Når skal man så stemorsblomster?

Her blomstrer de villige hele sommeren. Tips: Dersom du planter stemorsblomstene i krukker i april, for å plante de over i bed i juni, vil du ha vakre stemorsblomster gjennom hele sommeren. I bedene får de nok jord, og vil bli store kraftige planter.

Hvordan så stemorsblomster?

Stemorsblomster kan du plassere omtrent hvor du vil, men sol til halvskygge er det aller beste. De er tørste, men vær forsiktig med å vanne for mye når det er kaldt i været. Blomstene liker heller ikke at vannet blir stående i krukken. Stemorsblomster blomstrer tidligere enn vanlige sommerblomster.

Hvilke frø kan sås i januar?

Chili, paprika, aubergine, artisjokk, sellerirot og purre bør sås i januar/februar. Alt annet kan du vente med å så til senere i vår. Når fristende frøposer kommer i posten, er det fort gjort å bli for ivrig. De små frøene tar liten plass, og det er jo så morsomt å så i potter og brett for å se hva som kommer opp!

Kommer stemor igjen året etter?

Stemorsblomster er egentlig toårige. OBP forklarer: -Når blomstene har visnet utpå sommeren, dannes det frø som spirer til små planter. Disse plantene vil blomstre neste vår.

Når skal man så stemorsblomster? – Related Questions

Når skal stemor sås?

Stemorsblomster er fine i potter og bed både tidlig vår og sommer. Blomstene er dekorative i salater. Du kan vurdere selv når du vil ha blomstring på plantene dine ved å så dem tidligere eller senere. Så frøene enten i egne potter eller breiså dem for prikling senere.

Kan stemor tåle frost?

Stemorsblomst, eller Viola, tåler godt vårens skiftende temperatur, til og med ned til -5°C. Men plantene tåler ikke uttørking, så det er viktig med jevnlig vanning.

Hvor ofte vanne stemor?

Stemorsblomster tåler ikke uttørking, derfor er det viktig med jevnlig vanning. Men pass på at vannet ikke blir stående i krukken. Bland gjerne litt langtidsvirkende gjødsel i krukkene. Da kan de blomstre helt til sommerblomstene er klare for utplanting.

Hvor lenge holder stemorsblomster?

Tidlig blomstring vil også si at de visner tidligere enn andre tradisjonelle sommerblomster. – Stemorsblomster holder cirka til månedsskiftet mellom juni og juli.

Kan stemor stå inne?

Stemor er en av de få plantene som tåler frost. De kan tåle ned mot 3-4 minusgrader i kortere perioder, og de småblomstrete (Viola cornuta) kan kanskje tåle enda mer. Derfor kan den plantes ut tidlig på våren. Stemor vil ikke trives inne, da det blir for varmt og lyset for svakt.

Er all stemor spiselig?

Alle roser, stemorsblomster og blomkarser du dyrker selv kan spises. – Blomkarse er veldig fint å så.

Hvordan få frø fra stemor?

Trikset er å plukke dem akkurat når de er modne, men før de sprekker. Rett før de sprekker, blir de lysere i fargen og kjennes lettere ut. Jeg samler frøkapslene i en kopp, så får de ligge der og sprekke så frøene samler seg på bunnen.

Hvordan tørke stemorsblomster?

Roseblader, syrinblomster, fioler, nellik og stemorsblomster egner seg meget godt til kandisering.

Eggehvite piskes lett med en gaffel.

  1. Blomstene dyppes i eggehviten og deretter strør du et tynt lag sukker på blomstene.
  2. Legg blomstene på et bakepapir til tørk.
  3. Etter tørking kan blomstene oppbevares i en lufttett boks.

Er stemorsblomster giftig?

Blomster du trygt kan spise

Fioler, stemorsblomster, ringblomst, blomkarse, nellik, georginer (Dahlia) agurkurt, hawaiirose, månedsjordbær, kløver, kornblomst, lavendel, rose, stokkrose, tagetes, Impatiens (Lise springfrø) og blomster fra krydderurter.

Hvem spiser stemorsblomst?

En av blomsterslagene som er giftige for rådyr er påskeliljer. Her ser man at rådyrene har spist opp alle stemorsblomstene i blomstergruppa på gravstøtten, men påskeliljene i midten har de latt stå igjen.

Hvordan ta frø fra stemorsblomster?

Stemorsblomst får kapsler som er ‘stjerneformet’ når de har vrengt seg – venter du for lenge slipper frøene taket i stjernen. Du skal aldri behøve å ‘tvinge’ kapsler åpne, da plukker du for tidlig og frøene er ikke ordentlig modne ennå. Alle frø (generelt) oppbevares mørkt, tørt og ved ca. 5ºC.

Hvor vokser stemorsblomst?

Planten er mest vanlig i Sør-Norge; den er å finne langs havstrand, veikant, berg, skogbryn og lignende. Stemorsblom trives best i kalkfattig kulturjord, på lysåpne og skrinne tørrbakker, grunnlendte berg og på sandbunn.

Hvordan knipe av blomster?

Det vanligste er å knipe bort blomsten og stilken over et nytt bladpar eller en ny knopp – cirka 5 til 10 cm ned, avhengig av hvilken blomst det er. Du bør ikke beskjære for nært bakken eller ta bort altfor mye, for da risikerer du at stilken tørker ut. Men du skal heller ikke knipe bort kun blomsterhodet.

Hva symboliserer stemorsblomst?

Stemorsblomsten symboliserer vennlighet, tusenfryd kjærlighet og beskjedenhet, og rosmarin erindring og takknemlighet.

Hva betyr 4 blomster?

Dette betyr antall røde roser:

3 røde roser: «Jeg elsker deg» 4 roser: Jeg respekterer deg og takker deg. 5 roser: Jeg vil gjøre alt for deg. 6 roser: Jeg tror ikke på dine løfter.

Hvordan så Middagsblomst?

tynt i fuktig såjord, gjerne ca 5 frø i potten. Holdes fuktig, stilles i romtemp, lyst og svalere etter oppkomst, ca 15°C. Bruk ekstrabelysning ved tidlig såing. Hold jorden tørr, noe som bedrer knoppsettingen.

Leave a Comment