Hva betyr det å ha taushetsplikt?

Taushetsplikt innebærer å hindre at andre får kjennskap til taushetsbelagte opplysninger. Dette betyr ikke bare en plikt til å tie, men også en aktiv plikt til å hindre andre i å få tilgang til taushetsbelagt informasjon.

Hvor går grensen for taushetsplikt?

Taushetsplikten er begrenset til å gjelde opplysninger man har fått kjennskap til i egenskap av å være helsepersonell. Taushetsplikten omfatter også opplysninger man får tilgang til utenfor tjenesteforholdet, så lenge helsepersonellet mottar disse i egenskap av å være helsepersonell.

Hvem har taushetsplikt?

Personer som gjennom sitt arbeid eller sin stilling får kunnskap om andres personlige, økonomiske eller forretningsmessige forhold, har etter norsk rett som regel taushetsplikt. Taushetsplikten har særlig praktisk betydning for helsepersonell, offentlige tjenestepersoner, prester, advokater og deres medhjelpere.

Hva betyr det å ha taushetsplikt? – Related Questions

Når bryter man taushetsplikt?

Straffeloven har flere bestemmelser om avvergingsplikt som pålegger den taushetspliktige å bryte tausheten i visse situasjoner. Dette kan f. eks. være tilfelle hvis en persons liv eller helse er i fare eller en person er til fare for andres liv eller helse.

Har privatpersoner taushetsplikt?

Taushetsplikten gjelder både overfor private, som for eksempel egen familie og presse, og for andre forvaltningsorgan.

Finnes det unntak fra taushetsplikten?

Unntak fra taushetsplikten

Du kan helt eller delvis frita helsepersonellet fra taushetsplikten ved å samtykke til at helseinformasjon deles. Samtykke kan begrenses til konkret informasjon, en enkelt diagnose eller et skadetilfelle.

Har butikkansatte taushetsplikt?

Normalt er det en taushetsplikt som gjelder for alle som jobber med mennesker. Jobber du i en butikk er det en uskreven regel som sier noe om at du ikke forteller bekjente hva andre handler der du jobber.

Har vektere taushetsplikt?

Men ifølge Vekteroverskomsten mellom LO og NHO for 2016-2018 har vektere taushetsplikt, se punkt 6.4. Det betyr at man plikter å hindre at andre får adgang eller kjennskap til det han i forbindelse med tjenesten eller arbeidet får vite om noens personlige forhold.

Har Nav taushetsplikt?

NAV har taushetsplikt om all kontakt du har med NAV, inkludert opplysninger om hvilke tjenester og utbetalinger du mottar. Hvis andre skal få tilgang til de opplysningene som NAV har om deg, må de ha lovhjemmel eller samtykke fra deg.

Hva har NAV tilgang til?

Du har rett til innsyn i:
  • hvilke personopplysninger vi har om deg.
  • hvor vi har hentet personopplysningene fra.
  • hva vi skal bruke dem til.
  • hvem vi utleverer opplysningene til.
  • hvor lenge vi lagrer opplysningene om deg.
  • hvilke medarbeidere i NAV som har sett dine opplysninger i våre fagsystemer.

Har NAV lov å kreve kontoutskrift?

Kontoutskrift kan ikke kreves fremlagt rutinemessig. Dette fordi en kontoutskrift som viser alle bevegelser på kontoen i et bestemt tidsrom, inneholder store mengder personlig informasjon, og mye av dette er ikke relevant for NAV-kontorets behandling av saken.

Har NAV tilgang til pasientjournal?

NAV har på nærmere vilkår rett til å kreve å få innsyn i hele eller deler av pasientjournaler til personer som mottar eller har mottatt støtte fra dem, uten å måtte be om samtykke fra pasienten selv – såkalt etterkontroll.

Kan en lege se journalen min?

Alle har rett til å se journalen sin og alle har rett til å se hvem som har lest journalen sin. Du kan derfor be om dette hvis du ønsker det. Du kan også be om at deler av journalen din kan bli sperret for enkelte helsepersonell. Du kan lese litt mer om innsyn i pasientjournalen din her.

Er det lov å lese sin egen journal?

Hva har du rett til innsyn i? I pasient- og brukerrettighetsloven § 5-1 står det at alle pasienter og brukere har rett til innsyn i sin egen journal med bilag. Bilagene er alt det som ikke er skrevet direkte i pasientjournalen, slik som røntgenbilder, prøvesvar og pleieplaner.

Hvor kan jeg se hvilke diagnoser jeg har?

Du får digital tilgang via helsenorge.no. Der får du også tilgang til en annen tjeneste, som kalles kjernejournal. Kjernejournalen samler viktige opplysninger om deg og gjør dem tilgjengelig både for deg og for helsepersonell i hele landet.

Blir abort journalført?

Siden det er sykehuset som organiserer og er ansvarlig for aborten, vil det med aborten stå på journalen din som sykehuset har. Det vil derfor være sykehuset som skriver alle detaljene om abortinngrep litt og eventuelle kontroller der. I Norge har vi forskjellige journaler for forskjellige deler av helse Norge.

Har pårørende rett til innsyn i journal?

Nærmeste pårørende har rett til innsyn i journal etter en pasients eller brukers død, om ikke særlige grunner taler mot dette. Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om retten til innsyn i journal, herunder bestemmelser om betaling for kopier.

Hvordan slette kjernejournal?

Du kan: Fjerne din egen tilgang til kjernejournalen fra helsenorge.no. Dette gjør du ved å gå til Profil og innstillinger i menyen under navnet ditt og velge Tilgang til dine helseopplysninger. Begrense tilgang til hele eller deler av kjernejournalen for alt helsepersonell.

Hvem har kjernejournal?

Kjernejournal er en elektronisk tjeneste som inneholder viktige opplysninger om helsen din. Både du som innbygger og helsepersonell har tilgang til informasjonen i denne tjenesten.

Leave a Comment