Når skal jordbærplanter klippes ned?

Beskjæring/fornying

Fjern utløperne kontinuerlig i løpet av sommeren. På høsten klipper du ned plantene til cirka 5 cm høyde. Etter 3–4 år begynner plantene å bære dårlig og bør fornyes. Hvis du hvert tredje år tar vare på utløperne og planter de et annet sted i hagen, vil du ha nye planter å sette ut året etter.

Blir norske jordbær sprøytet?

95 PROSENT av norske jordbær som omsettes er sprøytet, 30 ulike sprøytemidler er tillatt.

Hvordan beskytte jordbærplanter?

Mange sorter jordbærplanter er følsomme for frost, spesielt ved kalde vintrer med lite snø. Jordbærfeltet kan beskyttes mot frosten med et lag av halm eller fiberduk. Dette skaper et mer stabilt vinterklima for plantene. Ved dyrking i blomsterkasser eller potter er faren for vinterskade enda større.

LES OGSÅ  Is it worth getting a bedside crib?

Når skal jordbærplanter klippes ned? – Related Questions

Hvordan oppbevare jordbærplanter over vinteren?

Før frost om vinteren, legg gjerne granbar over planten for ekstra isolasjon eller annet luftig isolerende dekke/ullduk. Isoler pottene enten med ullduk eller ved å legge de i frostsekker. En kombinasjon sikrer enda bedre, men pass på at det ikke blir helt tett da det kan skape mugg, bruk materialer som puster.

Kan man ta stiklinger av jordbærplanter?

Jordbær lager nemlig sine egne stiklinger, eller avleggere som de også kalles. Klipp av utløperen slik at det er igjen et par cm, da blir det lettere for stiklingen å slå rot. For at morplanten skal ha mest mulig kraft til å lage blomster og bær, bør disse utløperne klippes vekk fortløpende.

Er jordbær flerårig?

Jordbær er flerårige

De kan plantes i åker, i krukker eller blomsterkasser og det vil som regel gå veldig bra. Store og små elsker jordbær, i fjor kunne vi høste hver dag. Jordbærplanter setter du i jorda med 20-30 cm avstand mellom hver plante.

Når skal man gjødsle jordbærplanter?

5. Gjødsel etter avling, ikke før. Gi gjødsel etter at du har høstet årets avling på sensommeren. Da får plantene vokse seg store og kraftige inn mot høsten og lagre denne energien i røttene til våren.

Hva slags gjødsel skal jordbærplanter ha?

Jordbær skal gjødsles med granulert NPK-gjødsel supplert med Kalksalpeter.

Hvor mange jordbær i en pallekarm?

60×80 cm. En hel pallekarm er derimot 120×80, der kan du da ha åtte-ni planter med normal avstand.

Når tar man stiklinger av jordbær?

Våren er den perfekte tiden for å ta stiklinger! Konseptet er enkelt og rimelig. Du skjærer av en liten del fra «morplanten», og setter den i vann eller jord til røttene kommer. Deretter kan du plante stiklingen ut i en potte og gro et helt nytt vidunder.

LES OGSÅ  Er det trygt å tjene penger på undersøkelser?

Hvor mange jordbærplanter trenger man?

Du trenger ikke bruke en stor bit av hagen for å dyrke jordbær. For å plante 10 planter trenger du mindre enn 2 m x 1 m av hagen. Mer enn nok for gode munnfuller i løpet av sommeren.

Hva er best å dyrke i pallekarm?

En sørvendt balkong egner seg best for dyrking av tomater, frukt og bær. På vest- og østvendte balkonger kan du dyrke det meste. Der har du solen jevnt over hele dagen. Nordvendte balkonger egner seg mer for kål og grønne bladgrønnsaker som tåler mer skygge.

Hvordan gjødsle pallekarmer?

De små spirene må ikke få for mye næring i begynnelsen. Grav derfor ut de øverste 20 cm av jordlaget i pallekarmen. Fyll på med et lag hestemøkk eller annen organisk gjødsel, vann godt og legg jorden tilbake. Når de små planterøttene vokser vil de etter hvert nå ned til næringen.

Hva er lettest å dyrke?

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke grønnsakene direkte fra hagen eller plantekassen.

Hvor mange jordsekker i en pallekarm?

Du trenger ca 200 liter liter jord pr pallekarm. Det vil si at du ved doble pallekarmer trenger åtte vanlige jordsekker. Det blir mange sekker om du skal fylle mange pallekarmer, så undersøk lokalt om det finnes firma som selger jord i løsvekt (du må ha en henger), feks så har mange kommuner kompostjordsalg.

Hva kan plantes sammen i pallekarm?

Lykke til!
 • AGURK (næringskrevende):
 • BASILIKUM (lite næringskrevende, men vil ha mer vann enn andre urter):
 • BLADBETE (middels næringskrevende):
 • BROKKOLI ,BLOMKÅL, HODEKÅL, ROSENKÅL OG GRØNNKÅL (næringskrevende):
 • BØNNER (middels næringskrevende, nitrogensamlende):
 • ERTER (mindre næringskrevende, nitrogensamlende):

Hva kan dyrkes i samme pallekarm?

Salat, mangold og tagetes plantet sammen.
 • Gulrot og gressløk = vinn-vinn.
 • Basilikum og tomat.
 • Bønner/erter og agurker.
 • Solsikker og poteter.
 • Salat og purreløk.
 • Rosenkål (og annen kål) + hvitløk = sant.
 • Utnytt sesongen og ha 2 innhøstinger i en kasse.
 • 3 søstre; mais, bønner/erter og squash.

Kan tomat og paprika stå sammen?

Plant gjerne paprika og chili sammen med tomat. De trenger like mye vann og samme stell.

Leave a Comment