Hva er det ikke lov å hete?

Det som ikke er mulig å bruke er for eksempel banneord, titler (som Konge eller Prinsesse), medisin- og sykdomsnavn, eller fornavn som etternavn og etternavn som fornavn. Man kan sammenfatte det på en veldig enkel måte: Det er ikke lov med navn som kan gi negative assosiasjoner.

Hvem bestemmer navn på barn?

– Det er nok helst mor og far som bestemmer navnet, men noen ganger må de nok ta hensyn til besteforeldre og søsken som misliker et navneforslag, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Kan man velge etternavn?

Plikt til å ha navn. Alle skal ha fornavn og ett enkelt eller dobbelt etternavn og kan i tillegg ha mellomnavn. Enhver har plikt til å bruke sitt fornavn og etternavn som personnavn. Ingen kan ta, endre eller sløyfe navn på annen måte enn etter loven her.

Hva er det ikke lov å hete? – Related Questions

Hva kan man ikke kalle barna sine?

Navneloven sier at navnet ikke skal være til vesentlig ulempe for barnet, og det er et skjønnsspørsmål, sier Utne. Tabuord, banning, rusmidler (Morfina) sykdomsnavn (Angina, Ebola) og navn på medisiner, er eksempler på navn som ikke er lov fordi de er forbundet med negative assosiasjoner.

Kan mor endre navn på barn?

For å endre navn på et barn under 16 år må den eller de som har foreldreansvaret samtykke til navneendringen. Er barnet over 12 år, skal også barnet samtykke. Det betyr at dersom mor har foreldreansvaret for barnet alene, kan hun endre navnet til barnet uten fars samtykke.

Kan man ha to etternavn uten bindestrek?

I personnavnlovens § 7 står det: «To navn som kan tas som etternavn, kan tas som et dobbelt etternavn der de to navnene er satt sammen med bindestrek.» Hovedregelen er altså at doble etternavn skrives med bindestrek. Fra gammelt av finnes det likevel en del doble etternavn som skrives uten bindestrek.

Hvor mye koster det å skifte navn?

– Det koster ingenting. Skatteetaten/Folkeregisteret krever ikke betaling fra den enkelte for å endre navn, sier Helen Rist. Men det er likevel noen ting man skal merke seg om man ønsker å endre navn. – Etter en navneendring må det etter hovedregelen gå ti år før man kan foreta en ny navneendring.

Kan man lage sitt eget etternavn?

Du kan endre både fornavnet, mellomnavnet og etternavnet ditt. Merk at mellomnavn ikke er et fornavn. Navn som kan tas som etternavn, kan også tas som mellomnavn. Du kan endre ditt eget navn, samt navn til barn du har foreldreansvar for, hvis de er under 16 år.

Kan man ha dobbelt etternavn?

Plikt til å ha navn. Alle skal ha fornavn og ett enkelt eller dobbelt etternavn og kan i tillegg ha mellomnavn. Enhver har plikt til å bruke sitt fornavn og etternavn som personnavn.

Hvor sjeldent er navnet ditt?

Lurer du på hvor vanlig ditt navn er, kan du sjekke det raskt og enkelt på SSB sine nettsider. Her skriver du inn for- eller etternavnet ditt og trykker enter. Søker man for eksempel på et veldig vanlig guttenavn som Jonas, kan man se at det er over 14 000 menn som har dette som fornavn.

Hvor gammel må man være for å skifte navn?

Navneloven sier at du kan bytte navn, uten at foreldrene dine godkjenne det, fra du er 16 år gammel. Hvis du er under 16 år den eller de som har foreldreansvaret for deg godkjenne navneendringen.

Hvorfor bindestrek i navn?

Hvis du skal ha flere etternavn, så må de stå med bindestrek. Heter du Tom Bøe Olsen, så er Tom fornavn, Bøe mellomnavn og Olsen etternavn, mens Tom Bøe-Olsen viser at etternavnet er Bøe-Olsen. Dette gjelder selvfølgelig uansett hvor mange fornavn og mellomnavn han har i tillegg.

Hva regnes som fornavn?

I Skandinavia brukes begrepet mellomnavn bare om navn som opprinnelig er slektsnavn/etternavn. Fornavn, uavhengig av hvor mange man har, kalles fornavn.

Skal det være mellomrom etter bindestrek?

Vi bruker bindestreken i sammensatte ord, og i noen tilfeller kan vi bruke den for å lette lesinga. Det skal ikke være mellomrom før og etter bindestreken unntatt ved uttrykk som for eksempel søn- og helligdager.

Når skal det være bindestrek?

Bindestrek brukes i flere sammenhenger i norsk: for å markere orddeling, for eksempel når et ord må deles over to linjer. mellom deler av dobbeltnavn, for eksempel Wedel-Jarlsberg. i enkelte sammensetninger av samnavn, for eksempel dansk-norsk eller blå-blå

Når brukes skråstrek?

Skråstrek brukes særlig i blanketter, tabeller o.l. når det er viktig å spare plass, og i visse tekniske og faglige funksjoner. I sammenhengende tekst er det ofte best å la være å bruke skråstrek, særlig hvis det er uklart hva tegnet skal stå for. Skriv heller «eller» eller «og» dersom det er det du mener.

Når skal man bruke semikolon?

Vi bruker semikolon for å lage et lite opphold mellom helsetninger som hører nært sammen, for å understreke den nære sammenhengen mellom dem, eller for å skille mellom ledd i sammensatte oppregninger. Semikolon kan ikke erstatte kolon, og det kan bare brukes der vi kan sette punktum.

Når bruker man bindestrek foran og?

Du skal bruke bindestrek dersom du utelater ett ledd i sammenstillinger som helse – og velferdssektoren, aktivitets – og fritidstilbud, sjø – og innlandsfiske, over – og underordnet.

Hvordan dele opp ord?

Å dele ord ved linjeskift er aldri obligatorisk, men en praktisk mulighet vi har. Vi deler slik at den delen av ordet som blir stående på neste linje, begynner med konsonant: ek-sem-pel me-dium. Vi deler mellom leddene i ordet: eks-emp-el, medi-um.

Leave a Comment