Kan man legge ferdigplen på gammel plen?

Hvis du skal legge ferdigplen oppå en eksisterende plen, holder det å bare legge 10 cm matjord, fordi den gamle plenen allerede har tilstrekkelig med jord under. Matjord, også kalt soldet jord, er silt gjennom metallrister og er fri for stein, gresstorv, harde jordklumper og større røtter.

Hvordan legge ny plen på gammel plen?

Hvordan legge ferdigplen på eksisterende plen
  1. Ulike underlag krever ulike forberedelser.
  2. Steg 1 – Fjern ugress.
  3. Steg 2 – Fres opp dekket.
  4. Steg 3 – Jevn ut dekket.
  5. Steg 4 – Fyll på med jord.
  6. Steg 5 – Valse og rake jorden.
  7. Steg 6 – Sørg for riktig pH og tilfør næring.
  8. Steg 7 – Bestill ferdigplen.

Hvor tykt lag med jord under ferdigplen?

Steg 4 – Fyll på med jord

Over fiberduken skal du ha minimum 20 cm fyllmasse, men gjerne mer. Jo tykkere jordlag, jo bedre er det for ferdigplenen. Over fyllmassene har du et 10 cm tykt lag med matjord.

Kan man legge ferdigplen på gammel plen? – Related Questions

Kan ferdigplen få for mye vann?

Ikke vann for mye

Ifølge Johansson er det mange som vanner for mye etter at plenen er lagt. – Vanning er viktig, men det må ikke overdrives. For mye vann kan resultere i at røttene ikke går dypt nok. La jorden derfor nesten tørke opp før neste vanning.

Kan man legge duk over gress?

Du kan fint legge duk og tykke lag bark oppå, men du må i så fall fjerne gresset der du skal ha plantehull – for du skal jo ha planter her og der? Du risikerer at gresset gror frem gjennom plantehullene hvis du ikke fjerner gresset ordentlig først.

Hvor mye jord?

Hvor mye jord du trenger, avhenger av underlag, areal og formål. Vanlig mengdeberegning er slik: (lengde x bredde x lagtykkelse) x en komprimeringsfaktor på 1,15.

Hvor mye jord for å så plen?

Hvor mye jord trenger jeg til plen? Du trenger 15-20 cm lag som underlag for plen.

Hvordan jord til plen?

Jordkvalitet og gjødsling

Eller kanskje du trenger sand eller grus hvis det er tung leirjord der plenen skal anlegges? Se også om det er mye fuktighet i området, slik at du eventuelt kan grøfte og føre vannet bort. Er jorda næringsfattig må du tilføre gjødsel. I det øverste jordlaget blander du inn naturgjødsel.

Hvor fort må man legge ferdigplen?

Ferdigplen er ferskvare og bør legges ut snarest etter at den er mottatt. Venter du for lenge, kan den tørke ut. Vent derfor med å bestille plen til du har forberedt underlaget, og sørg for at du har anledning til å passe ekstra godt på den i de neste fire ukene. Plenen bør legges ut innen 24 timer etter mottak.

Hvor mye koster det å legge ferdigplen?

Dersom man ønsker plenen ferdig lagt, klar til å brukes, vil sluttprisen ligge mellom 100 til 150 kroner per kvadratmeter. En 100 kvm ferdig lagt plen vil derfor kunne koste mellom 10.000 og 15.000 kroner. Dersom du velger å legge den selv, ligger prisen rundt 5000 kroner.

Hvordan lykkes med ferdigplen?

Klipp så ofte at minst 2/3 av den totale gresslengden får stå igjen hver gang. Hvis det avklippede gresset er langt, må du rake det vekk så det ikke blir liggende og hindre lufttilgangen til plenen. Ikke klipp plenen kortere enn 4–5 cm, men øk gjerne lengden mot slutten av høsten.

Hva er prisen på ferdigplen?

Pris ferdigplen
Antall kvm Pris pr. kvm
1 – 20 kr 100.-
21 – 60 kr 80.-
61 – 120 kr 75.-
121 – 180 kr 70.-

Hvor ofte klippe ferdigplen?

En ferdigplen kan klippes en uke etter legging. For at du skal opprettholde en sunn og frisk plen, bør gresset klippes minst en gang i uken. Høyden på gresset bør ikke klippes lavere enn 2,8 – 3 cm.

Hvor ofte må man vanne ferdigplen?

Den trenger rundt 20 mm vann hver eller annenhver dag den første uken, litt avhengig av temperaturen. Så kan intervallene forlenges gradvis ettersom røttene fester seg. 20 mm vil si 2-3 timers vanning med vanlig hageslange. Vann gjerne om kvelden for å unngå at vannet fordamper.

Hvor ofte vanne nylagt ferdigplen?

Hvis ferdigplenen din viser symptomer på visning, bør den vannes manuelt med minst 20 mm vann hver gang. Dette tilsvarer vanning med spreder i to til tre timer. Det holder i utgangspunket å gjøre dette én gang, men i lange perioder uten nedbør kan du gjenta vanningen én til to ganger i uken.

Når skal man gjødsle ferdigplen?

Plenen bør gjødsles 2-3 ganger i løpet av sesongen. Plenen kan gjødsles med 3-4 kg fullgjødsel pr. 100 m2 om våren og 2 kg fullgjødsel i begynnelsen/midten av juni og august/september måned.

Hva er toppdressing plen?

Toppdressing består av grov sand, ideelt med korn på mellom 2 og 8 mm. Når sanden trenger ned i marken blir jorden luftigere, noe som gjør at gresset vokser bedre og tettere. Toppdressing skaper gode forhold for gresset og reduserer samtidig risikoen for at ugress skal trives og slå rot.

Hva skal man gjødsle plenen med?

Per 100 kvadratmeter kan du bruke 3-5 kilo Felleskjøpet Hagegjødsel. Om sommeren kan du bruke 2-3 kilo Felleskjøpet Hagegjødsel per 100 kvadratmeter ca. hver sjette uke. Det vil gi deg en slitesterk, grønn og tett plen, og du vil få mindre problemer med mose.

Kan hønsegjødsel svi plenen?

Bruker du kunstgjødsel må du også bruke vann, ellers blir plenen svidd. Men bruker du hønsegjødsel kan du for eksempel spre den utover like før du drar på ferie, og så satse på at det kommer til å begynne å regne mens du er borte. Uten regn løser den seg ikke opp, men den vil heller ikke svi gresset, sier Røkholt.

Leave a Comment