Når er det best å plante bringebær?

Det er best å plante tidleg om våren, men planter som står i potter, kan også plantast om hausten – i september og oktober.

Skal bringebær klippes ned?

For at bringebærbusken skal fortsette å gi god avling, bør den beskjæres tilbake hver høst. Bringebær gir nemlig avling på fjorårsskuddet. Dette betyr at de greinene som allerede har gitt avling, visner ned og kan klippes vekk. Du ser enkelt hvilke du skal klippe vekk – det er jo de greinene det har vært bringebær på.

Hvor bør man plante bringebær?

Bringebær liker sol, men bør beskyttes mot vind. Bringebær kan plantes i alle typer jord, men bør ha litt plass mellom seg. Avstand på minst 50 cm er fint – det blir jo tross alt relativt store busker. Bringebærbuskene trenger litt gjødsel av og til.

Hvilke bringebær er best?

Her er de noen av beste sortene for norske forhold:
  • Asker – er en middels tidlig sort, moden i siste halvdel av juli.
  • Glen Ample – er den bringbærsorten som blir mest brukt i profesjonell dyrking.
  • Preussen – gammel tysk bringbærsort som har middels store, men søte bær med mild og god smak.

Når er det best å plante bringebær? – Related Questions

Skal bringebær ha gjødsel?

Riktig gjødsling er selvsagt viktig for et godt resultat. Bringebær er relativt næringskrevende da det skal produseres mye plantemasse til skuddene som skal bære frukt neste år, samtidig som årets avling skal bæres fram. Det er aktuelt å bruke ulike gjødslingsteknikker i bringebær.

Skal bringebær ha kalk?

Unngå kalkrik jord eller produkter som inneholder kalk. I jord med ph over 7 risikerer bringebærene å få bringebærsyke.

Hvilken type bringebær?

Bringebærsorter
Sortsnavn Brukstid Fruktstørrelse, farge og bæreevne
Malling Orion Middels tidlig Stor, rund, middels til lyse bær, stor avling
Preussen Siste del av juli Middels, lys rød, bærer middels
Vene Juli Liten, mørk rød, bærer middels
Veten Siste del av juli Svært stor, mørk rød, bærer meget rikt

Er det sunt å spise bringebær?

Bringebær er en kilde til vitamin C og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Hvorfor er det mark i bringebær?

Larven til bringebærbille kalles også for bringebærmark. Den lever i bærene, og fører til uappetittlige bær og soppangrep. For økologiske dyrkere er bringebærbille det største plantevernproblemet, med 40-80% av bærene ødelagt hvert år i eldre felt.

Finnes det blå bringebær?

Blåbringebær, art i rosefamilien, 10–50 cm høy, krypende halvbusk. Ser ut som en mellomting mellom bringebær og bjørnebær, med blåsvarte frukter som hver består av noen få steinfrukter. Finnes på Østlandet og langs kysten til Hordaland.

Hvor lenge varer bringebær?

Ta de ut av kjøleskapet i god tid før du skal spise dem. Bringebær kan du skylle, men ganske forsiktig. Bærene er ømtålige for all slags behandling, og kan miste litt av smaken når de blir våte. Bringebærene kan holde seg i flere dager i kjøleskapet.

Hva er det svarte på bringebær?

Soppens sporehus blir synlige som små svarte prikker i den sølvgrå barken. Skuddsyke er vanlig i bringebærplantninger, og finnes også på ville bringebær. Skaden er vanligvis av liten betydning.

Hvordan binde opp bringebær?

Oppbinding med gjerdemetoden er vanleg for bringebær. Ein set ned stolpar midt i planterada med ein avstand på 4 meter mellom kvar stolpe. Lengda på stolpene bør vere slik at dei rekk minst 1,5 m over bakken. På kvar stolpe skal det vere eit 90 cm langt tverrtre om lag 150 cm over bakken.

Hvordan plante bringebær stiklinger?

Stiklingen skal være 15–20 cm lang. Du kan gjerne la stiklingen ligge et døgn i kjøleskapet før du planter den ut – da kickstartes vokseprosessen når den kommer i jorda. Stiklingen skal plantes to tredjedeler ned i jorda, slik at 2–3 knopper stikker opp. STIKLINGEN kan plantes rett i jorda fra mai og ut sommermånedene.

Skal man skylle bringebær?

Bringebær kan du skylle, men ganske forsiktig. Bærene er ømtålige for all slags behandling, og kan miste litt av smaken når de blir våte. Bringebærene kan holde seg i flere dager i kjøleskapet. Blåbær bør være faste og hele når du kjøper dem.

Er bringebær flerårig?

Bringebær (rubus idaeus) hører til bjørnebærslekta, som igjen hører til rosefamilien. Den er en flerårig såkalt halvbusk.

Hvordan unngå at bringebær sprer seg?

Unngå rotskudd – plant i plenen

Siden bringebær sprer seg, er det viktig at du planter dem fra starten på et sted hvor du kan ta vare på rotskuddene. En rad i plenen er optimalt da du kan klippe av skuddene som sprer seg med gressklipperen.

Hvordan flytte bringebærbusker?

Når jeg skal flytte buskene tar jeg en god spade og kutter røttene ca 30 cm ut fra busken hele veien rundt. Deretter er det å vippe, lirke, lure, klippe og dra etter beste evne for å få med størst mulig rotklump. Når den er løs plasserer jeg den i murerbalje med hull i bunnen og vanner litt til jeg har ny plass klar.

Når blomstrer bringebær?

Bringebærbusken kan bli rundt en meter høy. De modne fruktene, som er de velsmakende, røde bringebærene, løsner lett fra den kjegleformede blomsterbunnen. Blomstringstid mai-juni.

Hvordan lykkes med bærbusker?

Plantene trenger å vannes godt gjennom hele den første sesongen etter planting, og ellers er det viktig å vanne i tørkeperioder (med mye sol og/eller vind) og i modningstiden. Bærbusker som ikke får nok vann får små bær. Jord. Plant bærbusker i middels lett jord som gir god lufttilgang og holder godt på fuktigheten.

Leave a Comment