Kan man miste mensen av å gå ned i vekt?

Menstruasjonen styres av hormoner. Hormonforstyrrelser kan blant annet skyldes feilernæring, og man kan miste mensen når man har for lav vekt og for lite kroppsfett. Mange får tilbake mensen når de kommer opp i en vekt som er normal i forhold til høyden.

Hva skjer med kroppen når mensen uteblir?

Hvis mensen blir borte over en lengre periode vil ofte østrogenproduksjonen være nedsatt og man har da økt risiko for beinskjørhet, påpeker Romundstad: – Dette er en viktig årsak til at det er anbefalt å oppsøke lege for å få hjelp til å finne årsak samt få behandling.

Hvor lenge er det normalt at mensen uteblir?

Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til bare et par uker. Hvis mensen er borte, og man ikke mistenker graviditet, gjør man sjeldent noe sjekk hos lege for å finne årsaken før mensen har vært borte i minst 6 måneder for unge kvinner.

Kan man miste mensen av å gå ned i vekt? – Related Questions

Har ikke fått mensen og er ikke gravid?

De vanligste årsaker til uteblitt menstruasjon er hormonforstyrrelser, for eksempel PCOS (polycystisk ovarie syndrom), omfattende trening, slanking og psykiske årsaker. Årsak til uteblitt menstruasjon vil kunne utredes hos fastlegen eller hos gynekolog.

Hva kan forstyrre mensen?

Hormonene som styrer mensen blir lett blir forstyrret hvis det skjer store endringer i livet ditt. Er du mye stresset, reiser mye, spiser mindre eller har begynt å trene mer, kan eggløsning og dermed mensen blir borte.

Er det normalt å ikke ha mensen på 2 måneder?

Det kan være stress, sykdom, slanking eller at man trener veldig mye. Mensen vil da kommet tilbake som normalt når kroppen har fått hentet seg inn igjen. Noen medisiner kan også gjøre at mensen blir borte.

Når bør man kontakte lege ved uteblitt mens?

De fleste kvinner kan avvente 3-6 måneder med uteblitt menstruasjon (og negativ graviditetstest) før de kontakter fastlegen for nærmere undersøkelser. Uteblitt menstruasjon (sekundær amenore) skyldes som regel ikke alvorlig sykdom, men graviditet, idrett, stress, medikamenter eller hormonforstyrrelser.

Hvor lenge kan mensen være uregelmessig?

Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til bare et par uker. Mengde og hvor lenge det varer, vil også variere. De fleste vil etter hvert få en nokså regelmessig menstruasjonssyklus, men det kan varierer fra 22-40 dager uten at noe er unormalt.

Er det normalt å ikke få mensen på flere måneder?

Mensen kan være borte i månedsvis uten at det er noe galt. Det kan være forskjellige grunner til at mensen uteblir, blant annet stress, reiser, slanking og overdrevet trening. Mistrivsel og psykiske lidelser som depresjon kan også gjøre at mensen forsvinner. Noen medisiner kan også påvirke mensen.

Er det mulig å fremskynde mensen?

Det er ikke anbefalt å fremskynde menstruasjonen, men du kan eventuelt hoppe over én menstruasjon ved å droppe de hvite pillene og fortsette rett på neste brett. Små mellomblødninger kan da oppstå hos noen, men det er vanligvis ikke et stort problem.

Er det farlig å ikke ha mensen?

Mens som uteblir lenge uten grunn

Hvis du er sikker på at du ikke er gravid og mensen fortsatt ikke kommer og det går uker og måneder, er det vanligvis ikke noe å bekymre seg for. Det er først når det har gått 6-12 måneder at du eventuelt trenger å prate med lege om det og finne mer ut av årsaken.

Hva kan jeg gjøre for å få mensen?

Nei, det er dessverre ingenting du kan gjøre for å få mensen tidligere. Mensen er styrt av hormoner i kroppen din, og ingenting du kan påvirke. Det går an å utsette mensen, men da må man bruke legemidler. Enten noe som heter Primolut-N, eller p-piller.

Har ikke hatt mensen på over en måned?

Det er normalt at mensen innimellom kan være noe uregelmessig, uten at det er grunn til bekymring. Det kan være forskjellige grunner til at mensen uteblir, blant annet stress, reiser, slanking og overdrevet trening. Mistrivsel og psykiske lidelser som depresjon kan også gjøre at mensen forsvinner.

Hvor sen kan mensen være?

Hos de fleste kvinner er mensen nokså regelmessig, og kommer med cirka 25 til 32 dagers mellomrom – med noe variasjon fra gang til gang. Dersom mensen er over én uke for sen, defineres det som at den har uteblitt.

Hvorfor er det klumper i mensen?

Mensen kan være tynn og rennende – eller klumpete. – Ved kraftige blødninger vil blodet ofte koagulere. Dette kan sees som klumper som kommer ut. Noen av klumpene under menstruasjonen kan også være små biter av livmorslimhinnen som avstøtes, sier Romundstad.

Hva betyr svart mensenblod?

Menstruasjonen kan være sparsom med kun litt brunlig/svart utflod eller den kan være som en vanlig blødning. Dette vil for de aller fleste rette seg opp etter hvert, men dette kan ta tid. Blod vil lukte litt metallaktig og emment, dette er også normalt.

Hva er best å spise når man har mensen?

Sørg for å få i deg de næringsstoffene kroppen trenger når den mister blod. Spesielt jern fra kjøtt, skalldyr, sesamfrø og belgfrukt. Spis også mye C-vitaminer fra frukt og grønt, det hjelper kroppen til å ta opp jern. En god periode da de fleste føler seg fulle av energi.

Hvor ofte er det vanlig å skifte bind?

Det er derfor viktig å skifte bind ofte når det kommer mye blod ( hver 2-3 time) og sjeldnere når det ikke blør så mye (hver 4-5 time). Det er også lurt å dusje morgen og kveld. Om natten trenger du ikke å bytte bind, du kan trygt sove med dette om natten.

Kan man tisse mens man har i tampong?

Det går helt fint an å gå på do, selv om du bruker tampong. Man skal som hovedregel skifte tampong når man er på toalettet. Men man kan tisse med tampong, hvis man må det før det er tid for å skifte den. Snoren kan bli våt av tiss, men ikke selve tampongen.

Leave a Comment