Hva er en urinveisinfeksjon?

Nedre urinveisinfeksjon kalles også blærekatarr eller cystitt. Vanligvis inneholder urinen ingen bakterier, men noen ganger sprer bakterier seg fra endetarmen til urinrøret. Herfra kan bakteriene forflytte seg opp til blæren og forårsake en infeksjon i urinblærens og urinrørets slimhinner.

Hva gjør man med urinveisinfeksjon?

Det er vanlig å anbefale med antibiotika ved kompliserte urinveisinfeksjoner, tilbakevendende urinveisinfeksjoner og urinveisinfeksjoner hos menn. Menn behandles normalt i 1 uke.

Hvilke bakterier forårsaker urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon er en betennelse i urinveiene fremkalt av spesielle mikroorganismer, vanligvis tarmbakterier. Den vanligste bakterien er E. coli, men andre bakterier kan også forårsake infeksjon.

Hva er en urinveisinfeksjon? – Related Questions

Hva er årsaker til urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon er nesten alltid forårsaket av bakterier fra menneskets egen tarmflora. Den vanligste bakterien er E. coli, men hos ti til femten prosent skyldes infeksjonen stafylokokker. Bare i sjeldne tilfeller er virus, sopp eller parasitter årsak til urinveisinfeksjon.

Hvilken medisin mot urinveisinfeksjon?

Mot akutt urinveisinfeksjon brukes det antibiotika som behandling. Selexid, Trimetoprim og Furadantin er førstevalg ved vanlige urinveisinfeksjoner ifølge nasjonale retningslinjer.

Hva kan årsakene være til at det påvises bakterier i en urinprøve?

Eksempel på hva som kan påvises er sykdom eller skade i urinveiene og nyrene, hormonell ubalanse i kroppen, diabetes, eller andre mer sjeldne forhold. Ved mistanke om at det foreligger en urinveisinfeksjon, er urinprøven avgjørende for å konstatere dette.

Hva er E. coli i urin?

Bakgrunn. Asymptomatisk bakteriuri er bakterier i urinen uten at man har noen symptomer fra urinveiene. Det er vanlig i alle aldre, særlig hos kvinner og hos personer med diabetes. Man finner oftest bakterier som er normale i tarmen, som Escherichia coli.

Kan man få urinveisinfeksjon av kulde?

Kulde gjør at bakteriene trekker opp i urinveiene

Når det da blir ubehagelig for dem å oppholde seg i vulva kan de trekke lengre opp i varmen, altså vandre opp i urinrøret til blæren. Dette kan da forårsake en urinveisinfeksjon dersom du ikke får tisset bakteriene ut i tide.

Kan det være noe annet enn urinveisinfeksjon?

Noen ganger kan også tørre slimhinner forveksles med urinveisinfeksjon – dette er spesielt vanlig etter overgangsalderen. Gutter og menn som opplever svie ved vannlating, kan ha en infeksjon i forhuden eller sædblærene. Hos eldre menn kan problemer ved vannlating også være et tegn på prostata problemer.

Kan man drikke bort urinveisinfeksjon?

Når man har urinveisinfeksjon er det viktig å drikke rikelig, gjerne to liter i døgnet eller mer. Gå også ofte på toalettet slik at bakteriene skylles ut av blæren. Syrlig drikke sørger for at bakteriene trives dårlig i urinen. Drikk derfor gjerne ferskpresset sitron, grapefrukt eller tranebærjuice.

Er det farlig å gå med urinveisinfeksjon?

Vanlige, ukompliserte urinveisinfeksjoner går ofte over av seg selv. I noen sjeldne tilfeller kan bakteriene spre seg til de øverste delene av urinveiene (over urinblæren), og dette kan gi en nyrebekkenbetennelse. Mange opplever da feber og smerter i rygg eller mage.

Kan man bli kvitt urinveisinfeksjon uten antibiotika?

Blærekatarr kalles også nedre urinveisinfeksjon eller cystitt. Urinen inneholder vanligvis ingen bakterier, men noen ganger sprer bakterier seg fra endetarmen til urinrøret.

For å lindre plagene kan du:

  1. Drikke rikelig med vann for å «skylle ut» bakteriene.
  2. Ta Paracetamol eller Ibuprofen.
  3. Holde varmeflaske over magen.

Hvor vondt er urinveisinfeksjon?

De vanligste symptomene på urinveisinfeksjon er sviende smerte når du later vannet og trang til å tisse oftere enn vanlig. Urinen kan ha en blakket farge, lukte vondt eller inneholde blod. Du kan også ha smerter nederst i magen. Hvis symptomene er plagsomme eller forverres, bør du kontakte lege.

Hvordan lukter urinveisinfeksjon?

Et avfallsprodukt i urinen, urea, kan omdannes til ammoniakk under påvirkning av bakterier, for eksempel hvis urinen er konsentrert eller ved en urinveisinfeksjon. Når man har en urinveisinfeksjon kan det derfor lukte stramt eller vondt av urinen, og det er nok denne lukten du gjenkjenner.

Hvordan teste om man har urinveisinfeksjon?

Har jeg urinveisinfeksjon? Diagnosen stilles ut fra de typiske symptomene, og en urinprøve vil bekrefte om det er bakterier i urinen eller ikke. Urinprøven du tar med til legen bør helst være fra morgenurinen. Du kan også enkelt teste deg for urinveisinfeksjon på egenhånd ved hjelp av en selvtest.

Hvordan kan man forebygge urinveisinfeksjon?

Huskeliste for å unngå urinveisinfeksjon
  1. Forsøk å tømme blæren godt ved toalettbesøk.
  2. Tørk deg forfra og bak mot rumpe.
  3. Unngå å sitte på kalde underlag.
  4. Ikke sitt for lenge i vått badetøy, skift til tørr truse.
  5. Tiss etter samleie (innen 15 minutter)
  6. Drikk rikelig med vann.

Når urinveisinfeksjon ikke går over?

Dersom plagene ikke går over og plagene øker bør en ta kontakt med fastlegen. Er symptomene plagsomme eller om en er gravid, kan det være aktuelt med antibiotika. Kuren varer fra tre til syv dager ved blærekatarr og cirka to uker ved nyrebekkenbetennelse.

Kan man få vondt i ryggen av urinveisinfeksjon?

En urinveisinfeksjon er en infeksjon forårsaket av bakterier. Du merker den som regel først ved brennende eller sviende smerter når du tisser eller en murrende følelse i korsryggen.

Hvor lenge kan man gå med urinveisinfeksjon?

Hvor lenge varer urinveisinfeksjon? Urinveisinfeksjon kan ofte gå over av seg selv. Ved milde symptomer kan det være en grei strategi å se det litt an og forsøke å drikke godt med vann for å skylle ut bakteriene. Da går som oftest urinveisinfeksjonen over innen en ukes tid.

Leave a Comment