Refinansiering er aktuelt for alle som har tatt opp lån eller er i en prosess med å betale ned gjeld. Refinansiering innebærer at man tar opp et nytt lån med bedre vilkår enn man har på sitt eksisterende lån – for eksempel en lavere rente, færre gebyrer eller en mer fordelaktig nedbetalingsplan.
Hvor ofte bør man refinansiere?
Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor ofte man bør refinansiere et boliglån, men minst en gang hvert andre år kan være en grei huskeregel. Her er det viktig å følge svingningene i markedet.
Er det vanskelig å få refinansiering?
En grunn til at det er vanskelig å få refinansiering, er dersom man har betalingsanmerkninger eller inkasso. Har man dette vil man ikke få lån uten sikkerhet, ikke engang til refinansiering. Betalingsanmerkninger og inkasso forsvinner ikke før man har betalt ned den aktuelle gjelden.
Hvem er best på refinansiering?
Axo Finans er best på refinansiering. Dette er fordi de henter inn tilbud fra 23 ulike banker, der du kan selv velge og vrake hvilket tilbud du ønsker og gå for. Her kan du refinansiere beløp fra 10 000 kroner til 600 000 kroner med en nedbetalingstid på 10 år.
Når er det lurt å refinansiere? – Related Questions
Hvor lang tid tar det å refinansiere?
Ved refinansiering tar det vanligvis 1-2 uker fra vi har mottatt signerte lånepapirer fra deg. Signerer du med BankID, tar det som regel en uke. Dersom du trenger lån til kjøp av bolig, ordner vi utbetaling i henhold til avtalt overtagelsesdato.
Hvorfor får jeg ikke refinansiering?
Det kan være du har får liten eller for varierende inntekt. Kanskje gjelden din er alt for høy og du har mange inkassosaker og betalingsanmerkninger. Kanskje du har mye kredittkortgjeld og forbrukslån med veldig høye renter og banken ikke tror du vil klare å betjene mer lån.
Hva skal til for å få refinansiering?
Sjekkliste – hva bør jeg gjøre før jeg refinansierer?
-
Få en megler til å komme og gjøre en ny verdivurdering av boligen din.
- Når du har verdivurderingen, vet du hvor mye egenkapital du har bundet i boligen.
-
Få oversikt over eventuelle andre lån som skal bakes inn i det nye lånet.
- Ta kontakt med banken.
Kan man refinansiere forbrukslån?
Refinansiering av forbrukslån er å samle forbrukslån og kredittkortgjeld i ett felles lån, til en lavere rente. Gammel gjeld betales ut, du får bedre oversikt og kontroll, og mer å rutte med i måneden.
Har mye forbruks lån kan jeg bake den i boliglån mitt?
Refinansiere forbrukslån inn i boliglån
Renten på boliglån er mye lavere enn på kredittkort og forbrukslån, fordi banken har sikkerhet i boligen. Derfor kan det å bake forbrukslån inn i boliglån gi deg sparte kostnader og bedre råd.
Blir kredittkort sperret ved refinansiering?
Når du refinansierer gjeld vil bankene betale den ut for deg, som betyr at pengene ikke utbetales til din konto. Flere banker vil også sperre dine kort etter at kortene er refinansiert, som et ledd i forebygging av gjeldsøkning. Andre igjen reduserer rammen til den laveste, for eksempel 1 000 kroner.
Hvor mye kan jeg låne til refinansiering?
Du slår sammen lån:
Har du flere lån som til sammen utgjør mindre enn 85 % av verdien på boligen din, kan du slå sammen disse til ett lån, med én rente og én nedbetalingsplan.
Kan man refinansiere boliglån?
Å flytte boliglånet fra en bank til en annen kalles refinansiering. Dette kan gjøres ved bare å flytte eksisterende lånesum, eller ved å øke lånesummen når man oppretter lån i ny bank. Har du behov for ytterligere midler til for eksempel oppussing, tar du kontakt med banken din for å øke lånet.
Kan man låne mer enn boligens verdi?
Boliglånsforskriften fra 2021 sier at de som skal låne til bolig vanligvis ikke kan låne mer enn 85 prosent av boligens verdi. Det betyr at du minst må ha 15 prosent egenkapital når du kjøper bolig. I praksis betyr det at hvis du kjøper en bolig til 3 millioner kroner, må du ha minst 450.000 kroner i egenkapital.
Hva er en god belåningsgrad?
– Når boliglånet er innenfor 60 prosent av boligens verdi, regner vi det som en lav belåningsgrad.
Er det lønnsomt å betale ned lån?
Forbrukerøkonomen konkluderer med at det kun vil lønne seg å ha lån hvis du klarer å få bedre avkastning på pengene enn det du må betale i rentekostnader på gjelden – etter skatt, fradrag og inflasjon. – Men vær klar over at investeringer med lånte penger gir høyere risiko. Da tar du også en renterisiko, påpeker hun.
Hva lønner seg betale ned på lån eller spare?
Det er ingen vits i å spare i pengemarkedsfond, lavrisiko obligasjonsfond eller andre spareordninger med lav forventet risiko og avkastning hvis du fortsatt har lån. Det er mer lønnsomt å betale ned lånene.
Hvor mye gjeld er normalt?
I Norge er en gjeldsgrad på omkring 5 er normalt, men dette tilsvarer likevel øvre grense av hva som blir anbefalt. Det anbefales ofte en gjeldsgrad på 2,5. Dette tilsvarer to og en halv ganger den samlede årsinntekten.
Hva er dårlig gjeldsgrad?
En gjeldsgrad på rundt 5 er normalt i Norge, men dette tilsvarer like fullt øvre grense av hva som blir anbefalt. Som en tommelfingerregel anbefales det en gjeldsgrad på 2,5. Altså to og en halv ganger din eller deres samlede årsinntekt. Dette for å tåle en eventuell økning.
Hvor mye gjeld lønner det seg å ha?
Om en skal nedbetale boliglånet eller ikke kan være avhengig av en privatøkonomi ellers og hvilke fremtidige planer man har. Først og fremst bør en betale ned så mye at en er innenfor en god sikkerhetsmargin. Slik at lånet er under 70% av boligens verdi. Det gjør at en ikke er så sårbar for svinginger i boligprisene.
Hvor mye lån har nordmenn i gjennomsnitt?
– Ifølge Boliglånsundersøkelsen til Finanstilsynet har nordmenn en samlet gjeld på 338 prosent av årsinntekten sin. Dette er fire prosentpoeng mer enn i 2019 og regnes som en høy gjeldsbelastning sammenlignet med andre land.