Hva er oppgaven til Arbeidstilsynet?

Arbeidstilsynet gjennomfører tilsyn i næringer, og med tema og målgrupper, vi vet har høy risiko for skader og sykdom. Men vi gjør også tilsyn med bakgrunn i tips og meldinger om arbeidsulykker, meldinger fra leger om arbeidsrelatert sykdom og på bakgrunn av henvendelser om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Hva skjer når Arbeidstilsynet kommer?

Vanligvis kommer Arbeidstilsynet på et “varslet tilsyn”. Det vil si at virksomheten mottar et brev hvor det fremkommer at Arbeidstilsynet vil foreta en inspeksjon/tilsyn på bedriften.

Hvilke saker tar Arbeidstilsynet?

Arbeidstilsynet fører tilsyn med om virksomheten oppfyller kravene i arbeidsmiljøregelverket og hvordan de jobber med det systematiske HMS-arbeidet. Tilsynet kan også undersøke om arbeidsgiver oppfyller arbeidsmiljølovens krav til blant annet det psykososiale og det organisatoriske arbeidsmiljøet generelt.

Hva er oppgaven til Arbeidstilsynet? – Related Questions

Når bør man kontakte Arbeidstilsynet?

Ved overhengende fare for liv og helse bør du ta kontakt med politiet. Når du tipser eller varsler Arbeidstilsynet, har du formelt sett ikke krav på én bestemt oppfølging. Du har heller ikke rett til å få vite hvordan eller om vi følger opp tipset eller varselet, eller til å klage dersom vi ikke følger det opp.

Kan sjefen tvinge meg på jobb?

Som regel står det noe ala “Arbeidsstedet er for tiden selskapets lokaler”. Da må du be om arbeidsgivers tillatelse for å jobbe andre steder, og sjefen kan tvinge deg på kontoret. Står det at du kan jobbe fra hvor du vil, eller står det ingenting om arbeidsstedet, kan du sannsynligvis kreve å få jobbe hjemmefra.

Hvilke plikter har du som arbeidstaker?

Arbeidstakerne skal medvirke til gjennomføringen av HMS-tiltak og delta i det organiserte vernearbeidet. Som arbeidstaker har du plikt til å følge de verneinstruksene og sikkerhetsrutinene som er fastsatt for din arbeidsplass.

Hva er det høyeste beløpet Arbeidstilsynet kan gi på et overtredelsesgebyr?

Overtredelsesgebyret tilfaller statskassen, og kan maksimalt utgjøre 15 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Har man krav på 5 min pause i timen?

Pauser. Arbeidstaker har rett til minst én pause når den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Dersom den daglige arbeidstiden er åtte timer eller mer, skal pausene til sammen være minst en halv time.

Er det lov å jobbe 7 dager i strekk?

Du kan maks. jobbe 10 timer overtid per 7 dager og 25 i løpet av 4 sammenhengende uke. Tegningen illustrerer at en ansatt maksimalt kan jobbe 12 dager sammenhengende fordi arbeidsperioden er delt i to ved hjelp av ukeskillet.

Når har man krav på betalt lunsj?

Hvis arbeidstaker arbeider mer enn to timer etter den vanlige arbeidstiden, altså mer enn to timer overtidsarbeid, skal arbeidstaker ha en pause på minst en halv time. Denne pausen skal regnes som en del av arbeidstiden, og arbeidstaker skal få betalt.

Når har man krav på 30 min pause?

Når man jobber minst to timer overtid, etter den vanlige åtte timers arbeidsdagen, har man krav på en ekstra 30 minutters pause – som man i tillegg skal bli lønnet for. Hvis man velger å ta denne pausen etter at den ordinære åtte timers arbeidsdagen er over, skal man også få overtidstillegg for pausen.

Kan man nekte å jobbe overtid?

Selv om overtidstillegget er inkludert i lønnen, kan arbeidsgiver imidlertid ikke pålegge arbeidstakeren å arbeide overtidsarbeid utover lovens grenser. Generelt gjelder at arbeidstakeren ikke kan pålegges å arbeide overtid med mindre det foreligger et særlig og tidsbegrenset behov for det.

Er lunsjpause betalt?

I utgangspunktet er ikke pauser en del av arbeidstiden, og den ansatte får derfor som hovedregel ikke betalt for pausen. Samtidig har loven en regel som sier at for arbeidstakere som ikke kan forlate arbeidsplassen under pausen, skal pausen likevel medregnes i arbeidstiden.

Når får man 50% og 100% overtid?

Overtid etter loven registreres først når man passerer 9 timer pr dag og/eller 40 timer pr uke. En annen forskjell på lov og tariffavtale er at loven sier 40 % overtidstillegg, mens tariffavtaler i privat sektor gjerne gir 50 % frem til kl 21.00 og 100% etter kl 21.00 og på søndager.

Kan arbeidsgiver beordre meg på jobb?

Dette kalles arbeidsgivers styringsrett. Det finnes imidlertid noen grenser i arbeidsmiljøloven for hvor mye arbeidsgiver kan pålegge deg av arbeidstid og eventuelt overtid. Se arbeidsmiljøloven kapittel 10. Hvis du skal kunne nekte å komme på jobb må du enten ha sosiale eller helsemessige grunner å vise til.

Hva skjer om man nekter å jobbe?

Uteblir arbeidstaker, uten legitim fraværsgrunn, vil det foreligge et brudd på arbeidskontrakten, som vil kunne gi saklig grunn for oppsigelse av arbeidsforholdet. En oppsigelse fra arbeidsgiver vil utløse en rekke rettigheter på arbeidstakers side.

Hva sier man siste dag på jobb?

Etter [X] fantastiske måneder/år som ansatt i [virksomhetens navn], har jeg nå valgt å si opp min stilling for å ta det neste steget i karrieren. Min siste dag hos [virksomhetens navn] vil bli [dato]. Det har vært en fornøyelse å jobbe sammen med dere, og jeg har lært så utrolig mye i løpet av min tid her.

Kan man si nei til beordring?

Kan jeg si nei til en vakt? Ja, det kan du. Arbeidsgiver kan ikke pålegge deg å jobbe. Men har du allerede sagt ja til en vakt, er dette bindende, og du må komme på jobb til avtalt tid (med mindre du blir syk, selvfølgelig).

Er det lov å jobbe hver lørdag?

Lørdag er ansatt som en vanlig arbeidsdag etter loven. Det innebærer at det er fullt lovlig å jobbe hver eneste lørdag om ønskelig.

Leave a Comment