Hva gjør en når fastlege ikke har tid?

Ring nærmeste legevakt gratis på telefonnummer 116 117 når fastlegen ikke kan nås.

Kan man bestille time hos en annen enn fastlegen?

Du kan nok ikke bestille time hos en annen lege enn fastlegen. Jeg anbefaler deg å bytte fastlegen til en annen lege og bytte tilbake til din, når legen er på plass igjen etter permisjonen. Du kan bytte lege to ganger i året. Siden du har frikort, betaler du ikke hos annen lege heller.

Når legen ringer?

Ring legevakt 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente. Det er gratis å ringe. Ring 113 når det er akutt og står om liv.

Hva gjør en når fastlege ikke har tid? – Related Questions

Når legen ikke ringer tilbake?

Det at legen ikke ringte tilbake, kan være fordi legen har det veldig travelt. Ved at du kommer inn til samtale, logges dette som en konsultasjon, og legen får betalt for jobben den gjør. Det er forøvrig ikke ofte at leger opplyser om resultat av undersøkelser på telefonen.

Hvordan snakke med legen?

Huskeliste når du skal snakke med legen
  1. Informer om deg selv. Informer fastlegen og kreftlegen om symptomer og plager du har.
  2. Spør til du forstår. Når du er bekymret eller lurer på noe.
  3. Sjekk at du er deg.
  4. Få kunnskap om situasjonen din.
  5. Hva bør du vite før hjemreise.
  6. Pårørende kan hjelpe deg.

Er det mulig å få sykemelding over telefon?

For å korte ned køene på fastlegekontorene og forhindre videre smittespredning, blir det nå mulig å få sykemelding etter en telefonsamtale med legen.

Hvordan fortelle at man har det vanskelig?

Noen synes det er lettere å gå rett på sak og si at man har det vanskelig og strever psykisk, andre synes det er bedre å forklare litt rundt situasjonen først. Du kan også ta utgangspunkt i en vanskelig opplevelse du har hatt, eller dele en historie om en annen som strever og så si at sånn har du det også.

Hvor lenge varer en time hos legen?

For å få best mulig utbytte av legetimen, lønner det seg å bruke litt tid på å forberede seg. En vanlig time hos fastlegen varer gjennomsnittlig i 15 minutter. Enkelte utredninger og prøver kan ta tid.

Blir ikke hørt av legen?

Det er flere årsaker til at pasienter ikke blir hørt når de kommer til helsevesenet med sine problemer og plager. Vanlige årsaker er at helsepersonell har liten tid, og at de ikke har fått ordentlig opplæring i å stille spørsmål, lytte og forstå hva pasientene forteller.

Hva skal jeg si til legen?

Svaret på det, er at du kan si det du vil. Man trenger ikke ordlegge seg spesielt, eller forklare seg veldig godt. En kan bare si det som det er. Det er legens ansvar å stille spørsmål og ta de undersøkelser som legen mener er nødvendige.

Hva kan man spørre legen om?

Fem ting det kan være verd å nevne for legen:
  1. Hvordan du har det. – Fortell det til legen dersom du har problemer på jobben eller i familiesituasjonen.
  2. Hvordan kostholdet ditt er. – Fysiske plager kan ha mange grunner.
  3. Hvilke naturmedisiner du bruker.
  4. Hvilke medisiner du bruker.
  5. Hvordan avføringen din er.

Kan legen nekte deg time?

Fastlegen må til enhver tid vurdere hvor mye det haster å få en time, men det skal vært mye til før fastlegen kan nekte en pasient på listen å bestille en time. Det er heller ikke lov for legen å si at man skal skifte fastlege, men legen har lov til å foreslå det.

Hvor ofte er det vanlig å gå til legen?

I snitt går norske kvinner til lege 3,1 ganger i året, mens menn går 2,2 ganger, går det frem av tall hos SSB. Noen er så å si aldri syke og oppsøker svært sjeldent et legekontor, andre går til legen ved det minste tegn på at noe er galt.

Når legen ikke tar deg på alvor?

Dersom et møte ikke fører til endringer kan du sende en skriftlig klage til legekontoret. Ombudet kan bistå deg med dette. Du har rett til å bytte fastlege inntil to ganger per år. Hvis det er aktuelt kan du ringe 800 HELSE (800 43 573), eller gå inn på hjemmesiden www.helse.norge.no.

Hva kan legen ta betalt for?

Betaling for annet enn konsultasjonen
  • Resept, sykmelding, rekvisisjoner og henvisninger.
  • Tillegg for smitteprofylakse.
  • Tillegg for forbruksmateriell.
  • Informasjon og kvittering.

Kan leger date pasienter?

§ 7 i kapittel I i etiske regler for leger lyder: «En lege må ikke utnytte en pasient hverken seksuelt, økonomisk, religiøst eller på annen måte. En pasients samtykke fritar ikke legen for ansvar. En lege må ikke innlede et seksuelt forhold til en person han/hun er lege for.» (1).

Kan legen tvinge meg?

I utgangspunktet er det ingen grunn til at legen din tvinger deg til å veie deg, men dersom legen tror det er viktig kan legen anbefale dette. Det er i såfall fordi legen ønsker å hjelpe deg. Det kan hende legen videre vil snakke med deg om årsakene til at du ikke vil veie deg.

Kan man nekte å ta medisiner?

Helsevesenet må ha et rettslig grunnlag for å bruke tvang eller lure i pasienter medisiner. Et slikt grunnlag er nødrett – der legene må foreta seg noe for å redde pasientens liv. Forøvrig er det nødvendig med egne lovbestemmelser for at pasienter kan tvinges til å ta medisin med eller uten deres egen viten.

Hvor syk må man være for å få legeerklæring?

Det er ingen eksakt grense for HVA man må være syk med, for at det skal telle som gyldig fravær. En kan ha lett feber og lett forkjølelse f eks, og fortsatt klare gå på skolen. Men høy feber og utmattelse kan gjør at man ikke greier det. Dette blir opp til legen å bestemme, og dokumetere.

Leave a Comment