Kan man leve godt uten galleblære?

De fleste klarer seg fint uten galleblæren. Det er flere måter å operere ut galleblæren på. Én metode er kikkhullskirurgi, også kalt laparoskopisk kirurgi. Kirurgen opererer da via en tynn slange med et kamera på tuppen gjennom noen små kutt i magen.

Hvor lang tid tar det å komme seg etter Galleblæreoperasjon?

I sjeldne tilfeller er det ikke mulig å gjennomføre operasjonen med kikkhullsmetode. Da legger vi et litt lengre snitt under ribbeinet (åpen operasjon) på høyre side. I så fall får du tilbud om overnatting på sykehuset før utskriving. Operasjonen tar vanligvis omlag 1,5 time.

Hvor lenge er man sykemeldt etter fjerning av galleblære?

Unngå tunge løft i to til fire uker. Du blir vanligvis sykemeldt i en uke etter operasjon ved kikkhullskirurgi. Ved åpen operasjonsteknikk blir du sykemeldt to til tre uker. Trenger du forlengelse av sykemeldingen tar du kontakt med fastlegen din.

Kan man leve godt uten galleblære? – Related Questions

Når kan jeg trene etter Galleblæreoperasjon?

Du kan starte med vanlig trening eller idrettsutøving 2-3 uker etter operasjonen dersom du ikke har ubehag.

Hvorfor sliten etter operasjon?

Etter en operasjon er det ganske vanlig at kroppen kan føles “sliten” og det tar tid før man kommer seg. Plagene kan også skyldes bivirkning av medisiner og en kombinasjon av disse to. Når det settes ned et pusterør (en tube) i luftrøret så er det umiddelbart etter at pasienten har sovnet ved innledningen av narkosen.

Kan man drikke alkohol når man har gallestein?

Pasienter med gallesteinssykdom anbefales å unngå store måltider fordi de lett utløser anfall (2). Kost som er rapportert å være assosiert med smerteanfall er foruten fettrik mat, sterk krydret mat, stekt fisk, epler, kaffe, grønnsaker (spesielt belgfrukter), alkohol og peanøtter.

Hvorfor får man betennelse i galleblæren?

Hva er årsaken til galleblærebetennelse? Betennelsen oppstår fordi en gallesten setter seg fast i galleblærens utløpsgang, slik at galleblæren ikke kan tømme seg. Det fører til en irritasjonstilstand som forverres ved at det oppstår en infeksjon med bakterier i tillegg.

Hvilket symptom er ofte det første hos en pasient med kreft i gallegangene?

Symptomer ved gallegangskreft

Gulsott er ofte det første symptomet på gallegangskreft. Dette skyldes en avklemming av gallegangene som gjør at bilirubin (et gallefargestoff som dannes ved nedbryting av hemoglobin i kroppen) går ut i huden og slimhinnene og farger de gule.

Hvor stor er en galleblære?

Form og funksjon. Galleblæren er omtrent 8–10 centimeter lang, 4–5 centimeter bred, er relativt tynnvegget (1–2 millimeter) og rommer 30–100 milliliter. Den mottar gallen, som blir produsert i leveren og ledet via de små gallegangene til to større ganger (ductus hepaticus dexter & sinister) fra hver sin leverhalvdel.

Hva kan man spise uten galleblære?

Du kan spise vanlig mat etter å ha fjernet galleblæra. Unngå store og fettrike måltid de to første månedene. Det er ikke unormalt å bli litt treg i magen og ha luft i tarmene. Du kan hjelpe til med å regulere fordøyelsen ved å holde deg i aktivitet og få i deg rikelig med drikke og fiberrik mat.

Kan gallestein gi luft i magen?

Et typisk gallesteinsanfall kan være slik:

Kvalme og oppkast. Det er vanlig å bli urolig. Vanligvis er smertene tilbakevendende, det vil si at de kommer og går, men de kan også være konstante. Luft i magen, oppblåsthet, kolikksmerter, raping og fordøyelsesproblemer er også vanlige symptomer ved gallesteinsanfall.

Er gallestein arvelig?

Gallestein rammer som regel personer over 40 år, og kvinner har større sannsynlighet for å få gallestein. I noen tilfeller er det arvelig belastet.

Kan man spise egg når man har gallestein?

Følgende kostholdsråd kan gis i forbindelse med gallestein: Reduser fettinntaket, særlig mettet fett fra kjøtt og meieriprodukter, unngå stekt mat, rødt kjøtt, egg og ost.

Kan man se gallestein på blodprøver?

Dersom du har typiske gallesteinssmerter må du oppsøke lege. Hos legen vil det bli tatt blodprøver og rekvirert en ultralydundersøkelse for å finne ut om smertene skyldes gallesten. Dersom man mistenker gallestein på grunn av typiske symptomer, er det vanlig å få utført en ultralyd av galleblæreområdet.

Kan man bli kvitt gallestein uten operasjon?

Akutte anfall behandles med sterke smertestillende og betennelsesdempende medikamenter som oftest settes i sprøyteform av lege. Akutt betennelse av galleblæren behandles ofte med antibiotika. Den vanligste behandlingen av gallesteiner som sitter fast i gallegangen, er å fjerne dem ved hjelp av et endoskop (ERCP).

Kan man kaste opp gallestein?

Noen blir kvalme og kaster opp. Smertene kommer ofte på kvelden eller om natten, og de kommer vanligvis brått, gjerne etter et fet måltid. Anfallet kan stoppe etter bare femten minutter, men vanligvis går det over først etter fire til seks timer. Med tiden kan gallestein støtes ut i tarmen av seg selv.

Hva er en stor gallestein?

Gallesteiner kan ha svært forskjellig størrelse, fra små som sandkorn til store som golfballer. I galleblæren kan det derfor være en eller flere store gallesteiner, noen små og noen store, eller hundrevis av bittesmå steiner. De helt store steinene gir minst problemer: de blir værende i galleblæren og gir ikke smerter.

Kan gallestein gi halsbrann?

Gallestein som ligg i galleblæra, gir som regel ingen plager og blir ofte påvist tilfeldig. Somme kan ha uspesifikke symptom som kan likne på halsbrann, magesårsmerter eller magekatarr.

Hvilke komplikasjoner kan gallestein medføre?

Gallesteinsykdom. Gallestein dannes i galleblæra. Hos 80 prosent medfører dette ingen problemer, men for de resterende kan det føre til gallesteinsanfall og komplikasjoner som betennelse i galleblæra.

Leave a Comment