Kan man få atopisk eksem i voksen alder?

Hvordan blir man kvitt atopisk eksem?

De aller fleste med atopisk eksem trenger behandling med kortisonkrem. Kortisonkrem og -salver demper rødhet, hevelse og kløe i huden. Disse er trygge å bruke, men det er viktig at du benytter sterke nok preparater, og at de brukes lenge nok.

Hva forverrer atopisk eksem?

Hvis du eller ditt barn har atopisk eksem, har du kanskje merket at det er enkelte ting som forverrer plagene. Hos allergikere kan det dreie seg om en rekke stoffer (kalt allergener), blant annet pollen, husstøvmidd, dyrehår, støv eller enkelte matvarer (for eksempel egg, soya, hvete og nøtter).

Hvordan ser atopisk eksem ut?

Typisk for atopisk eksem er tørr og kløende hud. Utslettet svinger i omfang både med hensyn til utbredelse og hissighet, samt mellom gode og dårlige perioder. Noen ganger oppstår også væskefylte blemmer (pustler). Hvis du klorer på blemmene kan de sprekke, og det vil dannes skorper på huden.

Kan man få atopisk eksem i voksen alder? – Related Questions

Hva bør man unngå ved atopisk eksem?

Mindre klær, sol og bading i saltvann virker positivt på huden, men unngå å tørre ut huden og vær nøye med å smøre med fuktighetskrem. Barn med atopisk eksem kan være ekstra følsomme for solforbrenning, og derfor følge rådene om sol og solbeskyttelse ekstra nøye.

Kan stress utløse eksem?

Mye tyder på at psykiske faktorer og stress kan bidra til å forverre atopisk eksem. Meget av dette skyldes nok opplevelsen av kløe og dårligere kontroll på kloring.

Hvilken krem er best mot atopisk eksem?

En god krem mot atopisk eksem bør være fet og inneholde fuktighetsbevarende stoffer. Noen serier inneholder også stoffer som virker beroligende på hissig hud. Canoderm er en reseptfri krem som inneholder 5 % urea (karbamid), fordelt i en bløtgjørende krembase. Personer med atopisk eksem kan få denne på blå resept.

Kan atopisk eksem forsvinne?

Atopisk eksem er en kronisk, kløende hudsykdom som i hovedsak rammer små barn. Atopisk eksem starter vanligvis i spedbarnsalder. Eksemet vil hos mange avta eller forsvinne i løpet av få år.

Når oppstår atopisk eksem?

Atopisk eksem debuterer ofte i spedbarnsalder som røde utslett på kinnene. Tilstanden er hyppig blant spedbarn og småbarn, mange vokser det av seg, men en mindre andel har plager også i voksen alder.

Hva kan man smøre på eksem?

Bruk fuktighetsgivende kremer eller salver.

Karbamidkremer, slik som Canoderm og Carbaderm, har dokumentert effekt på forebygging av atopisk eksem og kan også brukes hos de med kontakteksem. Kremen kan svi ved sprukken hud. Ved lettere eksem kan du bruke en reseptfri kortisonkrem/-salve.

Er Sol bra for eksem?

De fleste som har atopisk eksem opplever at naturlig sol gir bedring i eksemet og det er dokumentert via studier at sol og saltvann har gunstig effekt på atopisk eksem. Den ultrafiolette UV-strålingen kan imidlertid være skadelig for huden, og derfor er det viktig ikke å oppholde seg lenge i solen uten beskyttelse.

Er saltvann bra for eksem?

Veldig mange opplever at naturlig sol gir bedring i eksemet, og det er dokumentert via studier at kombinasjonen sol og saltvann har gunstig effekt på atopisk eksem (1). Hos mange blir huden bedre etter en god sommer, hjemme eller i sydlige strøk, og noen får en effekt som kan vare en god stund utover høsten.

Hva er best mot eksem?

Behandling av atopisk eksem
  • Bruk en fuktighetsbevarende, beskyttende og fet fuktighetskrem.
  • Ved lettere eksem kan du forsøke en reseptfri kortinsonkrem/-salve 1 %.
  • Mot kløe finnes det kløestillende kremer og linimenter du kan forsøke.
  • Kaliumpermanganat kan brukes ved eksem som er betent.

Kan eksem være farlig?

Eksem er ikke en farlig tilstand, men kan være ukomfortabelt, skjemmende og gå utover livskvaliteten. I noen tilfeller kan eksem føre til sprukken hud som igjen kan resultere i infeksjoner i huden.

Hvorfor får man plutselig eksem?

De fleste akutte utslett, kløende eller ikke, er i de aller fleste tilfeller ufarlige. Det kan komme som en reaksjon på noe man har fått i seg eller som en reaksjon på kjemikalier eller fysisk kontakt med noe allergifremkallende. Kraftige utslett med forhøyninger i huden som klør, kalles som regel elveblest.

Er atopisk eksem smittsomt?

Atopisk eksem er en betennelse i huden som gir kløe. Betennelse skyldes sjelden allergi eller infeksjon alene, og det er ikke smittsomt. Dette er den vanligste form for eksem hos barn, også kalt barneeksem. Sykdommen kan være kronisk med et svært vekslende forløp.

Hva skjer i huden ved atopisk eksem?

Svikten i hudbarrieren fører til at bakterier og andre irriterende stoffer trenger ned i huden og aktiverer det lokale immunforsvaret, slik at huden blir rød og betent. Eksemet klør mye og mange klorer da opp huden, som ytterligere svekker hudbarrieren. På denne måten forsterkes eksemet.

Hvilken krem hjelper mot kløe?

Egenbehandling av kløe i huden

Milde reseptfrie kortisonkremer som Hydrokortison 1 % krem/salve og Mildison Lipid 1 % krem inneholder hydrokortison, som virker betennelsesdempende ved mildt eksem og allergiske reaksjoner. Kortisonkrem virker ikke direkte lindrende mot kløe, men kan dempe en hudreaksjon som kan stå bak.

Kan eksem lukte?

Men de kan gi problemer på grunn av lukt, og avsmitting og misfarging av klærne. Alvorlig eksem krever spesiell behandling, som kan bestå av et sterktvirkende binyrebarkhormon kombinert med f.

Hvor arvelig er atopisk eksem?

Det er en betydelig arvelig faktor i samsvar med definisjonen av atopi. Om begge foreldre har eller har hatt atopisk eksem, har hvert av deres barn ca 50-70 % risiko for atopisk sykdom og ofte med atopisk eksem som start.

Hva er alvorlig eksem?

Atopisk eksem er en vanlig kronisk hudsykdom som kjennetegnes av tørr hud, rødt væskende utslett og intens kløe. I Norge er cirka hvert femte barn og hver tiende voksen rammet. Ved alvorlig atopisk eksem kan store deler av kroppen være dekket av eksem.

Leave a Comment