Hvem kan gå med Grafferbunad?

Veske og lue: Brodert i samme kvalitet som stakken. Stakk: Stakken er brodert i blå toskaft. Skjorte: Bunadskjorten er i lin med hvitsømbroderier. Husfliden Lillehammer har en unik avtale med familien Graffer om være den eneste i Norge som har lov til å sy en Grafferbunad.

Er grafferdrakt bunad?

Grafferbunadens historie. Grafferbunadens historie stammer fra 1700-tallet og er laget etter en stakk fra denne tidsperioden funnet på gården Graffer i Lom. Bunaden, ofte omtalt som Grafferdrakt, oppstod i 1930-årene og ble da sydd med flere ulike livstykker.

Hva er den fineste bunaden?

Gjentakende vinner. Nordlandsbunaden har gjentatte år blitt kåret til den fineste av Norges befolkning. Mønsteret til bunaden er er utarbeidet etter modell av en brudekjole fra Ravassåsen i Vefsn, og broderiet ble funnet på to stoffbiter fra Røyten i Vefsn. Disse har form som en bringeklut, skriver Husfliden.

Hvem kan gå med Grafferbunad? – Related Questions

Hvor mye koster Kystdrakt?

Kr. 29.900,- * * Inkl. skjørt, brodert skjorte, veske, sjal og belte.

Hva er en grafferdrakt?

Grafferdrakten er en populær festdrakt med godt fotfeste over hele landet. Geografisk har den forankring i Lom i Gudbrandsdalen, og har sitt tydelige utspring i Grafferbunaden fra samme område. Grafferdrakten skiller seg først og fremst fra bunaden med det broderte livet i ullstoff.

Hvor er Lundeby bunad fra?

Lundebybunaden, også kalt Lundebydrakt, fikk sitt navn fra kunstneren Alf Lundeby, som flyttet fra Solør til Lillehammer på 1930-tallet. Bunaden fra Lillehammer har ingen historisk tilknytning, men ble opprinnelig laget som gave til en av Lundebys venninner på 1930-tallet.

Hvem kan bruke lundebybunad?

Lundebydrakt eller lundebybunad er en folkedrakt komponert av kunstmaleren Alf Lundeby fra gården Lundeby på Braskereidfoss i Våler i Solør. Han laget den første drakta i 1932, som gave til en venninne på Lillehammer. Drakten finnes bare for kvinner, og er utformet uten et drakthistorisk forelegg.

Hvor mye koster en beltestakk?

Beltestakk m/broderi koster fra kr 35.000,- inkl forkle og belte. Endelig pris avhenger av hva som velges av skjorte, broderier, stoff og bånd. Jakke eller sjal, hårvippe, sølv og sko kommer i tillegg.

Hvor mye koster Norges dyreste bunad?

– Rekonstruert kvinnedrakt fra Vest-Agder er den dyreste bunaden i Norge. Den koster cirka 73.000-80.000 kroner, forteller Irene Tørhaug ved Husfliden Bergen.

Kan man sy bunad selv?

Mange drømmer om en ny bunad og mange drømmer om å sy den selv. Kanskje det er nå du skal gjøre det? Våre butikker har materialpakker og gode råd til deg som vil sy selv. Kontakt din nærmeste butikk for mer informasjon om mulighetene.

Hva er forskjellen på bunad og stakk?

Artikkelstart. Stakk er et eldre ord for det klesplagget som dekker kroppen fra livet og ned på leggen, det som nå kalles skjørt. I dag brukes ordet primært i sammenheng med bunader. På bunader er stakken enten «felt», det vil si lagt i små, tette stående folder, foldelagt eller rynket.

Hva koster en Eva Lie drakt?

En fantasistakk koster cirka mellom 25.000 og 50.000 kroner. Eva har designet en fantasidrakt til kronprinsesse Mette-Marit, mens kronprins Håkon ved flere anledninger har vært iført jubileumsdrakten for Oslo. Det er normalt sett våren og spesielt begynnelsen av mai som regnes som høysesong for familiebedriften.

Er bunad en beskyttet tittel?

Kari-Anne Pedersen, forfatter og konservator ved Norsk Folkemuseum, minner om at «bunad» ikke er – og aldri har vært – en beskyttet tittel.

Kan alle ha beltestakk?

På tide å minne om kriteriene for å bære Beltestakk #oslotrebunad: Foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre fra Telemark. Merk: Kan være født i andre fylker men må ha oppholdt seg minst 3/4 (75%) av brutto levetid i sentrale telemarkstrøk. En sommer som seterjente/tøs i Morgedal gjelds ikke.

Kan man bruke skjerf til alle bunader?

Silketørkle, silkesjal eller silkeskjerf passer som tilbehør til de aller fleste bunader. Tyrihans er kanskje den største leverandøren av sjal og tørklær til dagens bunader.

Kan man bruke klokke til bunad?

Det bør du helst unngå. – Jeg syns du kan droppe klokken denne dagen. Det med hensyn til bunaden og det estetiske. Den kan også ødelegge broderiet på bunden ved å henge seg fast, påpeker Hege-Therese Nilsen, medlem av fagrådet i bunad og folkedrakt i Norges Husflidslag.

Leave a Comment