Når er det best å beskjære trær?

Når skal du beskjære? Hovedregelen er at de fleste friske trær og busker kan beskjæres nesten når som helst, med unntak av våren når de vokser mest. Beskjæring helt på tampen av vinteren er betydelig lettere ettersom trekronens form da synes tydelig uten bladverket.

Når skal man beskjære epletrær?

Alle frukttrær som er vanlige i Norge kan beskjæres på ettervinter/tidlig vår. Hovedbeskjæring er best å gjøre da, når plantene er i hvile og uten løv. Fjerning av enkeltgreiner eller tynne greiner kan gjøres fortløpende, også om sommeren, men etter blomstring. Vi bør ikke beskjære for sent utover i sesongen.

Hvordan beskjære trær?

Slik beskjærer du buskene
 1. Ta ut skadde, døde greiner.
 2. Klippe inn de nederste greinene rundt busken slik at det kommer luft til under busken.
 3. Klippe ned de eldste greinene nesten helt inn til det står igjen cirka 10-15 centimeter.
 4. Form busken ved å klippe inn de nye greinene et godt stykke inn i busken.

Når er det best å beskjære trær? – Related Questions

Skal strå klippes ned?

Prydgress har en flott høst- og vintereffekt. Gressaks innhyllet av rim er et vakkert skue gjennom høsten og vinteren. Først på våren kan gresset klippes ned til 5-10 cm for å gi plass til nye friske skudd fra bunnen.

Kan man toppe trær?

” Unngå å toppe trær. Det utsetter treet for angrep av råtesopper og gir på sikt et stygt ødelagt og potensielt farlig tre. ” Ikke bruk sårmaling. Det kan gi bedre forhold for råtesopp og hindrer treets naturlige forsvarsmekanismer.

Hvordan beskjære furutre?

Furu bryter ikke fra gammel ved så den kan ikke beskjæres. En hard beskjæring vil ødelegge treets naturlige sjarm og form. Knopper dannes bare på siste års skudd, og furu mangler knopper langs stamme og greiner. Det vil derfor ikke skyte skudd fra gammel ved.

Hvordan beskjære et epletre?

Grunnregel for å beskjære epletre
 1. Fjern umiddelbart små skudd, etter der du har beskåret (vanris).
 2. Beskjær helst med få, store klipp istedenfor små.
 3. Prioriter beskjæringen av loddrette greiner fremfor vannrette.
 4. Bruk skarpt og rent beskjæringsverktøy.
 5. Fjern greiner ved basis eller ved større sidegrener.

Kan man beskjære trær på høsten?

Høst. Du kan beskjære stort sett alle friske busker, planter og trær.

Hvordan beskjære eiketrær?

Siden Eik ofte skyter nye skudd i stammen etter beskjæring, er det viktig, som du påpeker, å gjøre dette riktig. Du kan skjære mellomstore grener når som helst, men snittet skal være ca 1,5- 2 cm utenfor selve hovedstammen og skråstillet.

Kan man beskjære eik?

Beskjær kronen skånsomt

Greinene på gamle eiker kan bli store og tunge, samtidig som stammen blir hul og mister evnen til å bære greinene. Når greinfestene svikter kan deler av stammen revne og treet dø. Du kan avlaste stammen og forlenge treets levetid ved å beskjære greinene.

Når skal man beskjære bjørk?

JAS-perioden. JAS-perioden, juli, august, september, er utmerket tid for beskjæring. Det er nå du bør beskjære de vekster som er litt følsomme, for eksempel bjørk, lønn, valnøtt, agnbøk, vinranke og frukttrær som kirsebær og plomme.

Er alle eiketrær fredet?

Det opprettes ikke nytt vern i form av naturminner lenger, men store eiketrær er automatisk vernet etter naturmangfoldloven fordi de er så viktige leveområder for andre arter. Slikt vern gjelder alle eiketrær over 63 centimeter i diameter eller to meter i omkrets i brysthøyde.

Hva er forskjell på sommereik og Vintereik?

De to artene krysser seg og danner mellomformer som gjør de vanskelig å skille. Sommereik har blader uten hår på undersiden, og bladskaftet er under 0.5 cm (vintereik har hår på undersiden og bladskaft på 1-2 cm langt). Nøttene henger på 2-9 cm lange skaft (vintereik har nøttene helt inntil kvisten).

Hva slags tresort er det mest av i Norge?

Trærnes ti på topp – i antall
 • Bjørk: 4,9 milliarder.
 • Gran: 3,2 milliarder.
 • Furu: 1,5 milliarder.
 • Gråor: 392 millioner.
 • Rogn: 327 millioner.
 • Selje: 152 millioner.
 • Osp: 121 millioner.
 • Hassel: 102 millioner.

Hvordan finne alder på eik?

Vanligvis teller en årringene for å finne ut alderen til et tre, men eiken er hul og dermed nytter det ikke å kjernebore den for å telle årringer. For å finne ut alderen på treet må en da bruke erfaring, treets utseende, plassering og historiske kilder for å gi en antatt alder.

Hvordan få eik lysere?

— Om eieren ønsker å møblene lysere, må man fjerne lakk, slipe treverket noe ned og gi dem en ny overflatebehandling. Om eieren ønsker at møblene skal stå i sin naturlige farge, er en transparent overflate som lakk eller olje alternativene.

Hvor mye vann drikker en eik?

Eksempelvis kan en vintereik i perioder med vannmangel klare seg med bare 10 liter vann per dag.

Er det lov å felle eik?

Eika har en omkrets på mellom 203 og 205 cm, målt i brysthøyde. Dette innebærer at eika er omfattet av forskrift om utvalgte naturtyper. Det er således ikke anledning til å felle eika.

Er det søknadspliktig å felle trær på egen tomt?

Hvis treet er mindre enn overnevnte, det ikke gjelder et sjeldent/ utsatt tre, du ikke bor midt i en by eller er omfattet av reguleringsplan som forbyr trefelling eller tilsvarende, da kan du fritt frem felle ditt eget tre.

Leave a Comment