Når skal man skrive komma?

Kommaregler
  1. Komma mellom setninger som er bundet sammen med og, eller, for og men (alltid komma foran men)
  2. Ikke komma mellom to leddsetninger (bisetninger) dersom subjunksjonen ikke gjentas.
  3. Komma etter leddsetning som står først i en helsetning.
  4. Komma etter innskutt leddsetning.

Er det alltid komma foran eller?

3. Og, men, eller, for Det er alltid komma foran men. Jeg vil ikke reise, men jeg må. Det er komma foran og, eller og for når det er subjekt på begge sider av konjunksjonen.

Hvorfor bruker vi komma?

Komma er et skilletegn som vi bruker inne i ytringer. Komma blir også brukt som desimaltegn. Norske kommaregler bygger i stor grad på grammatikk. Vi setter komma for at det skal bli lettere å lese.

Når skal man skrive komma? – Related Questions

Skal det være komma før så?

= slik at

Vi må ha et subjekt mellom og verbet, og -setningen er en leddsetning: Han løper han ikke kommer for sent. = Han løper slik at han ikke kommer for sent. Vi bruker ikke komma foran så når det er subjunksjon.

Skal det være komma etter navn?

Husk komma etter hilsener og oppfordringer

Hei, Ludvig! Farvel, elskede! Sov godt, Jens!

Hva betyr ordet komma?

Komma er et skilletegn (,) som blant annet settes mellom sideordnede setninger, ledd, oppregninger og lignende, dessuten foran unødvendige leddsetninger, for å skille ut innskudd og tillegg.

Hvorfor man bruker punktum?

Punktum markerer slutten på et fortellende utsagn, som kan være en enkelt helsetning eller en setningsforbindelse. Vi kan også sette punktum etter en bydesetning.

Hvor mange konjunksjoner har vi?

Konjunksjoner (sideordningsord) er bindeord. En konjunksjon binder sammen like ord, setningsledd eller setninger. Vi har fem konjunksjoner som kan binde sammen like setninger.

Skal det være komma før fordi?

Alfabetikeren svarer: Det går dessverre ikke an å lage regler om at man aldri skal ha komma foran fordi (for noen ganger kan man det), men det går an å lage en regle: «Ser du en setning med fordi, la kommafinger’n fare forbi.» Da blir det lettere å unngå feil.

Er det lov å starte en setning med men?

Ja, man kan starte en setning med bindeordet «men». Det er vanlig i både sakprosa og skjønnlitteratur. Regelen er at det alltid skal være et skilletegn foran «men», enten det er komma, punktum eller hva det måtte være.

Er det lov å starte en setning med og?

Å innlede setninger med «og», «men» eller «for» kan være et stilistisk virkemiddel. Vil man bevare virkningen, bør man bruke virkemiddelet med måte. Overdreven bruk kan som all repetisjon virke barnslig eller muntlig og gjøre leseren lei eller irritert.

Skal det være komma etter Gratulerer med dagen?

Så: Det skal være komma i setningen “Gratulerer med dagen, Ola”. Ifølge Språkrådets Aksel Mehlum (som har bursdag i dag) skal komma brukes ved svarord eller tiltaleord med en viss selvstendighet.

Hvor skal det være komma?

Grammatisk komma handler om å plassere komma i overgangen mellom to eller flere helsetninger, mellom to eller flere leddsetninger, eller mellom leddsetning og helsetning. Legg også merke til at komma nesten alltid havner foran et verb i nåtid eller fortid, og dessuten ofte foran «og» og alltid foran «men».

Skal det være komma foran samt?

Det skal ikke være komma før «og» eller «samt», når dette står foran det siste leddet i en oppramsing.

Hva er en hel setning?

Hovedsetning (helsetning), som kan stå alene og ikke er underordnet noen annen setning. Eksempel: «Hunden bjeffer» Leddsetning, som fungerer som setningsledd i en oversetning, for eksempel som subjekt («At hun kom, skremte meg»), objekt («Jeg så at hun kom»), adverbial («Da hun kom, reiste alle seg») og så videre.

Hva er V2 regelen ut på?

V2-ordstilling er regelen som noen språk har om at det andre setningsleddet i en fortellende hovedsetning skal være et finitt verbal. Et eksempel fra norsk: Jeg leste boka i går. (subjekt – verbal – objekt – adverbial)

Kan leddsetning stå alene?

Repetisjon: leddsetninger (ordstilling) En leddsetning er en del av en helsetning. En leddsetning kan ikke stå alene. Vanligvis bindes en leddsetning til ei helsetning med en subjunksjon, for eksempel at, fordi, når, da, hvis eller som.

Når bruker man å?

«Å» står bare foran verb i infinitiv, mens «og» forbinder (står mellom) sideordnede ord eller ordgrupper av ymse slag, også infinitiver. Det er ofte når og står mellom to infinitiver, som i eksempelet «Jeg får så lyst til å hoppe og danse», at vi kan komme i tvil om å eller og.

Kan jeg komme og se?

Vi ser at setningen «kom å se» er feil. «Kom og se» er riktig. Begge verbene kom og se står i imperativ.

Leave a Comment