Kan man bruke vanlig lys som vekstlys?

Kan man bruke vanlig LED lys som vekstlys? Ja det kan man, man kan faktisk bruke hvilket som helst lys som et slags vekstlys, men om det er optimalt er et annet spørsmål. Led belysning til hus og bolig er ikke optimalisert for planter, men for mennesker.

Hva kan brukes som vekstlys?

Det første som er viktig å vite er at lyset som brukes i plantenes fotosyntese ligger i området 400 til 700 nanometer. Det må også være nok av det. Du kan også bruke sparepærer eller vanlige lysrørsarmaturer som vekstlys, men du må vanligvis bruke mange pærer for at det skal være nok lys.

Kan man bruke LED lys til planter?

De fleste plantelamper er nå utstyrt med LED-lamper (Light Emitting Diode) som både har lang levetid og bruker lite strøm. LED-lamper bruker 80–90 prosent mindre energi enn en vanlig lyspære eller halogenlampe. De nye LED-armaturene er ofte litt slankere i form og tar mindre plass enn andre.

Kan man bruke vanlig lys som vekstlys? – Related Questions

Skal vekstlys stå på hele tiden?

Ikke la lyset stå på døgnet rundt

Passende lystid er 12-16 timer. Står lyset på døgnet rundt fordi du ikke orker å skru det av kan du stresse plantene. Glem ikke at dette er levende organismer som trenger søvn, slik du meg og deg! I naturen når solen går ned og det blir mørkt så vil plantene gå i hvilemodus.

Når slutte med vekstlys?

I Norge er det for lite naturlig lys på vinteren. Først i mars/april er det nok lys, så fra oktober til mars er det en stor fordel med vekstlys.

Hvilken lyspære til planter?

Du kan bruke vanlige lystoffarmaturer eller andre lampeoppheng med lyspærer eller lystoffrør som helst har 6400K, 1200–2200 lumen og er på minst 10W. Det trenger ikke være dyre spesialpærer eller armaturer.

Hvilke planter tåler lite lys?

Planter som tåler lite lys
  • Smaragdpalme (Zamioculcas)
  • Svigermors tunge (Sansevieria)
  • Aglaonema (sjømannstrøst)
  • Monstera.
  • Paraplyplante (Schefflera)
  • Fredslilje.
  • Gullranke.
  • Gummifiken.

Er det UV lys i LED lys?

LED lys avgir et behagelig lys og er svært energieffektive. De gir like mye lys, men bruker bare en liten del av strømforbruket. I tillegg avgis det ikke UV og IR lys. Det gjør at bilder, maling og andre materialer ikke vil falme av lyset.

Blir LED lys svakere?

Levetiden for LED er definert som den tiden det tar inntil lysutbyttet når 70% av sin opprinnelige verdi. Dette kalles også L70. Med andre ord, LED slutter ikke plutselig å lyse slik vi opplever at en glødepære gjør, men gir gradvis mindre lys.

Kan man ha på LED-lys om natten?

– Moderne lys er ikke brannfarlige

Ifølge han er moderne ledlys ikke brannfarlige og dermed trenger man heller ikke å slå de av om natta.

Er det lov å bytte fra halogen til LED?

For LED-pærer derimot eksisterer det ikke et lovverk som tillater oss å godkjenne de på lik linje som halogenpærer og xenonpærer. På grunn av dette kan ikke LED pæren bli godkjent i en halogen lykt og vil derfor stride i mot dette kravet, selv om lykten er godkjent.

Kan man bare skifte fra halogen til LED?

Spar nesten 90 % av strømforbruket med LED-spotlys

En 10 watts halogenpære kan erstattes med en 1,2 watts LED-pære – altså cirka 1/8 av strømforbruket. Levetiden på LED-pærene er også betydelig lenger – helt opptil 20.000 timer – mot halogenpærenes 4.000 timer, i beste fall.

Kan man bruke LED-pærer i gamle lamper?

Skal du erstatte tradisjonelle lyspærer med LED er det viktig at du velger en LEDpære med tilsvarende sokkel. Sørg også for at den nye pæra har samme spenning som den gamle. Skal du bytte ut halogen med LED i downlights, vær oppmerksom på at downlights med LEDpærer normalt vil ha behov for en spesiell LED-dimmer.

Hvor mye sparer man på å bytte til LED?

– Levetid for en standard LED-pære er 15.000 til 30.000 timer. Tilsvarende for halogen er 2000 timer, sier Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova. Ifølge Flathagen vil LED redusere strømbruken opp mot 90 prosent sammenlignet med glødepærer, og omtrent 80 prosent sammenlignet med halogen.

Kan man bruke LED-pærer i alle lamper?

De aller fleste lamper kan ta en LEDpære. Ønsker du å kunne dimme en eksisterende taklampe må du kjøpe dimbare LEDpærer og få en elektriker til å montere en dimmer som egner seg for LED.

Hvorfor blinker LED-pærer?

Den vanligste årsaken til at LED-pæren din blinker, skyldes krypstrøm. Dette betyr at en liten smule strøm kryper i ledningene til LED-pæren din, selv om den er slått av. I dag er LED-pæren nemlig så effektiv at den vil prøve å slå på seg selv, ved selv svake strømmer.

Hva tilsvarer 25 watt?

Effekten av glødepærer og sparepærer:

Gammel 15 watt = ny 3 watt. Gammel 25 W = ny 5 W. Gammel 40 W = ny 7-9 W. Gammel 60 W = 11 W.

Hvilke pærer bruker minst strøm?

LED-pærer bruker desidert minst strøm, har lengst levetid, men er dyre. Hva er så billigst når man tar hensyn til pris, strømforbruk og levetid? Om lag 50 kroner i året er merkostnaden ved å velge feil type lyspære.

Hvor mye strøm bruker en 40w pære?

Lyspære kontra sparepære

For med en lyspære40 W bruker du 177 kWh i året. Men skifter du til en sparepære vil du bruke 40 kWh i året. Det vil si at du sparer 137 kWh i året. Og regner vi det om i penger vil det si at du sparer 123 kr i året.

Leave a Comment