Når må man betale for gravplass?

Er det tildelt en ny grav, er den i utgangspunktet fri (gratis) i 20 år (urnegrav) eller 25 år (kistegrav). Pårørende kan velge å beholde graven ut over frigravsperioden, men da det betales festeavgift.

Hvor mye koster en gravplass i Oslo?

Festeavgift 2022
Størrelse Pris ekskl. mva.
Frittliggende urnegrav med 6 plasser, 1 m² 463 kroner
Frittliggende urnegrav med 8 plasser, 2 m² 720 kroner
Kistegrav 720 kroner
Reservasjon av sidegrav i kistegravsted, kun ved dødsfall og gravlegging i nygrav, 20 år 14 392 kroner

Hvor lenge kan man ha en grav?

Fredningstid for grav og gravplass. En grav kan nyttes til ny gravlegging når det har gått minst 20 år siden siste gravlegging og vedtektene for gravplassen ikke fastsetter en lengre fredningstid. Urne kan likevel nedsettes i kistegrav selv om fredningstiden etter første ledd ikke er utløpt.

Når må man betale for gravplass? – Related Questions

Hvem skal betale for gravstein?

Gravferdskostnadene dekkes normalt av den dødes midler, og har første prioritet i dødsboet. Den som er ansvarlig for gravferden påtar seg ansvaret for at kostnadene ved begravelsen blir betalt.

Hvor mye koster det å kremere?

Prisen varierer fra kommune til kommune, men kan komme opp mot 7.000 kroner. Dersom man velger kremasjon skal kremering skje innen ti virkedager etter dødsfallet.

Er det mulig å flytte en grav?

Nei. Etter gjeldende regler i Gravferdsloven er det ikke tillatt å flytte avdødes legeme eller aske. Dersom det foreligger svært tungtveiende grunner, kan man søke Kirkelig Fellesråd om flytting av gravmonumentet.

Hva skjer når man sletter en grav?

Når ansvarlig for grav/fester velger å slette en grav, betyr det i lovens forstand at man frasier seg ansvaret for graven og at festet opphører. Da overtar gravplassmyndigheten ansvaret for graven. I de fleste tilfeller vil gravminnet bli tatt bort og destruert, og beplantning fjernet.

Hvor begraves man hvis man ikke er medlem av kirken?

Får jeg et gravsted selv om jeg ikke er medlem av kirken? Alle borgere, uavhengig av om de er medlem av Den norske kirke eller ikke, har rett til å gravlegges på en offentlig gravplass. Det er du som pårørende som bestemmer hvilken gravplass den avdøde skal gravlegges på.

Kan man begraves hvor som helst?

Retten til frigrav gjelder i den kommunen hvor avdøde bodde frem til dødsfallet. Det er Kirkelig fellesråd som forvalter kommunens gravplasser. Dersom personer uten bopel i den aktuelle kommunen ønskes gravlagt på gravplass i kommunen, kan Kirkelig fellesråd gi tillatelse til dette.

Hvem skal bære kisten i begravelse?

Både kvinner og menn så vel som voksne og barn kan være med å bære kisten. Det er de etterlatte som bestemmer hvem som skal bære kisten. Dette bestemmes gjerne ut i fra relasjon og situasjon, der det er vanlig at medlemmer fra nærmeste familie eller nære venner er med og bærer.

Har man krav på fri med lønn ved begravelse?

Arbeidsgiver kan gi arbeidstaker velferdspermisjon i situasjoner hvor arbeidstaker har behov for fravær fra jobben for kortere tidsrom. Eksempel på tilfeller hvor det ofte gis velferdspermisjon er i forbindelse med legetime, flytting, tilvenning i barnehage, dødsfall eller begravelse for nærstående.

Kan man ta med aske hjem?

Ta asken med hjem

Der kan man ta med seg asken hjem etter kremeringen, spre asken i hagen, eller sette ned urnen i gressplenen. Det er også lov til å plassere en gravstein der. Selvfølgelig er det også lov til å plassere urnen hvor som helst i eget hus eller leilighet.

Kan man kremeres uten kiste?

Krav til kiste og opprettelse av gravsted

Det er viktig å være klar over at det, uavhengig av om man velger begravelse eller kremasjon, kreves at avdøde legges i en kiste. Kisten med den avdøde vil gravlegges på en gravlund eller sendes til krematoriet etter at man har tatt et siste farvel.

Hvor mye koster askespredning?

Askespredning koster ingen ting, men må søkes om hos Fylkesmannen i fylket asken skal spres. Det er viktig å lage en oversikt over alle kjente kostnader ved en gravferd etter første planleggingsmøte.

Hvem kan få støtte til begravelse?

Du kan få gravferdsstønad til dekning av utgifter til gravlegging av et dødfødt barn. Det er ikke noe krav om minste svangerskapstid. Barnets mor må være medlem av folketrygden, eller oppholde seg i Norge og være gift, eller være forsørget av en forelder som er medlem i folketrygden.

Hva koster en begravelse 2022?

En begravelse med seremoni koster vanligvis mellom 25.000 – 50.000 kr. Forskjellen i pris avhenger av detaljer som valg av tid, sted, kiste, blomsterdekorasjon, type seremoni og om det skal være minnesamvær eller ikke.

Når du ikke har råd til en begravelse?

For personer som var medlem av folketrygden og ikke hadde formue, pensjon eller forsikringsordninger som kan dekke utgiftene ved begravelsen, kan man søke om gravferdsstønad. Dette er en behovsprøvd ytelse fra NAV som skal dekke de nødvendige og faktiske utgiftene ved begravelsen.

Hva skjer om man ikke har råd til begravelse?

Gravferdsloven plasserer ansvaret hos kommunen: «Dersom ingen sørger for gravferd, skal denne besørges av kommunen hvor avdøde hadde bopel ved dødsfallet, eller om avdøde ikke hadde bopel her i landet, av den kommunen hvor dødsfallet fant sted. Kommunen kan kreve utgiftene ved gravferden dekket av dødsboet.»

Hvem betaler avdødes regninger?

Før pårørende og arvinger har fått skifteattesten kan dere betale regningene fra den avdødes konto inntil 3 måneder etter dødsfallet. Etter at skifteattesten er levert kan dere ikke betale regninger fra avdødes kontoer lenger. Da må en fullmektig, som oftest pårørende og arvinger, dekke dette fra egen konto.

Leave a Comment