Når skal man så lavendel?

Kan lavendel spre seg?

På sensommeren kan blomster og blader høstes og tørkes for å spre duften selv om vinteren. I urtehagen kan du dyrke forskjellige arter og sorter av lavendel med visshet om at ikke alle overlever vinteren, men noen nyter en sommer og deretter å sås på nytt neste sesong.

Skal lavendel klippes ned om høsten?

Lavendel er en vintergrønn busk. Den bør derfor klippes ned til 5-8 cm over bakken hver vår. Men pass på å ikke klippe lenger ned enn at planten fortsatt har sunne nye skudd. Klipp gjerne slik at den avrundes litt i toppen, det gir finere planter.

Er lavendel flerårig?

Lavendel trives best i lett og sandholdig jord. Det finnes både ettårig og flerårig Lavendel. Førstnevnte kalles Sommerfugllavendel på grunn av de blafrende bladene sine. De blomstrer hele sommersesongen, men vil ikke komme tilbake til neste år.

Når skal man så lavendel? – Related Questions

Hvordan så lavendel frø?

Lavendelen kan du sette enten med frø eller ved hjelp av en stikling. Frøene bør sås tidlig på året, enten inne eller i drivhus, direkte i såjord. Sett frøene ca. 0,5 cm dypt og sørg for at de står fuktig til frøplantene kommer.

Skal man knipe av lavendel?

Lavendel er en av de plantene med lengst blomstringstid vi har i vår hage. For ekstra blomstring kan du knipe av visne blomster etterhvert.

Hvor mange år lever lavendel?

Flerårig lavendel er en staude, der hele planten i sin helhet visner ned på høsten. Når våren kommer vil den skyte nye skudd med vakre og velduftende blomster. Lavendel Hidcote er en lettstelte staude og krever lite vann og gjødsel. For at lavendel skal trives bør den plantes på en solrik plass.

Skal lavendel klippes ned om våren?

Lavendel er en velkjent plante som har en behagelig duft når den blomstrer. Den må beskjæres for å kunne blomstre og for å forebygge lignifisering. For optimalt resultat bør lavendel beskjæres to ganger i året – en gang om våren, og en gang når sommeren er over.

Kan lavendel trives inne?

Pasjonsblomst, lavendel, oliven og pelargonia er blant planter du kan prøve inne. Det er viktig at plantene ikke “stekes” i vinduet. Flytt dem bort fra den verste solen om dagen, vann godt og bruk gjødning beregnet for sommerplanter. Når du planter dem om, kan du med hell blande inn langtidsvirkende næring i jorden.

Er Lavandula Stoechas flerårig?

Fransk lavendel, også kalt sommerfugl lavendel, er en duftende flerårig lavendel med store, lilla blomster som passer fint i krukker og bed. Den er ikke så hardfør, så den bør overvintres frostfritt her i landet.

Hvorfor dør lavendel?

De vanligste årsakene til at lavendel dør er feil vanning, overdreven gjødsling, sur jord pH, sykdommer, skadedyr eller utilstrekkelig sollys. Nøye inspeksjon av planten og vekstforholdene er nødvendig for å identifisere og løse problemet.

Hvordan formerer man lavendel?

Det er veldig lett å formere lavendel ved å ta stiklinger. De blir raskt til fine, små planter – helt gratis. På vårparten, når solen begynner å varme noe, samtidig som det ikke er alt for varmt ute, klipper jeg ned lavendelbuskene mine.

Hvor mye vann trenger lavendel?

Vann og gjødsel:

Den tåler å tørke litt, men bør ikke bli så tørr at den blir slapp! Står den rett i jorda, blir det sjeldent så varmt og tørt i vårt klima at det er nødvendig å vanne. Lavendel er lite næringskrevende, men om den står i potte bør den få litt langtidsgjødsel når den plantes.

Hvor tett plante lavendel?

Lager du en lavendelhekk i forkant av et bed eller rett og slett kun skal ha ei rad, så planter du 4-5 på meteren. Når de står såpass tett vil de raskt danne en vakker duftende kant og de vil etter hvert kunne vokse litt mer i bredden.

Kan lavendel overvintre inne?

I stuevarmen vil disse plantene også trenge en del mer vann. Lavendel er et unntak, den krever så mye lys at den nok må stå ute for å i det hele tatt få knopper. Unntatt lavendel, vil alle disse plantene vil ha godt av å overvintre på et kjølig, frostfritt sted. Mange urter går helt fint å ha inne i vinduskarmen.

Kan sommerfugl lavendel overvintre?

Sommerfugllavendel er ikke flerårig ute i Norge, men kan overvintre på et kjølig men frostfritt sted.

Hvordan ta stiklinger av lavendel?

– Stikk skuddene ned i en potte/kasse med sandblandet jord. Stiklingene kan stå relativt tett. Ikke tilfør gjødsel; stiklinger setter lettere røtter i næringsfattig jord! – Det er viktig at jorden er jevnt fuktig slik at stiklingene ikke tørker ut, men de skal heller ikke drukne!

Hvilke insekter liker ikke lavendel?

Selv om lavendel er en favorittduft for mange mennesker, er mygg uenig. De avskyr lukten fra den lilla blomsten og vil helst holde seg langt borte fra den.

Er lavendel blomst giftig?

Lavendel (Lavandula angustifolia) er ei lite farleg plante, og vi forventar ikkje symptom om du tek ein liten smak.

Hva er lavendel godt for?

Som nytteplante er lavendel blitt brukt mot angst, uro, søvnløshet, depresjon, hodepine, demens, urolig mage, sårbehandling og hårtap.

Leave a Comment