Når og hvordan beskjære plommetre?

Vil du beskjære plommetre på høsten er det viktig at du ikke kutter av for store grener. Grunnen for dette er at det lettere setter seg sopp i sårflaten på denne årstiden. Ta derfor å beskjær mindre kvister og skudd på høsten. På våren kan man også beskjære plommetre og her er det rom for å beskjære litt større grener.

Kan frukttrær beskjæres om høsten?

Tid for beskjæring

Steinfrukt kan beskjæres både etter at frukten er høstet, og tidlig vår, mens eple- og pæretrær bør beskjæres kun tidlig vår. Det er viktig at du venter med beskjæringsjobben til temperaturen ligger rundt 0 grader.

Hvordan beskjære unge epletrær?

Beskjærer av nye epletrær

Beskjæring er lett klart når du har plantet et nytt epletre. Kort skuddene med cirka en tredjedel av lengden og så kan du legge saksen på hyllen de neste to-tre årene frem til treet har kommet i god bæring.

Når og hvordan beskjære plommetre? – Related Questions

Når på året skal epletrær beskjæres?

Alle frukttrær som er vanlige i Norge kan beskjæres på ettervinter/tidlig vår. Hovedbeskjæring er best å gjøre da, når plantene er i hvile og uten løv. Fjerning av enkeltgreiner eller tynne greiner kan gjøres fortløpende, også om sommeren, men etter blomstring. Vi bør ikke beskjære for sent utover i sesongen.

Når klippe grener?

Hovedregelen er at de fleste friske trær og busker kan beskjæres nesten når som helst, med unntak av våren når de vokser mest.

Hvordan få epletrær til å vokse?

Epletrær liker, som de fleste andre frukt og bær, mye sol, lys og luft. Det trenger godt med plass rundt seg, for roten blir like stor som kronen. Når du planter ut treet, sett det i en bøtte med vann i 10-15 minutter slik at røttene får sugd opp så mye vann som de klarer før du setter treet i jorden.

Kan man beskjære epletrær på sommeren?

Epletrær kan bli beskjært om våren eller om sommeren. De er ofte enklere å beskjære på våren før bladene kommer, da det er enklere å se hvilke grener som trenger å bli beskjært. Men uansett så vil det å beskjære om sommeren bremse ned veksten hvis ønskelig.

Skal epletrær gjødsles?

Næring. Unge epletrær trenger ikke så mye næring, men fjern gress og ugress i en diameter på cirka 1 m rundt stammen, slik at de ikke stjeler unødvendig mye næring fra treet. Gjødsles med kompostert naturgjødsel om våren. Legg 2–3 kg kompost på jorden i april–mai.

Hvordan binde ned epletrær?

1) Binde ned grener på epletre

De første to-tre årene bør du binde ned grenene for at de skal få rett vinkel. Helst bør grenene vokse 90 grader ut fra stammen, altså vannrett utover fra stammen. Dette oppnås ved å feste tau med lodd til grenene.

Hvorfor må frukttrær podes?

Poding blir brukt i formering av frukttrær, roser, syriner, og vinstokker. Poding brukt brukt i sortsvalg av arter med spesielle egenskaper, til regulering av størrelse på frukttrær, eller for å oppformere sorter som er utsatt for rotpatogener for eksempel rotlus på vinstokker.

Når skal man gjødsle frukttrær?

Ha gjerne på Hageland Helgjødsel, eller Hageland Hagegjødsel på våren når du gjødsler plenen. Bruk cirka 75-100 gram til hvert tre. Du kan også med fordel ha på gjødsel minst en gang til. Gjerne når treet har avblomstret og skal begynne å danne frukt.

Hvordan få frukt på plommetre?

Gode solforhold, god drenering, kniping og beskjæring er hovedelementene for at plommetreet skal gi deg nydelige frukter, men vær klar over at det viktigste skjer etter blomstringen. Derfor må du planlegge å sette av litt tid om sommeren.

Skal plommetre beskjæres?

Beskjæring av plommetre

Det er lurt å ikke beskjære plommetreet det første året, da skal det bruke energi på å danne røtter. Som med andre frukttrær, som eple- og pæretre, bør du beskjære plommetreet på sensommeren, fra juli til september.

Hvordan unngå mark i plommer?

En effektiv feromonfelle som fanger de små viklerne som lager “mark” i frukt. Mark i plommer skyldes et sommerfugllignende insekt som kalles en vikler. Ved å sette opp en viklerfelle i frukttreet så kan problemet med viklere forebygges og bekjempes.

Skal plommetre ha gjødsel?

50–60 cm per år i sine første leveår. Om det bare vokser 10–20 cm, kan det være nødvendig å gjødsle treet, og skulle det vokse mindre enn dette er det noe feil med treet Plommetreet må vannes i tørre perioder, og dette er spesielt viktig i det første leveåret.

Hvordan bli kvitt lus på plommetre?

– Fyll en bøtte med vann og hell i grønnsåpe. Bøy grenen på treet ned i bøtten og dynk bladene godt. Da vil lusene forhåpentligvis forsvinne. De trives ikke på den seige grønnsåpen.

Kan plommetre stå alene?

Den er selvfertil og kan stå alene i hagen din om du ikke har plass til flere.

Når skal man sprøyte frukttrær?

Oftest begynner sprøyting i februar, før treet begynner å utvikle seg. Det er imidlertid ikke lett å fortelle når man skal sprøyte fersken eller når man skal spraye kirsebær, og når man skal spraye epletrær. Det hele avhenger av mange faktorer. Først er det viktig hvilken art som skal sprayes.

Hvordan stelle frukttrær?

Stelleråd for frukttrær
  1. Vann. Gi rikelig med vann i begynnelsen. Bruk gjerne dekkbark rundt treet for å hindre fordamping og ugress.
  2. Næring. Unge epletrær trenger ikke så mye næring.
  3. Fjern ugress. Vær nøye med å fjerne gress og ugress en diameter rundt stammen slik at dette ikke stjeler næringen fra treet.

Leave a Comment