Ikke angre på dødsleiet

Forestill deg at en lege forteller deg at du kommer til å dø om to uker. Hva vil du angre på, hva er de tingene du kunne ønske du hadde gjort annerledes?

Fem gjengangere

Heldigvis har du mest sannsynlig ikke fått noen dødsdom, og forhåpentligvis er det mange år før du legger på røret en gang for alle. Samtidig kan det være nyttig å gjøre deg opp noen tanker ved å lære av andre, som har fått beskjeden om at holdbarhetsdatoen nærmer seg med stormskritt.

Abcnyheter hadde for en stund tilbake en artikkel om hva døende angrer på ved livets slutt, og her er det mange fellestrekk det er mulig å ta til etterretning. I følge australske Bonni Ware som i flere år jobbet med å ta vare på pasienter som kun hadde få uker igjen å leve, finnes det fem gjengangere:

Topp fem-listen

  1. «Jeg skulle ønske jeg hadde hatt mot til å leve et liv tro mot meg selv, ikke det livet andre forventet av meg.»
  2. «Jeg skulle ønske jeg ikke hadde jobbet så hardt.»
  3. «Jeg skulle ønske jeg hadde hatt mot til å uttrykke følelsene mine.»
  4. «Jeg skulle ønske jeg hadde holdt kontakten med vennene mine.»
  5. «Jeg skulle ønske jeg hadde latt meg selv være lykkeligere.»

Ser klart tilbake

I boken «The Top Five Regrets of the Dying – A Life Transformed by the Dearly Departing» skriver Bonni Ware at når folk innser at livet deres snart er over og ser klart tilbake på det, er det lett å se hvor mange drømmer de ikke har forfulgt. På samme tid tror jeg også det er mulig å tilegne oss denne kunnskapen selv om vi ikke ser døden i hvitøyet.

Om du tar noen sekunder og tenker etter; hva skulle du ønske var annerledes i livet ditt akkurat nå? Hva er det som skal til for at anger byttes ut med takknemlighet når mannen med ljåen banker på døren?

Leave a Comment