Når kan man sette ut stiklinger?

Våren er den perfekte tiden for å ta stiklinger! Konseptet er enkelt og rimelig. Du skjærer av en liten del fra «morplanten», og setter den i vann eller jord til røttene kommer. Deretter kan du plante stiklingen ut i en potte og gro et helt nytt vidunder.

Hvilke planter kan man ta stiklinger av?

Stiklinger er et annet ord for å gi planter nytt liv. Klipp en liten stilk av favorittplanten din, og dyrk en helt ny plante. Man kan ta stiklinger av nesten alle planter, men pilea, coleus, monstera og gullranke er spesielt enkle å lykkes med.

Hvordan ta stikling av Tradescantia?

Når du tek stikling av Tradescentia Zebrina, tek du enden av ein stilk med eit par-tre blad på og klipp av mellom to “fester”/noder på planta. Sett stiklingen i vatn og la det kome godt med røter før du let den tørke litt og sett i fuktig jord.

Når kan man sette ut stiklinger? – Related Questions

Hvordan lage avleggere?

De perfekte kandidatene dukker opp midt i potten, et stykke unna stammen til morplanten.
 1. 1) Grav så langt ned du kommer i jorden, til du finner hvor avleggeren har tatt sin egen vei bort fra hovedstammen.
 2. 2) Fjern jord fra røttene, og sett den i vann.
 3. 3) Etter et par uker vil det vokse frem røtter.

Hvordan knipe stiklinger?

Stiklinger
 1. Knip bort alle store blader og slipp nye skudd til.
 2. Litt vannrøtter først, og så ned i jord.
 3. Knip av toppen og slipp sideskudd til.
 4. Denne har fått lov å gjøre som den selv vil.
 5. Buskete og fin med kraftig stilk.

Hvordan pakke inn stiklinger?

Pakk så inn avleggeren/stiklingen inn i avispapir, men dog ikke for mye da planten skal kunne puste. * En super metode å sende på er å dele halvliters plastflaske i to, legg i avleggeren, og teip igjen. Dette holder bra på fukt, tåler en støyt. Lag eventuelt noen små hull i flasken slik at planten får luft.

Hvordan toppe stiklinger?

Å toppe er rett og slett å knipe av toppen, toppen kan kastes, eller om den er lang nok gjøres om til en stikling. Man kan toppe nesten alt, noen få ting vokser rett opp og skal egentlig ikke ha sideskudd, som feks valmue, men resten har godt av å bli knepet. Man topper gjerne over andre ekte bladsett.

Hvordan ta avlegger av et tre?

Slik tar du halvmodne stiklinger:
 1. Riv av et sideskudd med hæl, i denne lille biten av selve kvisten sitter det hormoner som gjør at rotningen går fortere.
 2. Klipp av eventuell bark som følger med.
 3. Klipp av den myke toppen på stiklingen.
 4. Ta av de nederste bladene, der stiklingen skal være nede i jorden.

Hva er avleggere?

Avleggere er småplanter som oppstår ved at fastsittende, vegetative skudd slår ny rot. Forbindelsen med morplanten kan da senere brytes, slik at avleggeren blir et selvstendig individ. På denne måten foregår det en vegetativ formering.

Hvordan dele opp grønne planter?

Å dele en eksisterende plante til flere kan gjøres ved å dele tuer, rotklumper eller ta enkeltskudd. Avleggere er å hjelpe planten til å sette utskudd. Det kan du gjøre tidlig i sesongen ved å fjerne bladverk på et lavt skudd, skjære et lite snitt i stammen og feste den under jorden.

Hvordan få en fyldig Coleus?

Coleus er enkel å ta stiklinger av – bare klipp av en stilk eller to og sett de i små vaser med vann til de får røtter – så kan du plante de i jord. Som hos en del andre planter, vil det at du klipper den ned faktisk føre til mer vekst – planten vil óg buske seg og bli kraftigere, mer robust og enda finere.

Hvordan få aloe vera plante til å trives?

Vann aloe vera et par ganger i måneden om våren, sommeren og høsten. La planten tørke godt opp mellom hver gang du vanner. Om vinteren trenger den enda mindre fuktighet enn vanlig. Om sommeren kan du la planten stå utendørs på et solrikt sted i ly for regnet.

Kan man ta avlegger av aloe vera?

Aloe Vera er også en god avlegger-plante. Morplanten lager ofte små sideskudd – såkalte aloebabyer. Disse små sideskuddene tar noe næring fra morplanten så fjern gjerne disse forsiktig fra jorda og plant de over i sin egen lille potte. På den måten kan du lage deg en egen Aloe Vera familie.

Skal aloe vera plante stå i sola?

Tips til stell av aloe vera

Husk at den gjerne vil stå i vanlig romtemperatur, og at den trives best i godt lys og sol året rundt.

Hvordan kan jeg klippe aloe vera plante?

Dersom planten har minst 12 blader, og hvis de er store nok, kan du klippe av et av de nederste bladene. La de resterende bladene vokse videre. Etter et nytt blad har vokst ut, kan du igjen bruke et annet blad. På tre måneder får du omtrent fire nye blader.

Hvor lenge varer aloe vera?

Må oppbevares i kjøleskap. Flasken varer i ca. 10 – 11 dager ved normalt forbruk. Aloe Vera Gel Life Essence leveres i flasker à 1 liter.

Kan aloe vera plante stå på badet?

Kan aloe vera plante stå på badet? Andre planter som også trives på badet er Aloe vera, hjortehornbregne (Platycerium bifurcatum), gullranke (Epipremnum pinnatum) og Monstera. Aloe Vera er dekorativ og svært anvendelig. Aloe Vera skal tørke opp mellom vanning.

Hvorfor blir aloe vera planten brun?

Hvis aloe veraen din er overvannet, vil du først begynne å se flekker på bladene som ser litt våte og bløte ut. Til slutt vil de våte flekkene spre seg og hele bladet vil begynne å se vått ut og deretter bli brunt. Hvis dette problemet ikke løses raskt, vil bladene falle av og planten vil dø.

Kan gule blader bli grønne igjen?

Gule blader er ofte et tegn på stress og det er generelt ikke mulig for gule blader å bli grønne igjen. Dårlig vanning og belysning er de vanligste årsakene, men gjødselproblemer, skadedyr, sykdom, akklimatisering, ekstreme temperaturer eller sjokk etter utplanting er andre mulige årsaker.

Leave a Comment