Når så frø til sommerblomster?

Mange sommerblomster egner seg til å direkte i hagen eller bedet om våren og sommeren, oftest mellom april og juni. Det er fint å ha blomster og grønnsaker ved siden av hverandre i kjøkkenhagen.

Hvordan så sommerblomster?

Fjern ugresset før du planter og løsne jorden lett med en liten greip. Frøene er som regel store, et til to frø i hvert plante hull når faren for frost er over. De skal ca 1 cm dypt med en avstand på minst 50 cm. Frøene spirer ganske fort spesielt hvis det er varmt i været.

Når Forkultivere sommerblomster?

Kan forkultiveres fra midten av april, eller 4 uker før utplanting etter siste frost.

Når så frø til sommerblomster? – Related Questions

Hva kan sås i mars?

Nå i mars når vinteren går mot slutten, kan du begynne å så de første grønnsakene. Reddik, kål, salat, erter, spinat, bladbete og hvit reddik er egnet for såing i lave temperaturer. Hvis du har et lite drivhus eller glassbeskyttelse til plantene, kan du dyrke fennikel, brokkoli, blomkål og andre kålvarianter.

Når skal man begynne å plante frø?

Når bør du starte? Du kan så frø når som helst i løpet av året, men hvis du vil ha grønnsaker til sommeren er det best å i januar eller februar.

Når kan man Forkultivere?

Å forkultivere planter betyr så enkelt som at du sår frø i jord innendørs i god tid før du planlegger å flytte plantene ut på våren. For noen planter er det helt avgjørende at det forkultiveres innendørs i jan/feb – fordi sommeren i Norge kan være veldig kort for enkelte sorter som krever lang utviklingstid!

Hvilke sommerblomster kan overvintre?

Pelargonia, kjempeverbena, engletrompet, blodbeger, pasjonsblomst, calla, georginer mm er vakre sommerblomster som stort sett ikke tåler å bo ute om vinteren i Norge. Men, de kan overvintres inne!

Når skal man så ringblomster?

Har du lyst på en fargerik, blomstrende hage? Ringblomst, solsikker, blomkarse, kornblomst, erteblomst og pyntekorg er sommerblomster som du kan så selv i april og mai.

Når skal man så blomstereng?

I begynnelsen av juli er det på tide å så blomsterengen. Slå gress og blomster med en ljå eller skjærestang om det er et større område som skal slås. Et annet alternativ er å bruke gressklipperen, men pass på at du får samlet opp alt gresset etterpå.

Skal frø legges i vann før såing?

Frø som vil bløtlegges eller slipes

Bløtlegger du frøene før du sår dem, spirer dem som regel lettere. Legg frøene i lunket vann i et døgn, om det ikke står noe annet på frøposten. Det viktigste er at de sveller litt. Chili, erter og bønner er eksempler på frø som gjerne vil legges i bløt.

Hvordan så blomsterfrø?

De små frøene skal kun ha et tynt lag med jord/sand over seg og 4-5 frø legges i hver potte. Store frø dekkes med 1-1,5 cm jord og gjerne 2-3 stykker i sammen potte. Lag hull med en pinne/blyant, slipp frøet nedi og fyll etter med jord. La jorden/frøene få en lett dusj med dusjflasken.

Skal en blomstereng slås?

Blomsterenger er svært lettstelte. Du trenger hverken å gjødsle eller klippe blomsterenga slik som man må med gressplenen. Det holder å slå blomsterenga en gang i året, helst på sensommeren når blomstringen er over og frøene er modne.

Hvordan samle frø til blomstereng?

Finn frøene i naturen

Titt gjerne ekstra i grøftekantene i nærmiljøet. Og merk deg hvor de ulike artene vokser. Ta notater, sett ut noen pinner og fotografér! – Du risikerer nemlig å ikke kjenne igjen plantene utpå høsten, når de er blitt brune og tørre og det er aktuelt å høste frø, sier Bjureke.

Hvordan lagre blomsterfrø?

Frø skal oppbevares tørt, mørkt og kjølig.

eks binders eller gummistrikk og plasser dem i en eske med lokk (papp eller plast). Tørr lagring er viktigere enn kjølig lagring, så hvis du ikke har noe rom som oppfyller begge krav: heller i et tørt og litt varmere soverom enn i en fuktig men kjølig kjeller.

Hvordan herde sommerblomster?

5 råd for herding:
  1. Sette plantene ut noen timer per dag i begynnelsen, før du forlenger tiden og til slutt lar dem stå ute hele døgnet.
  2. Start herdingen i skygge, og la plantene gradvis og forsiktig utsettes for sol.
  3. Ta inn plantene så fort det blir tegn til frost.
  4. Bruk god tid på herdingen.

Hvor lang tid tar det før et frø spirer?

Les på pakken hva det står før du velger strategi. Det er også noen frø som trenger lang tid på å spire, opptil 3 uker er vanlig. Tomatfrø spirer etter 4-8 dager som regel. Ikke kast pottene selv om frøene ikke spirer med det første – fortsett å vanne så kanskje de kommer.

Hvordan sprer blomster frøene sine?

Typisk for ballistisk spredning er at frøene ligger i kapsler. Når disse modner, blir stengelen til kapselen gjerne lengre og stivere slik at de lettere vaier i vinden. Når kapselen åpnes, blir frøene slynget ut, og følger så den banen luftmotstand, vind, omgivelser og tyngdekraft tillater.

Hvordan Forkultivere frø?

Forkultivering
  1. Fyll såjord i potter. Pass på at det er et jevnt lag med jord.
  2. Vann jorden før såing.
  3. frø etter avstand anvist på frøposen eller med ca. 1 cm mellomrom.
  4. Dekk frøene med jord ca. tre ganger frøets størrelse. Sikt gjerne jorden over.
  5. Dekk pottene med plast om du sår inne.

Kan frø spire i mørke?

Lys. De fleste frøene spirer best i mørke. For disse frøene gjelder regelen at du sår så dypt som frøet er tykk. Frø av blant annet basilikum, timian, salat og selleri, trenger derimot lys for best spireresultat, og skal dekkes til med bare et tynt lag med jord.

Leave a Comment