Hva kan det være når man har vondt i magen?

Vanlige årsaker er blant annet irritabel tarm, divertikkelsykdom, nyrestein, gallestein, nyrebekkenbetennelse og blindtarmbetennelse.

Når er magesmerter farlig?

Vi kan alle ha vondt i magen, men når trenger man egentlig å ringe legen? – Vi skiller vanligvis mellom akutte og kroniske magesmerter. Alle som opplever akutt innsettende sterke smerter – enten fra brystet eller buken – bør raskt oppsøke lege for å avklare årsaken, sier Jørgen Valeur, lege og ph.

Når bør man oppsøke lege ved magesmerter?

Ved akutte, kraftige magesmerter som ikke går over i løpet av kort tid, bør du kontakte lege raskt. Magesmerter som kommer og går, eller som har vart over en periode, haster ikke på samme måte, med mindre du har varselsymptomer som nevnes under. Får du magesmerter sammen med andre symptomer, bør du være på vakt.

Hva kan det være når man har vondt i magen? – Related Questions

Hva slags magesmerter ved Corona?

Hvorfor gir korona magesmerter? Koronaviruset er egentlig et luftveisvirus, noe som betyr at viruset hovedsakelig sitter i, og gir symptomene fra, luftveiene. Men viruset kan også påvirke organer utenfor luftveiene og kan ramme celler også i mage-tarm kanalen, noe som vil gi symptomer fra magen og tarmen.

Hvordan føles stress i magen?

Vanlige symptomer på stress

Kramper, smerter, oppblåsthet, diaré eller hard mage. Hvis årsaken er stress, følger andre symptomer som dårlig søvn, irritasjon og glemsomhet ofte med.

Har hatt vondt i magen i flere dager?

Kommer smertene plutselig og akutt bør du ringe legevakten, eller legen din, og spørre om råd. Har du hatt langvarige plager, men ikke funnet ut av hva det gjelder, bør du søke hjelp. Har du mange i familien med tarmkreft, eller er over 50 år, bør du være ekstra på vakt og ha lavere terskel for å oppsøke lege.

Hvor lenge kan man ha luftsmerter i magen?

– Dersom luftsmertene varer utover noen dager, kan det være fornuftig med vurdering hos lege. Man bør i så måte skjele til mageknipets omfang og styrke, sier Sandvold Olsen.

Hvordan kjennes tarmslyng ut?

Ved tarmslyng kan det derfor utvikles en ond sirkel som ikke bare lammer oppsugingen av vann, salter og luft fra tarmen, men som dessuten i løpet av få timer eller døgn kan føre til koldbrann i tarmveggen. Pasienten har ofte sterke smerter. Magen blir oppblåst og øm. Det skjer ingen avgang av avføring og luft.

Hva er symptomene på magesår?

Symptombilde. Magesår kan gi smerter, spesielt fra øvre del av magen mellom brystbenet og navlen. Smerten er gjerne brennende og verre på tom mage. Du kan få såkalt spiselindring, det vil si at smertene blir mindre når du spiser.

Hva er symptomer på kreft i magen?

Man får vekttap, smerter i øvre del av magen, appetittløshet, eventuelt kvalme og brekninger. Hvis kreftsvulsten er plassert nær spiserøret, kan de første symptomene være svelgevansker eller smerter i brystet med stråling ut i ryggen. Sykdommen kan også gi blodmangel, fordi det langsomt siver blod ut fra kreftsvulsten.

Kan man få vondt i magen av stress?

Stress er en veldig vanlig årsak til oppblåst mage, men mageproblemer kan også skyldes andre årsaker. Oppblåst mage er en tilstand hvor kroppen har et overskudd av luft i tarmsystemet, som kan føre til ubehag og sjenanse for den som rammes.

Kan stress utløse magesår?

Faktorer som kan bidra til å utløse eller forverre magesår er røyking, alkohol, revmatiske plager og trolig også stress.

Hvordan teste for magesår?

Hvis magesåret skyldes at du har bakterien Helicobacter pylori, kan legen påvise dette ved forskjellige undersøkelser: ved å undersøke vevsprøven (biopsi) fra magesekkens slimhinne. ved å ta en blodprøve og undersøke om den inneholder antistoffer mot bakterien (en såkalt seroprøve)

Er melk bra for magesår?

Magesår er en sykdom som har vært kjent i flere tusen år. Allerede rundt år null anbefalte Aulus Cornelius Celsus lett og myk mat ved magesår og frarådet syrlig mat. I senere tid har man anbefalt melkeprodukter ved magesår fordi man har ment at melk gir en beskyttende hinne over mageslimhinnen og nøytraliserte syren.

Hvor lenge varer en magekatarr?

Sykdommen oppstår oftest akutt og varer i kort tid. Magekatarr går som regel over av seg selv, men kortvarig medisinsk behandling kan være nødvendig. Svært alvorlige tilfeller kan gi magesår i magesekken og blodmangel.

Hvordan får man betennelse i magen?

En akutt magetarminfeksjon, en gastroenteritt, er en betennelse i magesekken og tarmene. Vanlige årsaker er: Virus. Mat eller vann forurenset av bakterier eller parasitter.

Hvordan finne ut om man har magekatarr?

Symptomer på gastritt
  1. Smerter i øvre del av magen.
  2. Oppblåsthet, eller mett etter å ha spist en liten mengde mat.
  3. Redusert appetitt.
  4. Kvalme eller oppkast.
  5. Blodig oppkast, eller å ha svart-farget avføring.
  6. Føler mer sliten enn vanlig – Dette skjer fordi gastritt kan medføre anemi. (

Hvor lenge varer en betennelse i magen?

Symptomene begynner fra et par timer til et par dager etter at du har inntatt den forurensede maten. Hvis maten inneholder giftstoffer, begynner symptomene ofte etter et par timer. I de fleste tilfeller er sykdommen ubehagelig men ufarlig, og du er frisk igjen etter få dager, selv uten behandling.

Leave a Comment