Hva skal til for å bli meddommer?

Hvem kan bli meddommer?
  • snakke og forstå norsk, og for øvrig være personlig egnet til oppgaven.
  • ha fylt 21 år og være under 70 år når du velges.
  • ikke være fradømt stemmeretten.
  • ikke være under offentlig gjeldsforhandling, konkursbehandling, eller i konkurskarantene.
  • stå innført i folkeregisteret som bosatt i kommunen.

Hvor lenge kan man være meddommer?

Meddommerne kan heller ikke være offentlig gjeldsforhandling, konkursbehandling eller i konkurskarantene. Enkelte yrkesgrupper er også utelukket, blant andre Stortingets representanter, advokater og ansatte i politi og domstol. Meddommere velges av kommunestyret i den enkelte kommune for en periode på fire år.

Hvordan kle seg som meddommer?

Du skal kle deg fint i retten, men du trenger ikke å være stivpyntet. Du trenger altså ikke dress eller finkjole i retten. Tennisskjorte, genser eller en fin bluse er greit. Unngå altfor sprelske mønster og velg gjerne nøytrale farger – vis at du tar situasjonen på alvor.

Hva skal til for å bli meddommer? – Related Questions

Hvordan kan jeg bli dommer?

For å bli dommer må du:
  1. ha avlagt juridisk embetseksamen eller master i rettsvitenskap.
  2. være norsk statsborger.
  3. ikke ha blitt fradømt stemmerett i offentlige saker.
  4. ha orden i egen økonomi.
  5. ha fylt 30 år for å bli dommer i høyesterett og 25 år for de øvrige domstolene.

Hvordan tiltale en dommer?

I høyesterett sier man “”Høyst ærverdige rett, rikets øverste dommere”. Dette gjøres gjerne mest innledningsvis når man tar ordet. Hvis man har spørsmål til dommeren underveis, tiltaler man dommeren som leder saken gjerne bare som “administrator” eller som dommer X(etternavn).

Hva vil det si at en dom er vedtatt?

I sivile saker er en dom den avgjørelse som retten treffer når den helt eller delvis avgjør det krav som er gjenstand for et tvistemål; i straffesaker kalles rettens avgjørelse en dom når siktede (tiltalte) dømmes eller frifinnes. De andre avgjørelser som retten treffer, er enten kjennelser eller beslutninger.

Hvor lenge kan man være dommerfullmektig?

I Norge er en dommerfullmektig en midlertidig ansatt dommer ved en tingrett. Ansettelsestiden er inntil to år, og kan forlenges til maksimalt tre år. Justisdepartementet kan gi regler om unntak fra dette.

Hva er et skjønnsmedlem?

Skjønnsmedlemmene (tidligere kalt skjønnsmenn) kan langt på vei karakteriseres som en type sakkyndige meddommere. De deltar både i tingretten, jordskifteretten og lagmannsretten i rettslige skjønn og overskjønn (skjønn i lagmannsretten).

Hvem er dommere i lagmannsretten?

Lagmannsrett er en domstol som dømmer både i straffesaker og i sivile saker. Det norske rettssystemet har tre nivåer og lagmannsrettene befinner seg på nivået over tingrettene, men under Høyesterett. I en rettssak i lagmannsretten er det alltid tre fagdommere og to til fire meddommere.

Kan man lese dommer på nett?

På Lovdatas åpne nettsted har du tilgang til nye avgjørelser avsagt av Høyesterett og lagmannsrettene. Du finner også norske sammendrag av et utvalg avgjørelser fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. ℹ Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Kan man lese dommer?

Du har rett til utskrift av en dom i en straffesak når disse tre kravene er oppfylt: Du kan vise til en konkret sak. Dommen er ikke eldre enn fem år. Dommen har ingen begrensninger i adgangen til offentlig gjengivelse.

Er dommer fra tingretten offentlige?

Dommer er som hovedregel offentlige etter domstolloven § 130. Dommene gjøres normalt tilgjengelig for mediene i en fysisk pressemappe eller elektronisk mappe.

Er rettssaker åpne for alle?

Utgangspunktet er at rettssaker er åpne for alle. Det er imidlertid noen saker som skal gå for lukkede dører. Hvis rettssaken går for lukkede dører, kan ikke mennesker som ikke er en del av rettssaken komme og se på. Saker som skal gå for lukkede dører er bestemt av domstolloven § 125.

Hva er en sivil sak?

En sivil sak er en tvist mellom to private parter, eller en privat part og myndighetene. Ett eksempel er når en ansatt og en arbeidsgiver er uenige om en oppsigelse. I sivile saker fastslås rettigheter og plikter personer har overfor hverandre eller myndighetene.

Hva vil det si å bli tiltalt?

Når etterforskningen er ferdig, tar påtalemyndigheten ut tiltale hvis de mener den siktede skal dømmes for handlingen hen er siktet for. Personen får da status som tiltalt i saken.

Kan politiet lyve i avhør?

I påtaleinstruksen § 8-2 står det at politiet i avhør ikke skal bruke “Løfter, uriktige opplysninger, trusler eller tvang”. Dette betyr at politiet ikke har lov til å lyve om bevisene for å lure noen til å tilstå et lovbrudd.

Hvor lang tid tar et avhør?

Det er veldig varierende hvor lenge avhøret varer, avhengig av alder, hva hver enkelt har å fortelle osv. For de aller minste kan det vare i en halv time, for andre kan det gå opptil to timer. Det vanligste er opptil en og en halv time.

Hva skal til for å bli mistenkt?

Straffeprosessloven har ingen regler for når noen blir mistenkt i en sak. Utgangspunktet er at man skal anses som mistenkt, når politiet har en konkret mistanke om at vedkommende har begått en straffbar handling.

Kan man nekte å snakke med politiet?

Hvis du er vitne til en straffesak, har du som privatperson ikke plikt til å forklare deg for politiet, men du har plikt til å møte opp hos politiet for å si om du vil forklare deg eller ikke. Hvis du er innkalt til vitneavhør hos politiet, har du altså møteplikt men ikke forklaringsplikt.

Leave a Comment