Kan man ta stiklinger av rhododendron?

Din rhododendron kan formeres både ved stiklinger og avlegging.

Når skal man ta stiklinger?

Våren er en perfekt tid for å ta stiklinger. Da skyter plantene nye friske skudd, og det øker sjansen for å lykkes. Røttene som etter hvert sprer seg i vannet blir en vakker del av det organiske uttrykket.

Hvordan få en gren til å slå rot?

Slik tar du halvmodne stiklinger:
 1. Riv av et sideskudd med hæl, i denne lille biten av selve kvisten sitter det hormoner som gjør at rotningen går fortere.
 2. Klipp av eventuell bark som følger med.
 3. Klipp av den myke toppen på stiklingen.
 4. Ta av de nederste bladene, der stiklingen skal være nede i jorden.

Kan man ta stiklinger av rhododendron? – Related Questions

Hvordan ta frø fra rhododendron?

Hvis du ikke har frø fra frølister eller annet, kan du rett og slett plukke noen gamle kapsler fra en rhododendronbusk i hagen, helst en hardfør variant, og riste frø ut av dem. Som regel vil det være noen igjen fra siste år.

Hvordan sette stiklinger?

Stiklinger kan både settes rett i jord, og settes i vann. Det dannes røtter på begge måter, men kan være lettest å se at man får det til i vann. Det kan ta mellom 2 og 6 uker før røttene kommer.

Hvordan ramme inn en hage?

Lav skarpe kanter

Veldefinerte grenser sørger for at gressplenen ikke invaderer dine flotte rammer, og det ser samtidig pent og velholdt ut. Bruk en kantskjærer til å lage helt skarpe kanter, og sørg for å lage en grøft mellom gress og planter, så du kan slå gresset uten å virvle opp jorden.

Hvordan bli kvitt krattskog?

Det enkleste er å sprøyte på med ei vanlig trykksprøyte/ryggsprøyte, ikke pensle. Du vil nok ikke få liv i stubben du har behandlet etter et par år, nei, men du kan jo få nytt oppslag av lauv i samme område.

Hvordan bli kvitt trerøtter?

Drepe et tre av Girdling

Fjern barken helt rundt trærnes omkrets. Slik kan du drepe et tre kalles girling. Dette er en av de mest effektive metodene for å drepe trær, da det alltid vil fungere. Treet vil ikke kunne transportere næringsstoffer fra bladene til røttene og vil dø i løpet av noen uker.

Hvordan drepe et tre med Roundup?

Å bruke ugressmiddelet til trær og stubber er veldig enkelt og effektivt. Ugressmiddelet påføres med en pensel, og virker helt ned til røttene, hvilket dreper treet eller stubben helt.

Hva dreper Roundup?

Fordi Roundup bekjemper helt ned i røttene vil nesten alle ugressstyper bekjempes, også flerårige planter som kveke, skvallerkål, brennesle og bjørneklo.

Hva kan man gjøre med trestubber?

En trestubbe i hagen kan være til besvær, men det er også mange morsomme ting man kan bruke den til.

Bare se her!

 1. Spillbrett.
 2. 2 – Blomsterpotte.
 3. 3 – Blomsterkasse.
 4. 4 – Lysstubbe.
 5. 5 – Eventyrhus/skulptur.
 6. 6 – Svinghuske.
 7. 7 – Gangsti.
 8. 8 – Ildsted.

Hvordan bli kvitt gamle trestubber?

Pakk stubben inn i plast

Bruk så en motorsag eller liten stubbefreser til å sage av stubben så toppen når ca 10 centimeter under bakken. Pass på at du ikke sager i jorda eller i småstein. Til slutt pakker du inn trestubben med plast, som et lokk, og dekker til med jord.

Hvordan fjerne små røtter?

Den beste måten å gjøre jobben på er å grave rundt hele treet og kutte av røttene etter hvert som du støter på dem. Fortsett å grave og kutte røtter helt til du får fjernet alle. Etter hvert som du får kuttet av røttene kan du prøve å vippe stubben bort ved å bruke et spett eller liknende som vektstang.

Hvordan grave opp tre?

Når du skal flytte en plante, en busk eller et tre, må du tenke på følgende:
 1. Prøv å få med så mye røtter som mulig.
 2. Løsne forsiktig rundt.
 3. Løft forsiktig – unngå å skade røttene!
 4. Hell litt ny jord i gropen som du skal flytte planten, busken eller treet til.
 5. Sett planten ned og pakk sammen jorden.

Hvordan flytte en rhododendron?

Tåler plantene flytting? Det gjør de. Røttene er nemlig samlet i en konsentrert rotklump, og får du all jorden med, slik at røttene ikke blir skadet, så går det fint. Bland gjerne litt veksttorv i jorden i det nye plantehullet på forhånd.

Hvordan finne ut hvor gammelt et tre er?

Forskere bruker gjerne ultralyd for å telle årringer på trær. Men det finnes også andre metoder: For grantrær som er inntil 30–40 år, kan vi også finne alderen ved å telle kvistkranser. Det blir laget en kvistkrans for hvert år.

Hvor lenge lever et tre?

Trær kan bli over 100 meter høye og tidvis bli over 1 000 år gamle. I Norge kan gran bli 50 m høy og eik kan bli 1 000 år gammel. Normalt dør trærne lenge før de når slik høyde og alder. De vanligste årsakene til at trær dør er soppangrep, insektangrep og stormfelling.

Hvilket tre blir eldst?

Kjempetrærne i California er de eldste stammene vi kjenner til, de kan bli 5000–6000 år gamle. Men granen vår har eldre røtter, fra dem vokser det opp nye, genetisk identiske stammer.

Hvilke trær lever lengst?

Furutre blir normalt eldre enn grantre, og kan fint nå en alder av over 700 år. Det er vel likevel eiketrærne som ofte holder ut lengst. Det er flere eldgamle eiketrær i Norge, og noen av dem antas å være 900 til 1000 år gamle.

Leave a Comment