Kan man plante frø fra tomater?

Man kan så frø fra en tomatplante i butikk, men det er ofte veldig varmekrevende sorter som er vokst opp i drivhus. Om du vil ha tomater på verandaen eller i en lun krok utendørs så kan det være verd å satse på noen sorter som egner seg for norske forhold, som modner tidlig og som kanskje ikke blir høye.

Hvordan dyrke tomater fra frø?

Tomatfrø såes innendørs på våren hvor de drives frem (for-kultiveres) før det flyttes ut permanent eller i kalddrivhus eller på friland. Frøene har høy spireprosent, så man trenger ikke så mange frø for å få en plante. Jeg sår alltid 2 frø for å få en plante, men i nesten alle tilfeller, så spirer begge frøene.

Hvordan høste frø fra tomat?

Fremgangsmåte på hvordan du høster frø fra egne tomater
 1. Del tomaten i to med en skarp kniv.
 2. Stikk tommelen inn i tomaten og skrap ut innmaten.
 3. Legg geleen med frøene på en bit bakepapir eller et kaffefilter.
 4. La det ligge i romtemperatur til alt fruktkjøttet har tørket inn.

Hvordan få Tomatfrø til å spire?

Frøene må holdes fuktige helt til de spirer.

Tomatfrø vil gjerne ha 25-30 grader, mens salat ikke spirer hvis det er varmere enn 20 grader. Les på pakken hva det står før du velger strategi. Det er også noen frø som trenger lang tid på å spire, opptil 3 uker er vanlig. Tomatfrø spirer etter 4-8 dager som regel.

Når skal man så Tomatfrø?

Så og plante tomat

tomatene inne fra februar til april i såkasser eller små potter på ca. 7×7 cm. Regn med at det tar rundt 8–10 uker før utplanting. Fyll pottene med 2/3 grønnsakjord eller økologisk blomsterjord, topp opp med såjord og vann før du sår.

Hvor dypt skal Tomatfrø sås?

Jeg sår alltid 2 frø for å få en plante, men i nesten alle tilfeller, så spirer begge frøene. Velg ut den kraftigste og sunneste spiren, om du ikke velger å beholde begge! Når man sår tomatfrø, skal de så vidt under jorda. Jeg stikker frøet ned i jorda så det akkurat dekkes.

Skal tomatplanter stå i solen?

Tomater trenger sol og varme for å modnes, og jo større tomater jo bedre forhold vil de ha. Så: Om du ikke har drivhus, velg tomater med små frukter. Feks cherrytomater eller perletomater! Gjerne noen som er kjent for å ha rask kultiveringstid, det betyr at de modnes raskere.

Hva gjødsler man tomater med?

Tomater krever godt stell. De skal ha næringsrik, porøs og fuktig jord, gjerne jord med mye kompost/organisk materiale. Vanlig hagejord er sjelden optimal for tomater, så den bør berikes med kompost eller kugjødselkompost og gjerne litt benmel som tilfører kalium og fosfor.

LES OGSÅ  Kan man støvsuge uten filter?

Hvordan få tomatplanter til å vokse fortere?

Tomatplanter drikker mye vann når plantene begynner å vokse seg til. Man må følge med på vær og temperatur, og vanne deretter. Man kan gjerne vente til planten “henger” litt med bladene før man vanner.

Skal man toppe tomatplanter?

Topping og stell av tomatplantene

Ranketomater bør toppes så ikke planten blir for høy, de fleste deler av landet rekker ikke tomatene å bli modne på store planter på friland og kald-drivhus. På sensommeren, når du ser at det er ca 6 uker til temperaturen vil falle ned mot null, klipper du av toppskuddet.

Er det for sent å så tomater i mai?

Det er kanskje litt ambisiøst med mange sorter, men det går fint å dyrke tomater mange steder i Norge også uten drivhus. Uansett er det lite sannsynlig at du kan sette ut tomatplanter før etter 17. mai. Det må i hvert fall være minst 10-12 grader gjennom hele døgnet.

Hva skal knipes på tomatplanter?

Som hovedregel skal alle sideskudd knipes av slik at det bare blir tomater på hovedstammen. Det er spesielt viktig i drivhuset, hvor man trenger god luftsirkulasjon rundt plantene. Når du kniper skuddene sårer du tomatplanten. Det er derfor viktig å gjøre det mens skuddene er så små som mulig.

Er tomater flerårig?

Tomatplanten er i utgangspunktet flerårig, så i prinsippet kan den bli veldig lang ( opptil 19 meter er målt), til den bukker under av sykdom eller kulde. På rankene er det alltid 3 blader mellom hver blomsterklase.

Hvordan lykkes med tomater?

Slik lykkes vi med å dyrke tomater uten drivhus
 1. Velg riktige tomatsorter.
 2. Så frøene senest 15.
 3. Begrens antall planter.
 4. Så i næringsrik jord – og gi gjødsel.
 5. Bruk vekstlys når du forkultiverer innendørs.
 6. Ikke flytt plantene ut for tidlig – og husk herding.
 7. Bruk store nok potter.
 8. Plant i næringsrik jord med kompost.

Kan en tomatplante overleve vinteren?

Tomater er i utgangspunktet flerårige og kan overvintres. Forutsetningen er at plantene er absolutt sunne. Overvintring er bare vellykket på varme, veldig lyse steder og med passende varianter eller ved å bruke stiklinger.

Kan tomatplanter stå ute i regn?

Selv om man har for-kultivert i drivhus, tåler ikke plantene den sterke sola ute, om de ikke herdes. Tomatplanter er sol-elskende planter. Gi dine tomater en lun og solrik plass. Har du i tillegg litt ly for regn og vind, er det helt optimalt.

Hvor lang tid tar det før det kommer tomater?

Det er helt vanlig å få de første modne tomatene i begynnelsen til midten av juli. Det er ikke uvanlig at man må vente til begynnelsen av august heller. Igjen kommer dette helt an på hvor tidlig/sent man har sådd, og om man har en sen eller tidlig tomat-type. Det er mange som bommer når de velger en tidlig sort.

Hva gjør man med tomatplanter om vinteren?

Overvintring/dvale

Skjær planten ned til det er igjen ca 10-15 cm på stammene, men la noen blader være igjen. Forsøk å beholde Y-formene på stammene. Vær obs på nye knopper og skjær ovenfor disse. Vann planten godt og la den stå i 24 timer til planten får tatt opp det meste av fuktigheten.

Leave a Comment