Arbeidstaker er en person som er ansatt for å utføre arbeid i en annens tjeneste.
Når er man arbeidstaker?
Arbeidsmiljøloven § 1-8 definerer «arbeidstaker» på følgende måte: «Enhver som utfører arbeid i annens tjeneste». Loven har ikke en tilsvarende definisjon på «oppdragstaker». Det finnes heller ingen lovregler som trekker en klar grense mellom arbeidstaker– og oppdragstakerbegrepet.
Hvilken plikter har arbeidstaker?
Arbeidstakerne skal medvirke til gjennomføringen av HMS-tiltak og delta i det organiserte vernearbeidet. Som arbeidstaker har du plikt til å følge de verneinstruksene og sikkerhetsrutinene som er fastsatt for din arbeidsplass.
Hva er en arbeidsgiver enkelt forklart?
En arbeidsgiver er en person eller virksomhet som sysselsetter arbeidstakere. I arbeidstvistloven av 27. januar 2012 nr. 9 § 1 er en arbeidsgiver enhver som har ansatt arbeidstaker(e) for å utføre arbeid i sin tjeneste.
Hva gjør en arbeidstaker? – Related Questions
Hva betyr det at du som arbeidstaker har arbeidsplikt?
Arbeidsplikten. Som arbeidstaker i en bedrift har man en plikt til å utføre de arbeidsoppgaver som fremgår av arbeidskontrakten, bedriftsintern praksis, samt øvrige avtaler mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Arbeidsgiver styringsrett gir arbeidsgiver adgang til å lede, fordele og organisere arbeidet.
Hva er Arbeidstakerforening?
Arbeidstakerforening/arbeidstakerorganisasjon. Disse utrykkene brukes om en sammenslutning av fagforeninger, for eksempel et fagforbund eller en hovedorganisasjon. LO og forbundene er eksempler på arbeidstakerforeninger/arbeidstakerorganisasjoner. Se også Fagforening.
Hva er arbeidsgivers plikt?
De fleste arbeidsgivere må tegne tjenestepensjonsordning for sine ansatte, og du må tegne yrkesskadeforsikring for alle ansatte. Som arbeidsgiver skal du utbetale lønn, trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift. Alle lønns- og ansettelsesforhold skal rapporteres månedlig via A-meldingen.
Hvilke rettigheter har en arbeidsgiver?
Styringsretten = arbeidsgiverens rett til å ansette, si opp, kontrollere og lede. Restkompetanse = arbeidsgiverens rett til å avgjøre alle spørsmål som ikke er regulert av lovverk, kollektive avtaler eller arbeidsavtalen.
Hva er arbeidsgiveransvaret?
Arbeidsgiveransvaret er et lovfestet ansvar der arbeidsgiver blir objektivt ansvarlig for ansattes uaktsomhet, dvs. selv om arbeidsgiver selv ikke kan bebreides for skaden. Det må likevel være utvist uaktsomhet eller forsett av noen innenfor virksomheten.
Hvem er partene på arbeidsplassen?
I arbeidslivet er det tradisjonelt to parter: Arbeidsgiverne og arbeidstakerne.
Kan sjefen se på kamera?
Kameraovervåking på arbeidsplassen er som hovedregel bare tillatt når dette er nødvendig for å forebygge og avdekke straffbare forhold eller for å verne om liv og helse. En arbeidsgiver kan ikke overvåke toaletter, garderober eller pauserom.
Hva er de tre partene i arbeidslivet?
Trepartssamarbeidet er en betegnelse på samarbeid mellom organisasjoner som representerer arbeidsgivere og arbeidstakere (partene) og staten. Her representert ved LO-sjef Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Hvilke rettigheter og plikter du har som arbeidstaker?
Arbeidsplikt, styringsrett og lojalitetsplikt
Som arbeidstaker har du arbeidsplikt. Det betyr at du skal møte opp til avtalt tid på arbeidsstedet og overholde arbeidstiden. Du har også plikt til å utføre arbeidsoppgaver. Både arbeidstid og arbeidsoppgaver skal stå i arbeidskontrakten som alle arbeidstakere har rett på.
Kan arbeidstaker nekte å jobbe?
Etter arbeidsmiljølovens § 10-6 er hovedregelen at arbeid utover avtalt arbeidstid ikke skal gjennomføres uten at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det. Arbeid utover avtalt tid må begrunnes i et særlig og tidsavgrenset behov.
Er det lov å jobbe uten lønn?
Det finnes ingen regler i loven om minstelønn. Det er avtalefrihet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om hvor stor lønnen skal være. Det er derfor ingenting i veien for at man kan jobbe gratis, men dette bør avtales nærmere. De fleste arbeidsgivere har inngått tariffavtaler hvor det er fastsatt regler om minstelønn.
Kan sjefen tvinge meg på jobb?
Som regel står det noe ala “Arbeidsstedet er for tiden selskapets lokaler”. Da må du be om arbeidsgivers tillatelse for å jobbe andre steder, og sjefen kan tvinge deg på kontoret. Står det at du kan jobbe fra hvor du vil, eller står det ingenting om arbeidsstedet, kan du sannsynligvis kreve å få jobbe hjemmefra.
Har man lov til å jobbe hver helg?
Rett til fri
Arbeidstaker skal ha fri annenhver søndag, se arbeidsmiljøloven § 10-8 (4). Det kan gjøres en skriftlig avtale om å arbeide inntil tre søndager på rad, men arbeidstaker skal i gjennomsnitt i løpet av 26 uker ha fri annenhver søndag.
Når er det vanlig å få lønn?
De aller fleste ansatte får utbetalt lønn en gang i måneden, men noen bransjer opererer med utbetaling hver 14. dag.
Har man lov til å jobbe mer enn 100?
Du kan ikke ha mer enn 100% stilling hos en og samme arbeidsgiver. Dersom du har mer enn 100% stilling hos samme arbeidsgiver regnes dette som overtid, og overtid er ikke tillatt som en fast ordning. Kommunen vil som regel anses å være en og samme arbeidsgiver.
Er det lov å jobbe 6 dager i uken?
Det er ikke i seg selv nødvendigvis ulovlig å jobbe 6 dager i uka, men om det er tillatt kommer an på hvor mange timer du skal jobbe, og om du får den arbeidsfrie perioden du skal ha per uke. Du kan ikke ha mer enn full stilling til sammen hos en og samme arbeidsgiver.