundig to ganger i uka enn litt hver dag. Gi dem også en god rotbløyte før du planter dem.

Hvor lang tid tar det å vokse et tre?

Treet må starte raskere

I løpet av de første årene vokser treet derfor bare 10–20 centimeter i året, mens det kan vokse opp mot en halv meter i året i sluttspurten. Når treet har blitt tre år gammelt, er det klart til å bli plantet ut.

Hvor sent kan man plante frukttrær?

Planter som står i plastpotte eller har en rotklump, kan plantes så lenge det ikke er frost i bakken. Det vil si fra tidlig vår til sen høst. Det beste plantetidspunktet er likevel tidlig vår og på høsten når det er litt fukt i bakken. Da roter plantene seg bedre og raskere.

Hvor fort vokser plommetrær?

Du vet at treet ditt vokser som det skal om det har en tilvekst på ca. 50–60 cm per år i sine første leveår.

Leave a Comment