Alle kommuner har en barneverntjeneste, og du kan ta kontakt med barneverntjenesten der du bor, eller ringe Alarmtelefonen til barnevernet på 116 111 hele døgnet. Du kan også sende inn en digital bekymringsmelding.
Hva utløser meldeplikt til barnevernet?
Det fremgår av bokstav a at meldeplikten gjelder når det er «grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt».
Kan man ringe anonymt til barnevernet?
Må jeg alltid oppgi navnet mitt? Nei, du kan velge å være anonym. Barnevernet må informere familien om innholdet i meldingen. Foreldrene vil da ofte forstå hvem som har meldt fra.
Har man rett til å vite hvem som har sendt bekymringsmelding?
Hvis barneverntjenesten ikke nedtegnet hvem som ringte inn, vil det ikke være mulig å finne ut av hvem som sendte den. Jeg foreslår du kontakter barneverntjenesten i kommunen din, og ber om å få innsyn i saken din.
Kan man ringe barnevernet? – Related Questions
Hvorfor ringer barnevernet?
Du kan ringe barnevernet selv om du er usikker på om det du opplever eller forteller om er alvorlig nok til at barnevernet må gjøre noe med det. Barnevernet vil høre på det du forteller, og vurdere hva som skal gjøres videre.
Når barnevernet henlegger en sak?
Dersom saken henlegges, er saken avsluttet og det blir ingen undersøkelsessak. Det vil være registrert hos barnevernet at det har kommet inn enn bekymringsmelding, men at saken ble henlagt. Dersom det besluttes at det skal åpnes undersøkelsessak, vil barnevernet foreta undersøkelser.
Hva skjer etter en bekymringsmelding?
Hva skjer etter at bekymringsmelding er mottatt? Når barneverntjenesten har mottatt en bekymringsmelding plikter den å gjennomgå og vurdere denne. For å sikre barn rett hjelp til rett tid skal meldingen gjennomgås snarest, og senest innen én uke.
Kan man anmelde falsk bekymringsmelding?
Hvis du sender inn en falsk bekymringsmelding til barnevernet, risikerer du at den du har rettet meldingen mot vil anmelde deg til politiet. Og så blir det opp til politiet å vurdere om straffelovens regler er brutt.
Hva skjer når politiet sender bekymringsmelding til barnevernet?
Når barnevernstjenesten mottar en bekymringsmelding fra politiet, kontakter de politiet for utfyllende opplysninger. Barnevernstjenesten ser meldingen i sammenheng med eventuelle tidligere bekymringsmeldinger og opplysninger i saken.
Hva skjer når man sender bekymringsmelding til barnevernet?
Hva skjer når du melder? Din bekymringsmelding kan bidra til at barnet og barnets familie får den hjelpen de trenger. De aller fleste som får hjelp av barnevernet, får hjelpen hjemme. Det er bare i de mest alvorlige tilfellene at barnevernet overtar omsorgen.
Når har barnevernet rett til å gripe inn?
Barnevernet har plikt til å gripe inn når
Barnet blir mishandlet eller utsatt for andre alvorlige overgrep i hjemmet. Det er overveiende sannsynlighet for at barnets helse eller utvikling kan bli alvorlig skadd fordi foreldrene er ute av stand til å ta tilstrekkelig ansvar for barnet.
Hvor lang tid fra bekymringsmelding?
Når barnevernet får en bekymringsmelding, skal de snarest og innen en uke vurdere om det skal iverksettes undersøkelser eller ikke. Hvis barnevernet ønsker å gå videre med bekymringsmeldingen, lages en undersøkelsessak for å finne ut mer om situasjonen til den eller de personene som bekymringen gjelder.
Hva har barnevernet rett til?
Både barn og foreldre har flere rettigheter når barnevernet har besluttet å åpne undersøkelse, deriblant rett til innsyn i sakens dokumenter, rett til å uttale seg, rett til å klage på vedtak ved avslutning av undersøkelse, samt rett til å la seg bistå av advokat eller annen fullmektig.
Har barnevernet lov å snakke med barn alene?
Ja. Barneverntjenesten har både rett og plikt til å snakke med barnet. Barneverntjenesten eller sakkyndige som den har engasjert, kan kreve å få snakke med barn alene. Dette gjelder med mindre hensynet til barnet tilsier noe annet.
Kan man nekte å snakke med barnevernet?
Dette følger av prinsippet om sakens opplysning (jf. forvaltningslovens § 17) og er uttrykkelig nevnt i barnevernloven § 4-3 fjerde ledd. Både foreldre og barnet kan nekte å snakke med denne.