Hvilken frukt inneholder mest K-vitamin?

Mat med store mengder vitamin K
Grønnsaktype Mengde vitamin K: µg/100 g)
Rosenkål 160-290
Kruskål 250-817
Spinat 270-560
Bladsalat 100-210

Hvilke grønnsaker inneholder K-vitamin?

Hvor finner jeg vitamin K?
 • Grønne bladgrønnsaker som spinat og brokkoli.
 • Nøtter og frø
 • Planteoljer, spesielt raps-, soya- og olivenolje.
 • Fermenterte meieriprodukter, slik som syrnet melk, kvarg o.l.
 • Fermenterte matvarer, slik som natto, kimchi og fermenterte grønnsaker.
 • En del oster, slik som Jarlsberg og gammelost.

Hva er vitamin K2 godt for?

Vitamin K2 er viktig for at blodet skal kunne levre seg og oppbygning av benvev. Dette vitaminet produseres i tarmen.

Hvilken frukt inneholder mest K-vitamin? – Related Questions

Hvor finner man vitamin K2?

Fermentert og modnet mat som yoghurt og oster som gammelost og Roquefort er rike på vitamin K2. Andre kilder er smør fra kyr som har gresset 3-6 måneder per år, klippfisk, eggeplomme og kyllinglever.

Er K2 vitamin blodfortynnende?

Pasienter som går på blodfortynnende medisin bør være særlig forsiktige med å ta K2-tilskudd. Steinar Madsen fraråder personer som bruker Marevan å ta K2 fordi pillene kan motvirke effekten av det blodfortynnende legemidlet: – Tar du vitamin K2 kan du få tykkere blod, og dermed muligens også økt risiko for blodpropp.

Hva kan mangel på vitamin K føre til?

MangelKvitamin kan føre til dårlig sårheling, blødende gommer og nettopp neseblod. Pasienter som tar blodfortynnende medisiner, for eksempel wafarin, bør ifølge noen forskningsresultater også sikre seg at de får nok Kvitamin.

Hvem trenger K vitamin?

Vitamin K er nødvendig for at blodet skal koagulere og viktig for vekst og utvikling av benvev. Grønne bladgrønnsaker er den viktigste kilden til vitamin K i kosten, men også melk og meieriprodukter, kjøtt, egg, frukt og andre grønnsaker inneholder vitamin K.

Hva skjer hvis man får for mye vitamin K?

Et plutselig større inntak av vitamin K kan øke risikoen for at blodet levrer seg, danner blodpropp, og det er viktig å unngå større inntak av grønnsaker som øker tilførselen av vitamin K.

Hvorfor ta vitamin K?

Vitamin K er nødvendig for at blodet skal kunne koagulere (levre) som normalt. Vitamin K er også viktig for skjelettet. Det er et nært samarbeid mellom vitamin K og vitamin D for å få kalsium opp fra tarmen og inn i skjelettet. Vitamin K kan derfor være viktig for å forebygge beinskjørhet.

Er det K-vitamin i blomkål?

Som listen viser er det noen matvarer som gir veldig mye Kvitamin i små mengder (slik som brokkoli, kokt grønnkål og brennesle), mens andre matvarer må man spise store mengder av for å komme opp i 100 mikro- gram (slik som blomkål og rødkål).

Hvilke matvarer virker blodfortynnende?

Marevan er en blodfortynnende medisin som virker ved å blokkere effekten av vitamin K. Vitamin K spiller en viktig rolle for blodets evne til å koagulere, eller levre seg.

I disse grønnsakene finner du mye K-vitamin:

 • bladsalat (som romano og ruccola)
 • brokkoli.
 • grønnkål.
 • kål.
 • nesler.
 • rosenkål.
 • spinat.
 • surkål.

Er C vitamin blodfortynnende?

Høye doser vitamin C kan muligens redusere warfarinrespons, men den eksakte mekanismen for en slik interaksjon er ikke kjent. Pasienter bør likevel informeres om at enhver doseendring av naturpreparater som inneholder betydelige mengder vitamin C må diskuteres med lege i forkant.

Er brokkoli blodfortynnende?

For deg som bruker blodfortynnende midler, er det viktig å ikke spise mye av de grønnsakene som er rike på vitamin K. Grunnen er at K-vitaminet vil motvirke effekten av medikamentet du tar. Spinat, mangold, grønnkål, brokkoli, bladpersille, kruspersille og mørkegrønne bladsalater bør unngås.

Kan jeg ta Paracet når jeg går på blodfortynnende?

Paracetamol har en svakere antiinflammatorisk effekt enn acetylsalisylsyre og andre NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske midler), som ibuprofen, diklofenak og naproksen. Den gir ikke økt blødningstendens som NSAIDs gjør, ettersom blodplateaggregasjonen ikke påvirkes nevneverdig.

Hvilke medisiner skal ikke blandes med blodfortynnende?

Dersom du bruker blodfortynnende medisiner (for eksempel Eliquis, Marevan, Pradaxa eller Xarelto), bør du ikke bruke Ibux (Ibuprofen) som smertestillende. Det gjør nemlig at de blodfortynnende medisinene virker sterkere, og ettersom Ibux øker risikoen for magesår og mageblødninger, kan det være en farlig kombinasjon.

Leave a Comment