Hva er vanlig å gjøre på julaften?

I Norge er det vanlig å spise julens hovedmåltid julaften. Fra rundt forrige århundreskifte var det vanlig å gå rundt juletreet og synge julesanger på julaften. Kveldens høydepunkt for mange, særlig barna, er å åpne julegaver.

Hva feirer vi på julaften?

Jul er en årlig høytid til minne om Jesu fødsel, den nest største høytid innen kristenheten – etter påske. Over store deler av verden er 25. desember den sentrale datoen i julefeiringen.

Hva spiser man på julaften?

Og det skal ikke mangle på noe. Rødbetsalat, soppsalat, sild, gravlaks, kaviar og paté og piroger er noe av det som hører hjemme på et finsk julebord sammen med skinke, lådor, risgrøt og lutefisk. De senere årene har også kalkun begynt å bli populært som julemat i Finland.

Hva er vanlig å gjøre på julaften? – Related Questions

Hvor mange prosent spiser Grandiosa på julaften?

I en undersøkelse fra 2011 oppga 200.000 nordmenn at de spiser Grandiosa på julaften, men Stokken tror ikke det er hovedretten det er snakk om. – De fleste spiser det neppe som julemiddagen, men som en rask og god lunsj mens man forbereder kvelden, sier han.

Hva gjør danskene på julaften?

Den klassiske danske julemiddagen

Men i en god gammeldags dansk julemiddag inngår gjerne flæskesteg eller and, kokte poteter, rødkål og brun saus – egentlig ganske likt den norske ribba. Den klassiske juledesserten kalles ris à l’amande, og er en form for riskrem med mandler og kirsebærsaus.

Hva er mest vanlig å spise på julaften?

Svineribbe og pinnekjøtt er den vanlegaste julematen i Noreg. I 2014 åt 55 prosent ribbe på julaftan. Heile 88 prosent åt anten ribbe eller pinnekjøtt.

Hva spiser de i Italia på julaften?

Ifølge tradisjonene i Italia skal det kun være fisk og sjømat på julaften. Til lunsj første juledag, som er julens viktigste måltid, kan man til gjengjeld spise hva man vil. Italienerne spiser godt hele året – alle årstider handler om mat.

Hva er den mest spiste maten på julaften i Norge?

Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen. Nærmere bestemt spiser 44 prosent av oss ribbe, mens 35 prosent spiser pinnekjøtt.

Hva spiser trøndere på julaften?

I Trøndelag og på Østlandet har svineribbe sterke tradisjoner – mens det på Vestlandet er en vanlig skikk med pinnekjøtt. Populære juleretter er også kalkun, lutefisk og torsk. Til kjøttrettene serveres gjerne også medisterkaker, -pølser eller sosisser.

Hvorfor ribbe til jul?

Svineribbe, ofte kalt ribbe, er en tradisjonsrik matrett (fra svin) som er vanlig til jul i Norge, i Danmark som ribbenstek. Ribbe spilte også en viktig rolle i det før-kristne vinterblotet. I norrøn mytologi ble stykker fra grisen Særimne spist hver dag, og like raskt som sidestykkene ble skåret ut, vokste nye frem.

Hva er typisk norsk i julen?

Mat, drikke og julegodt. Den mest utbredte julemiddagen er svineribbe, men også lutefisk, pinnekjøtt, kokt torsk, skinkestek og kalkun er vanlige retter. De fleste fiskerestauranter og restauranter med norsk mat serverer julespesialiteter i november og desember.

Når spiser folk på julaften?

I de aller fleste familier spiser folk julemiddagen like etter klokka 17 på julaften, etter at julegudstjenesten på NRK er ferdig, jula ringes inn og Sølvguttene har sunget.

Hvor mange spiser pizza julaften?

Orkla-Foods vet ikke når på julaften pizzaen blir spist, sier kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag. En undersøkelse produsenten fikk utført i 2011, viser at omkring 200 000 spiser frossenpizzaen på julaften.

Hvorfor får vi gaver på julaften?

Det er en gammel skikk. Da Jesus ble født var han den store gaven. Det er meningen at vi skal vise takknemmelighet og nestekjærlighet ved å gi gaver videre til hverandre. Julen er også en tid der man gjerne gir til andre som ikke har så mye.

Hvor spiser man larver på julaften?

Larver. Lenger sør finner vi helt andre juleretter. I Sør-Afrika er frityrstekte larver noe av det gourmander og gourmeter kan glede seg til.

Hvis man spiser torsk på julaften?

Torsk er en god gammeldags klassiker som julemiddag. Det er særlig på Sørlandet og i Nord-Norge at torsk serveres som middag på selve julaften, men mange spiser også torsk i løpet av romjulen.

Hvor i landet spiser man torsk på julaften?

Norge har lange tradisjoner som fiskerinasjon, og juletradisjonene langs kysten preges naturlig nok av det. På sørlandet har kokt torsk vært en vanlig middag på julaften, gjerne servert med sandefjordsmør, gulrøtter og poteter.

Hva spiser andre land på julaften?

Dette er typiske julemiddager i 10 ulike land verden rundt:
  • Storbritannia: Kalkun og christmas pudding.
  • USA: Stek.
  • Australia: BBQ og pavlova.
  • Frankrike: Kamskjell, østers og gåselever.
  • Italia: Fisk, fisk, fisk – og norsk fisk!
  • Japan: Fast food fra KFC.
  • Tyskland: Helstekt gås.
  • Sverige: Juleskinke.

Hva spiser folk på julaften i USA?

Amerikansk jul er derfor ikke kun én ting. Og det også mange forskjellige retter som blir regnet som den «ekte» julematen. Noen spiser lasagne, andre de meksikanske tamales, mens noen bare må ha and og rødkål. Men den mest vanlige er nok kalkunen, som blir servert med saus, potetstappe, tranebærsaus og grønnsaker.

Leave a Comment