Når finner man multer?

Multene er vanligvis modne fra slutten av juli til starten av september. Men som med blåbærene så kan det variere ettersom hvordan været har vært. Multene liker seg i våte områder som myrer og våt skogsmark. Multene er ikke avhengig av skygge på samme måte som blåbær og kan også vokse i fjellet.

Hvorfor er det ikke lov å plukke multekart?

Lov om forbud mot plukking av moltekart fra 1970 forbød plukking av moltekart på grunn av skadene dette påførte planten. Dette ødela høsten de påfølgende år. Kartplukkingsloven ble opphevet i 2003 i forbindelse med en opprydding av lite brukte lover og enkeltbestemmelser.

Hvor lang tid tar det før multer blir modne?

Men at noen kan ha funnet bær andre steder, i lavereliggende og sørvendt terreng, det skal vi likevel ikke bestride. Hvor lang tid det vil ta før de bærene vi så er modne, avhenger av været. Erfaringsvis minst ei uke til, forutsatt sol og varme. Det blir uansett et sent molteår, noe som øker risikoen for frost.

Når finner man multer? – Related Questions

Hvor ofte er det Multeår?

Av de 32 år (1989-2020) er det notert bare 4 kronår (over 80 kilo), 15 middels (10-70 kilo) og hele 13 dårlige år (under 10 kilo).

Er det lov å plukke umodne multer?

§ 1. Det er forbudt å plukke molter før bærene er modne. § 2. Den som overtrer eller medvirker til overtredelse av bestemmelser i denne lov straffes med bøter.

Når er multer modne Østlandet?

1. Hvilke bær plukker vi i juli og august?
Bærtype Sesong
Multer Juli til september
Rips 20. juli til slutten av august
Solbær 20. juli til slutten av august
Stikkelsbær 20. juli til slutten av august

Hvor lenge kan multer ligge i fryseren?

Dersom du vil ha multer til jul er den beste måten å oppbevare dem på i fryseren. I fryseren (ved rundt – 20 grader) vil multene holde seg bra, og kan fint klare et helt år før de mister smaken.

Hvordan fryse ned multer?

Bæra knuses litt og røres med sukker før det fylles i passende beger og fryses. Ikke bruk store enkelt porsjoner. Holder seg dårligere tint enn vanlig syltetøy. Frysetøy blir gjerne litt tynt.

Hvor mye koster multer?

Om man er heldig kan man få en kilopris på over 200kr per kilo, så det kan være en del tusenlapper i å gå opp på fjellet og fylle hele sekken med multer. Det er selvsagt ikke alltid så enkelt å finne gode plasser hvor det vokser store mengder, men med litt leting og en del flaks kan alle finne gode steder.

Hva er multer på engelsk?

1. På engelsk kalles bærene «cloudberry» rett og slett fordi de ligner en sky. 2. Multer brukes mest i nordisk mat, og vokser kun i kalde klima.

Hvor mange kg er en liter multer?

En liter er mest korrekt enhet å selge multer i. Det er det samme som en kilo.

Hvorfor er multer dyrt?

Friske multer selges ofte i spann, og bærene har dessverre blitt veldig dyre. Det er sjeldent du får kjøpt en kilo multer til under 90 kr. – Fordi multer vokser i myrete områder i naturen tar det tid å finne og plukke dem.

Hva er molte på engelsk?

Molte, eller multe, (dansk: multebær, svensk: hjortron) (Rubus chamaemorus) er en flerårig plante som kan bli snaue 30 cm høy og har en krypende jordstamme.

Molte
Vitenskapelig(e) navn: Rubus chamaemorus L., 1753
Norsk(e) navn: molte multe
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket

Kan multer fryses uten sukker?

Det er viktig at bærene tiner langsomt i kjøleskap. Bærene kan også fryses uten sukker, men virker da surere etter tining.

Er multer en frukt?

Molte eller multe er en flerårig urt i Rubus-slekta i rosefamilien. Planta har en enkel, hvit blomst og blir som regel 5 til 20 cm høy. Frukta som dannes heter molte. I dagligtalen kalles denne et bær, men botanisk er den en sammensatt steinfrukt.

Er det mye sukker i multer?

Gammel oppskrift på syltetøy av multer. Mengden sukker er litt opp til deg selv. Det kan og brukes ekstra pektin(certo ol) eller evt syltesukker om du er redd for at det ikke stivner.

Ingredienser.

1 kg multer
Ca 225 gr sukker etter smak

1 more row

Hvor mye kalorier er det i multer?

Karbohydrater i frukt og bær
Bær Karbohydrater kJ/Kcal
Bringebær 3 g 122 kJ/ 29 kcal
Multer 4 g 191 kJ/ 46 kcal
Bjørnebær 6 g 180 kJ/ 43 kcal
Jordbær 7 g 144 kJ/ 34 kcal

Hvor lenge kan multer ligge i kJøleskapet?

Bærene har en holdbarhet på to til fire dager. Multer inneholder benzosyre. Dette gjør dem nærmest selvkonserverende.

Skal man skylle multer?

– Du trenger ikke skylle bær du plukker selv, sier Toril Gulbrandsen. – Hvis du finner mugg på et bær i en kurv du har kjøpt, fjerner du bare det ene bæret, og spiser resten, forklarer Gulbrandsen. Ifølge Mattilsynet bør du skylle bær du kjøper før du spiser dem.

Leave a Comment