Når er det rabarbra sesong?

Rabarbra kan høstes og spises hele sommeren: – Feil at du ikke kan spise rabarbra hele sommeren.

Hvor sent kan man plukke rabarbra?

Slik høster du rabarbara helt til september.

Planten er en delikatesse mange tror kun er tilgjengelig frem mot slutten av juni. Etter Sankthans regnes nemlig rabarbraen som uegnet. Smaken er ikke lenger den samme, sies det.

Hvordan få rabarbra til å vokse?

Plante rabarbra i hagen

Denne planter du i hagen i dyp og næringsrik jord. Prøv å finne et sted med en god del sol. Det første året du har plantet rabarbra skal den etablere seg, og trenger derfor mye vann. Vanne jevnlig hele sommeren.

Når er det rabarbra sesong? – Related Questions

Når rabarbraen blomstrer?

Blomstene skal helst skjæres vekk innen de slår ut i full blomst. På denne måten setter planten flere stilker og du kan høste mer. Hvis din plante blomstrer nå, bør du huske dette neste sommer. Det som skjer når planten blomstrer, er at den blir trevlete og får en mindre god smak.

Kan man plante rabarbra i krukker?

Rabarbra kan stå i både kjøkkenhagen og et vanlig staudebed. Og du kan godt dyrke rabarbra i krukker, men velg en stor krukke og husk på å vanne. Litt kuriøst for oss normenn, men rabarbra kan dyrkes under lystette klokker (bøtter) på våren. Det gir mykere og søtere stilker som kommer fortere.

Hvordan behandle rabarbra?

Rabarbra bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter. Rabarbra kan spises naturell, men da gjerne med litt sukker. Den er frisk og syrlig i smak og passer godt til grøt, suppe og kompott.

Hvordan trives rabarbra best?

Den trives i halvsol og lett, fuktig jord – men samtidig veldrenert (du bør sjekke at vannet renner unna fremfor å samles i pytter på jorden). Bruk humusrik, dyp og næringsrik jord. Det er ikke behov for å sette rabarbraen altfor dypt, men sørg for at plantens topp ikke har mer enn omtrent 5 cm jord ovenfor seg.

Skal man skrelle rabarbra?

Rens rabarbraen før bruk. Det gjør du ved å kutte av stilken, både på toppen og bunnen. Den kan eventuelt skrelles, da skallet kan være seigt å tygge. Rabarbra lagres best ved 2–4 grader.

Kan rabarbra være giftig?

Bladene på rabarbraplanten er giftige. De inneholder oksalsyre, som kan redusere innholdet av kalsium i kroppen og føre til pusteproblemer og nyrestein. Det er liten fare for å bli virkelig forgiftet av rabarbra, men det er lurt å holde seg til å spise bare stilken, og aller helst de unge stilkene.

Hvor sunt er rabarbra?

For planten er svært kalorifattig, og inneholder nesten ikke karbohydrat, fett eller protein. 100 gram rabarbra gir bare 16 kcal. Men samtidig er rabarbra rik på både A-, B- og C-vitaminer, og i tillegg får du i deg nyttige mineraler som kalium, kalsium, jern og magnesium når du spiser de lange stilkene.

Hvorfor ikke spise rabarbra etter sankthans?

Myten om at rabarbra ikke kan høstes og spises etter sankthans kommer nok av at dersom stilkene bare blir stående blir de hule og harde, og på 80-tallet var det noen som hevdet at det skulle være farlig, mener Kase. I dag er det mange av stjernerestaurantene som har begynt å interessere seg for rabarbra.

Hvem skal ikke spise rabarbra?

– Liten risiko for å bli forgiftet

Og derfor bør ikke små barn og ammende kvinner, som trenger mye kalsium, overdrive inntaket av rabarbra, råder de. – Og så erdet slik at de unge stilkene har lavest innhold av oksalsyre.

Hvor lenge kan rabarbra ligge i fryseren?

Fordi rabarbra har ganske kort sesong, kan det være lurt å fryse ned noe til senere. Skjær stilkene i biter og legg dem i en pose i fryseren. Så holder de lenge og du kan glede deg over en smak av sommer hele året.

Kan man fryse ned rabarbra?

Du kan gjerne fryse ned rabarbra, men bruk den fersk så lenge du kan. Eller lag noe av den og ha på glass og flasker, som marmelade og saft.

Hvordan ta avlegger av rabarbra?

Jeg stikken en spade ned i rabarbraen i utkanten hvor det ser ut som en liten klynge med nye skudd, så vipper jeg denne forsiktig opp og forsøker å få med så mye røtter som mulig. Rabarbra er svært robust og tåler litt tøff behandling.

Kan man spise rabarbra som blomstrer?

Hans blomstrer rabarbraen. Den får da en usmak og blir trevlete, men det er ikke farlig å spise rabarbra etter blomstring. Bladene er giftige, så det er bare stilken som brukes.

Hvor liker rabarbra seg?

Plant rabarbra i nærheten av komposthaugen

Siden planten vokser kraftig setter den pris på god og næringsrik jord, og elsker kompost. Mange planter den nær komposthaugen fordi den suger til seg næringen og samtidig skjuler haugen. Rabarbra liker seg i fuktig jord, men den må ikke være gjennomvåt.

Kan man fryse rabarbra suppe?

Hvis du har mye rabarbra i hagen kan du lage opp en del rabarbrasuppe og fryse det ned. Smaker like godt vinter som sommer.

Hvorfor høste rabarbra før St Hans?

Myten om at rabarbra ikke kan høstes og spises etter St. Hans kommer nok av at dersom stilkene bare blir stående blir de hule og harde. Rabarbra er en super kilde til kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og gir god metthetsfølelse.

Leave a Comment