Hvorfor skal vi ha nynorsk på skolen?

Grunnen til at dere har nynorsk på skolen er fordi det er et norsk skriftspråk, og i ulike jobber må man beherske dette skriftspråket. Det er også en viktig del av den norske kulturarven, da det hang tett sammen med den norske selvstendigheten fra Danmark.

Har man nynorsk på barneskolen?

opplæringsloven § 2-5 første ledd. Uansett hva elevene velger, skal skolen fortsatt bruke det vedtatte hovedmålet i sitt skriftlige materiale. Det framgår av opplæringsloven § 2-5 sjette ledd at elevene skal ha opplæring i både bokmål og nynorsk de to siste årene i grunnskolen.

Når kom nynorsk i skolen?

Alt frå slutten av 1850-åra byrja andre å ta skriftspråket i bruk. Landsmålet blei likestilt med dansk i 1885 og blei godkjent som undervisingsspråk i skolen etter lokal avgjerd i 1892. Landsmålet auka raskt i bruk og popularitet i Bygde-Noreg. I 1929 fekk språket offisielt namnet nynorsk etter vedtak i Stortinget.

Hvorfor skal vi ha nynorsk på skolen? – Related Questions

Er det mulig å snakke bokmål?

Det er vanskelig å skille dette språket fra språk i høyere samfunnslag i andre byer på Sør-Østlandet, så det går gjerne under navnet «standard østnorsk» eller «dannet østnorsk». Nå finnes det ikke noe offisielt (talt) standardspråk i Norge, og mange språkforskere mener at ingen strengt tatt snakker bokmål.

Hvor er det mest nynorsk?

Av Norges 356 kommuner er det 90 nynorskkommuner og 118 bokmålskommuner mens de resterende har erklært seg målformsnøytrale. Ålesund kommune (etter grensene fra 2020) er den største kommunen med nynorsk som administrasjonsspråk.

Når ble nynorsk tatt i bruk?

«Jamstillingsvedtaket» er prinsippvedtaket som gav nynorsk offisiell status. Det vart gjort 12. mai 1885 etter ein av dei lengste og mest omfattande språkdebattane i Stortinget si historie.

Hva skjedde i 1885 i Norge?

Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål.

Når ble nynorsk og bokmål likestilt?

I muntlig bruk står dialektene sterkere enn i de fleste andre land, og blandingsformer av dialekter og normaltalemål er også mye brukt. Det offisielle normeringsorganet for norsk skriftspråk er Språkrådet. Bokmål og nynorsk er formelt likestilte (lov om målbruk i offentlig tjeneste, 1980).

Hvordan gikk det til at Norge fikk to skriftspråk?

Det skjedde gjennom to ulike konkurrerande metodar. Den eine metoden justerte dansk slik at ein bytte ut danske ord med norske og til ei viss grad nærma seg (aust)norsk talespråk. Resultatet blei bokmål. Den andre metoden gjekk ut på å skapa eit heilt nytt skriftspråk på grunnlag av dei norske dialektane.

Hvordan kom bokmål til?

Harde konsonanter erstattet de danske bløte i skrift og leseuttale. I 1907 var dansken i Norge reformert nok til å kalles sitt eget språk. Skriftspråket fikk navnet riksmål. I 1929 ble det omdøpt til bokmål av Stortinget.

Hva er fordelen med nynorsk?

Forskere ved NTNU i Trondheim har funnet ut at nordmenn som blir utsatt for både nynorsk og bokmål, får de samme positive effektene som en flerspråklig person. Av nynorsk blir du altså smartere, mer kreativ, språklig bevisst og i mange tilfeller presterer du bedre i andre fag på skolen.

Hvem fant på bokmål?

Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far».

Hvorfor er bokmål bra?

I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon.

Hvor mange i Norge skriver bokmål?

Bokmål er en av to offisielle målformer av norsk skriftspråk, hvorav den andre er nynorsk. I skrift benyttes bokmål av anslagsvis 90 % av befolkningen i Norge.

Var Knud Knudsen gift?

Knud Knudsen døde som en formuende mann i Bergen 1915. Han var ugift og hadde ingen barn, men hans aldri sviktende interesse for hjemstedet og fruktdyrkingen viste seg ved at han opprettet et legat for fruktdyrkere i Hardanger og for familien der.

Hva heter han som fant opp nynorsk?

Det nynorske skriftspråket vart utforma på 1800-talet av språkforskaren Ivar Aasen på grunnlag av dei norske dialektane.

Hvem ville beholde det danske språket?

Det første alternativet var å beholde dansk som skriftspråk. De fleste embetsmenn stemte for dette alternativet. De så på Danmark som en kulturnasjon, og ville beholde tett kontakt. En kjent person som stemte for dette alternativet, var dikteren Johan Sebastian Welhaven.

Hvem fant opp riksmål?

Nobelprisvinneren Bjørnstjerne Bjørnson innførte navnet riksmål i Norge og grunnla Riksmålsforbundet.

Kan man snakke nynorsk?

Ingen snakker nynorsk

I motsetning til det mange ser ut til å tro, er det ingen som snakker nynorsk. Nynorsk er, i likhet med bokmål, et skriftspråk. Dialekter derimot, de er det mange av, og de færreste snakker tilnærmet likt bokmål.

Leave a Comment