Skal kattemynte klippes ned?

Er kattemynte flerårig?

Kattemynte er en flerårig urt som blir omkring 40–100 cm høy og trives på kalkholdig grunn. Blomsterkronen er normalt hvit med røde prikker på underleppen. Krona danner tallrike, tette kranser på en akslignende blomsterstand i toppen av hovedstengelen. Kultiverte planter kan variere i vekstform og blomsterfarger.

Skal man klippe ned stauder?

Staudene bør klippes helt ned når planten har visnet sent på høsten for å gi plass til nye friske skudd fra bunnen. Mange stauder setter pris på å bli delt og plantet om, når de har stått mange år på samme sted. Vårblomstrende stauder deles om høsten og høstblomstrende stauder deles på våren.

Hvordan plante kattemynte?

Hvordan: Så frøene dirkete på vokseplassen i ugressfri jord i mai eller så de i potter eller såbrett og dekk frøene lett. Sett frøene på ca 20 grader. De vil spire etter 14-28 dager. Når de er store nok til å håndteres kan de herdes i skyggen og plantes ut når faren for frost er over.

Skal kattemynte klippes ned? – Related Questions

Kan katter bli avhengig av kattemynte?

Kattemynten forårsaker ingen vedvarende skader, men katten kan bli litt avhengig hvis den blir utsatt for urten for ofte. Dersom den skulle spise store mengder kan det gi noe mageproblemer, men dette er sjelden.

Kan man bli høy på kattemynte?

Plantene ser ut til å ha hatt en dobbel effekt, mener forskere fra blant annet Iwate University i Japan i en artikkel i ScienceAdvances. Den ene effekten er rusen – mekanismen ligner den som trigges med heroin og morfin hos mennesker.

Når kan man plante kattemynte?

Du kan også plante catnip fra plantedeler eller startet planter. Den beste tiden for å plante catnip starter eller inndelinger er enten om våren eller høsten. Catnip-planter bør plantes 18 til 20 inches fra hverandre.

Hvilken kattemynte liker katter?

Mange katter elsker lukten av kattemynte. Botanisk sett tilhører mynte til leppeblomstfamilien. Navnet har kattemynten fått på grunn av sin svært tiltrekkende virkning på kjønnsmodne katter.

Hva skjer hvis man røyker kattemynte?

Bivirkninger ved overdosering kan være hodepine, illebefinnende, kvalme og oppkast. Vær oppmerksom på at effekten av alkohol og beroligende midler kan øke ved samtidig bruk av kattemynte. Å røyke kattemynte sies å kunne gi en mildt hallusinogen virkning.

Hvor lenge blomstrer kattemynte?

Kattemynte er en annen staude du har glede av veldig lenge. Den blomstrer faktisk fra juni og helt til frosten kommer, spesielt om du kniper vekk de visne blomstene etterhvert. Kattemynte blomstrer i praksis hele sommeren og høsten, og derfor et smart valg i en krukke.

Hvordan bygge opp et staudebed?

For et vellykket staudebed er det viktig at jorden er fri for flerårig ugress og at den er gjennomarbeidet og porøs til 30 cm dyp. Bland inn kompost eller annen moldrik jordforbedring. God dreneringer også viktig. Det kan være lurt å tilsette grunngjødsel – gjerne godt formoldet husdyrgjødsel.

Hvor sent på året kan man plante?

Så lenge det ikke er frost, kan du plante trær og busker fra oktober til mars. Barrotsplanter kan plantes ut til sent i mars. Men oktober og november er spesielt godt egnet til planting av barrotsplanter, da gartneriene har tidlige roser, løvfellende busker, hekkplanter og små trær jordslått eller kjølig oppbevart.

Hvilke stauder tåler tørke?

Tørketålende stauder
  • Prydkattemynte er en hardfør staude som tåler tørke.
  • Lammeøre er en staude med et bladverk som pynter opp i stauderabatten eller stenbedet.
  • Lavendel er fin i bed, som kantblomst eller som en lav hekk.
  • Gullmure kommer fra fjellområder i Sør-Europa, og hører til rosefamilien.

Hva gjør jeg med stauder om våren?

Selv om staudene har visnet ned, trenger du ikke å klippe dem ned nå. Det er mye bedre for plantene om du venter til våren med å rydde opp i bedene. For mange er raking av løv og rydding i bed en fast høst-aktivitet.

Hvordan stelle stauder på våren?

Slik steller du stauder
  1. Etablerte stauder trenger sjelden vanning, men vann nyetablerte planter.
  2. Gjødsle jorden om våren, gjerne med kukompost.
  3. Klipp ned visne blomster utover sommeren.
  4. Stauder kan overvintre i krukker, men det er sikrere å sette planten i jorden om høsten.
  5. Vent til våren med å klippe ned bladverket.

Hvilke blomster kommer igjen hvert år?

Stauder er et fellesnavn for uteplanter som kommer igjen år etter år. Det er mange sorter å velge mellom, og ved å plante litt forskjellig, kan du lage et bed som blomstrer fra tidlig om våren til sent på høsten.

Når er det best å plante stauder?

Det sikreste er å grave staudene ned i jorden på høsten og plante dem i potter igjen til våren.

Hvilke blomster holder seg lengst?

Velg holdbare blomster – disse holder lengst

a. krysantemum, alstroemeria (inkalilje) og nelliker. Disse får du til 3 for 2, og vi har 10 dagers holdbarhetsgaranti på disse blomstersortene. Andre blomster som kan stå lenge er liljer, roser, lisianthus, eukalyptus og andre grønne grener.

Kan man plante stauder i blomsterkasse?

Hvis du gjerne vil ha et bed med blomster som blomstrer på forskjellige tidspunkter av året, skal du plante stauder i blomsterkassene.

Skal stauder ha gjødsel?

Stauder, roser og sommerblomster i bed, gjødsles ca hver 4-5 uke gjennom sommeren – altså på samme tid som når du gjødsler plenen.

Leave a Comment