Når ta stiklinger jordbær?

Plantene bør plantes ut så raskt som mulig etter innkjøp. Jordbær kan plantes hele sommersesongen, fra tidlig om våren til langt ut i august. Et jordbærfelt har størst avling de første årene etter planting. Deretter vil bærstørrelsen bli mindre og mindre for hvert år.

Hvordan klippe avlegger?

1) Grav så langt ned du kommer i jorden, til du finner hvor avleggeren har tatt sin egen vei bort fra hovedstammen. Brekk eller kutt forsiktig av. 2) Fjern jord fra røttene, og sett den i vann. Pass på at ingen blader er dekket av vann.

Hva gjør jeg med jordbærplantene på våren?

Jordbærplanten bør vannes ofte, og gjødsles i små mengder og det er i plantingsåret du skal gjødsle mest. Hvis du planter om våren kan du gjødsle med ca 40-50 gram Helgjødsel per m2. Er du så uheldig å få gråskimmel (råte) på jordbærene dine, bør du straks fjerne de bær og blader som er angrepet.

LES OGSÅ  Hvilken fiskestang er best?

Når ta stiklinger jordbær? – Related Questions

Skal man klippe ned jordbærplanter?

Beskjæring/fornying

Fjern utløperne kontinuerlig i løpet av sommeren. På høsten klipper du ned plantene til cirka 5 cm høyde. Etter 3–4 år begynner plantene å bære dårlig og bør fornyes. Hvis du hvert tredje år tar vare på utløperne og planter de et annet sted i hagen, vil du ha nye planter å sette ut året etter.

Kommer jordbærplanter igjen?

De fleste jordbærplanter lager utløpere som blir nye planter. (Fjern dem hvis du ikke ønsker nye planter da planter bruker energi på å lage dem.) Plant de i krukker inne og la de vokse gjennom vinteren til nye planter som settes ut på våren.

Hvordan overvintre jordbær i krukke?

Overvintre. Jordbærplanter kan fint overvintre og når høsten kommer bør du dem klippe ned plantene til en høyde på rundt 5 cm. Alt det døde rundt jordbærplantene fjerner du på våren. Har du jordbær i potter eller ampler kan du fint la dem overvintre i en mørk og kald kjeller.

Hvordan få fine jordbærplanter?

Et smart grep for å få fine jordbærplanter, er å dekke med halm under bærene. På den måten unngår du at jordbærene blir fulle av jord og du får løftet bærene opp fra den våte jorda slik at de tørker raskere etter for eksempel morgendugg. Det minsker også risikoen for gråskimmel.

Hvorfor visner jordbærplantene?

Fra smitte i jorda angripes planterøttene, og soppen sprer seg oppover karstrengene. Disse blir mer eller mindre tilstoppet slik at vanntransporten fra røttene hemmes, og plantene stagnerer i vekst og visner.

Hva slags gjødsel til jordbær?

Jordbær
  • Jordbær skal gjødsles med granulert NPK-gjødsel supplert med Kalksalpeter.
  • YaraMila FULLGJØDSEL 12-4-18 mikro/YaraMila FULLGJØDSEL 8-5-19 mikro tilføres med 15-35 kg/daa om våren og med 25 kg/daa umiddelbart etter høsting.

Hvor mange jordbærplanter trenger man?

Du trenger ikke bruke en stor bit av hagen for å dyrke jordbær. For å plante 10 planter trenger du mindre enn 2 m x 1 m av hagen. Mer enn nok for gode munnfuller i løpet av sommeren.

Hvor mye sol trenger jordbær?

Full sol (gjerne skråning mot sør), normalt næringsrik jord gjerne med litt sand og grus. Sandholdig leirjord går også fint. Jordbær elsker det hvis du ikke bruker duk.

Kan man ha jordbær i drivhus?

Er du glad i jordbær, er det utmerket å dyrke disse i drivhus. La dem stå ute fra høsten til tidlig i mars og sett dem deretter inn. Da kan du nyte jordbær en hel måned tidligere enn om de dyrkes ute. Andre, mer eksotiske vekster er også mulig å dyrke.

Hvor mange jordbær i en pallekarm?

60×80 cm. En hel pallekarm er derimot 120×80, der kan du da ha åtte-ni planter med normal avstand.

Hvorfor er det ikke blomster på jordbærplantene?

For mye gjødsel, spesielt nitrogen, kan imidlertid også begrense fruktproduksjonen. Faktisk vil for mye nitrogen forårsake overdreven løvvekst med få eller ingen jordbær. Så hvis jordbærplantene dine er store, men ingen jordbær, kan du kutte ned nitrogengjødselen. Dette er også grunnen til at en jordbær ikke blomstrer.

LES OGSÅ  Kan man dyrke safran i Norge?

Hvordan pollinere jordbær?

Uten hjelp fra biene, som sprer pollen fra plante til plante, må jordbærplanten klare seg med selvpollinering. Det vil si at blomsten befruktes ved at det drysser pollen fra pollenbærer til arr på samme blomst.

Kan man plante frø fra jordbær?

Så jordbærplante fra frø

Du kan faktisk lage dine egne planter fra frø! Frøposer finnes det å kjøpe overalt på våren. Bruk et såbrett/isboks – altså ikke bruk potter. Strø frøene tynt oppå fuktig jord.

Hvordan pollinere selv?

For at det skal dannes frø, må pollenkornet først lande på arret til fruktemnet. Plantene kan få hjelp til å flytte pollenet på flere forskjellige måter. Pollenkornene kan spres fra blomst til blomst ved hjelp av dyr, vind eller vann. 90 prosent av alle blomsterplanter pollineres av dyr, og da som regel av insekter.

Hvor mye jordbær gir en plante?

Det blir ikke så voldsomt mye jordbær det første året etter planting. Best avling blir det på år to, da kan du regne med 0,5 – 1 kilo bær pr plante. År tre går det litt ned, og deretter bør du skifte ut plantene.

Leave a Comment