I hvilke matvarer finner vi K2?

 • Spinat.
 • Grønnkål.
 • Brokkoli.
 • Bladsalater – særlig i dypgrønne bladsalater som romano og rucola.
 • Kål.
 • Rosenkål.
 • Nesler.
 • Japanske alger.

Hva er vitamin K2 bra for?

Vitamin K2 er viktig for at blodet skal kunne levre seg og oppbygning av benvev. Dette vitaminet produseres i tarmen.

Hvor mye K2 trenger vi?

I dag finnes det få offentlige kostråd om K2 og medisinsk begrunnede anbefalinger i forhold til daglig inntak av vitamin K2. Maksimalt daglig anbefalt inntak fra kosttilskudd er for tiden 200 mikrogram.

Er vitamin K og K2 det samme?

Vitamin K finnes i to former: Vitamin K1 (fyllokinon) og vitamin K2 (menakinon). Vitamin K er kofaktor for et enzym som produserer koagulasjonsfaktorer, som trengs for at blodet skal stivne (levre seg) som normalt. Vitamin K spiller også en viktig rolle i beinmetabolismen.

I hvilke matvarer finner vi K2? – Related Questions

Er K2 vitamin blodfortynnende?

Pasienter som går på blodfortynnende medisin bør være særlig forsiktige med å ta K2-tilskudd. Steinar Madsen fraråder personer som bruker Marevan å ta K2 fordi pillene kan motvirke effekten av det blodfortynnende legemidlet: – Tar du vitamin K2 kan du få tykkere blod, og dermed muligens også økt risiko for blodpropp.

Hvilke grønnsaker inneholder K-vitamin?

Spesielt mye vitamin K finnes i dypgrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, brokkoli og bladsalater – særlig i dypgrønne bladsalater som romano og rucola. Mye vitamin K finnes også i kål, rosenkål og i nesler.

Kan man få for mye vitamin K?

Det finnes i den ingen studier som har vist at man kan få for mye Kvitamin.

Hvor mye vitamin K trenger vi hver dag?

Det finnes ingen offisielle norske anbefalinger for vitamin K, men man antar at behovet er ca 1 mikrogram per kg kroppsvekt per dag. Hvis du veier 60 kg, betyr det ca 60 mikrogram daglig.

Hvordan får man i seg K vitamin?

Vitaminet finnes i naturen i to former: Fyllikinon (kalt K1vitamin) finnes i grønne planter. Menakinon (kalt K2vitamin) produseres av bakterier i tarmen.

Hvem trenger K vitamin?

Vitamin K er nødvendig for at blodet skal koagulere og viktig for vekst og utvikling av benvev. Grønne bladgrønnsaker er den viktigste kilden til vitamin K i kosten, men også melk og meieriprodukter, kjøtt, egg, frukt og andre grønnsaker inneholder vitamin K.

Hva skjer om du får for lite vitamin K?

Mangler du vitamin K, kan du oppleve økt tendens til blødning, neseblod og blå merker. Mangelsymptomene ved K1 vitamin er forlenget blødningstid, da blodets evne til å størkne forringes. Mangelsymptomer på K2 vitamin er risiko for beinskjørhet, hjertekarsykdommer og åreforkalkning.

Er det K vitamin i avokado?

Vitamin K: Avokado også en god kilde til vitamin K, som bidrar til å opprettholde normal benbygning. Folsyre: Avokadoen er rik på folsyre, også kjent som vitamin B9. Vitaminet er et viktig næringsstoff, spesielt under svangerskap da det gir gode forutsetninger for helse og utvikling – både for mor og barn.

Er brokkoli blodfortynnende?

For deg som bruker blodfortynnende midler, er det viktig å ikke spise mye av de grønnsakene som er rike på vitamin K. Grunnen er at K-vitaminet vil motvirke effekten av medikamentet du tar. Spinat, mangold, grønnkål, brokkoli, bladpersille, kruspersille og mørkegrønne bladsalater bør unngås.

Er blåbær blodfortynnende?

Ved høye doser blåbær kan en forsterket blodfortynnende effekt ikke utelukkes, men denne lar seg vanskelig kvantifisere. Pasienten bør i slike tilfeller være spesielt oppmerksom på symptomer som blåflekker og blødning fra nese eller tannkjøtt.

Er rødvin blodfortynnende?

Ifølge Nhi.no kan alkohol forstyrre blodlevringen og øke INR. Spesielt er det farlig med litt større mengder flere dager på rad, slik som noen utsettes for på feriereiser o.l. Små mengder vin eller øl ser ikke ut til å spille noen rolle, men unngå daglig bruk, og bruk så lite som mulig, er konklusjonen.

Hvorfor ikke spise brokkoli?

Brokkoli inneholder en sammensatt sukker som kalles raffinos. Dette sukkeret absorberes ikke av kroppen, bakterier i tykktarmen brytes ned, noe som resulterer i flatulens som kan føre til både svelling og uvelkommen lukt.

Er blomkål eller brokkoli sunnest?

Blomkål er nesten like sunt og næringsrikt som brokkoli, men inneholder ikke like mye jern. Nå har en amerikansk studie vist at brokkoli og blomkål sammen, beskytter enda bedre mot ulike kreftformer enn om man spiser dem hver for seg.

Hva er den sunneste grønnsaken?

De fem sunneste grønnsakene
 • Grønnkål – best på antioksidanter. ( Foto: Rasbak, Creative Commons)
 • Kålrot – rikest på C-vitaminer. ( Foto: Berit Roald, NTB Scanpix)
 • Tomat – med krefthemmende skall. ( Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix)
 • Brokkoli – med mye glukosinolater. (
 • Løk – kan forebygge hjerte-karsykdommer. (

Leave a Comment