Kan man spise sitronmelisse?

Sitronmelisse er i aller høyeste grad en allsidig krydderurt og kan både brukes for å smakssette maten og som pynt. Ha litt sitronmelisse i salater, sauser samt kjøtt- og fiskeretter, og glem ikke at den også passer perfekt til søte desserter.

Er sitronmelisse sunt?

Sitronmelisse er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium, vitamin C og folat. Sitronmelisse er også en kilde til magnesium og riboflavin. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner.

Er melisse og sitronmelisse det samme?

Melissa officinalis L. Flerårig, hardfør urt som blir 40-70 cm høy. Den har en sterkt forvedet rot.

Kan man spise sitronmelisse? – Related Questions

Hvordan oppbevare sitronmelisse?

Sitronmelisse mister desverre mye av virknigen når den blir tørket. Alle deler oppbevares på tette glass på et mørkt kjølig sted. Bladene kan også fryses til matlaging.

Hva er et annet navn på Krydderplanten hjertensfryd?

Sitronmelisse, Hjertensfryd, Melissa officinalis | økologiske urtefrø

Hvordan tørke sitronmelisse?

Bladene kan tørkes på opptil 35 grader. De skal beholde fargen. Sitronmelisse mister desverre mye av virknigen når den blir tørket. Alle deler oppbevares på tette glass på et mørkt kjølig sted.

Hvordan så sitronmelisse?

Sitronmelisse forkultiveres innendørs tidlig på året (mars-april). Frøene skal ikke dekkes med jord når de sår dem – siden de spirer av lyset. Strø tynt utover en potte og hold det fuktig frem til spiring. Et minidrivhus eller plastfolie over potten er fint.

Kan man fryse sitronmelisse?

Alle urter kan fryses

Du kan bruke hvilken som helst type urt. Basilikum, koriander, mynte, sitronmelisse, rosmarin, timian, salvie, dill, oregano, persille, gressløk, estragon – bare fantasien setter grenser! Du kan også blande flere urtetyper, men da er det lurt å bruke noen som passer godt sammen.

Kan man ha gressløk inne?

Gressløken kan dyrkes i potte både innendørs og utendørs, og kan plantes ute i bed. Plantes i næringsrik, moldrik og veldrenert jord. Gressløken trives i fuktig, men også i litt mer sandholdig jord.

Hvor mye vann skal gressløk ha?

Gressløken kan ikke stå tørt så vann omtrent 4 ganger i uken avhengig av sol og varme. Plassering: Gressløken trives like bra ute som inne og plantes i en krukke med blomsterjord.

Skal man fjerne blomstene på gressløk?

Sist, men ikke minst, gir det en annen måte å spise gressløken på, som gir variasjon både i farge og smak. For både knoppene og blomstene er fine å spise.

Skal man klippe av blomstene på gressløk?

Klipp ned for å få ny tilvekst

Trikset for å få både blomster og gressløk å høste, er å klippe ned plantene. Det er best å gjøre det akkurat i det plantene utvikler blomsterknopper. Klipp ned halve gressløktuen, slik du ser på bildet over, og la resten stå igjen.

Skal man ta av blomsten på gressløken?

Blomstene er så dekorative og både knopp og blomst er spiselig. Gressløk er ikke den hippeste urten rent smaksmessig men den har så mange brukbare egenskaper at den blir en vinner uansett.

Hvorfor gressløk blitt gul?

Gule blader vises vanligvis i varme sommerperioder og når spesielt gressløkplanter i potter ikke har fått tilstrekkelig vanning. Gressløk er blant urtene som trenger mye vann – gressløk er desto tørstere jo varmere det er og jo solfyltere beliggenhet – og bør derfor vannes regelmessig.

Skal gressløk ha mye sol?

Gressløk trives både i sol og skygge, og i all slags jord. Den vil som alle andre vekster vokse enda bedre hvis den får litt gjødsel i ny og ne, men er generelt lite kravstor.

Hvordan få gressløk til å trives?

Gressløk er vinterhardfør i hele Norge. Den spirer tidlig, og vil trives best på et godt drenert sted, der det ikke samler seg vann tidlig på våren. Det går også fint an å dyrke gressløk inne på vinteren, da er det viktig at de får godt lys.

Hva er sunt med gressløk?

Spiser du mye gressløk, nyter du godt av at den er rik på kostfiber, vitamin A og vitamin E. Den er og en kilde til folat, vitamin C og vitamin K, samt kalium og kalsium. De viktigste plantestoffene i gressløk heter isotiocyanater.

Kan gressløk overvintre?

Krydderurter som er lette å få til er gressløk, timian, oregano og persille. Alle disse kan overvintre her i Norge. Rosmarin og mynte er også ganske enkle, men trenger litt mer oppfølging.

Når skal gressløken høstes?

Du kan begynne å høste gressløken så snart de er store nok til å klippes og brukes. Klipp av det du trenger, men la det være igjen minst 2cm over jorden slik at den får mulighet til å vokse opp på nytt igjen og gi deg enda mer gressløk! En annen type løk man enkelt kan dyrke selv hjemme er hvitløk.

Leave a Comment