Hvorfor mister coleus blader?

De viktigste stikkordene er god plass til røttene, mye vann og tilgang på næring. Nye blomster kan føre til at planten mister mye av fargene i bladene, så disse kan du med fordel fjerne fortløpende. For å fremme veksten bør du regelmessig klippe planten – du vil da oppleve at den også blir tettere og frodigere.

Hvordan få en fyldig coleus?

For at ikke planten skal vokse opp til en tynn stilk, velger man å toppe planten. Du kan også knipe lengre nede, sideskudd vil dukke opp. Nå får planten tid til å vokse seg kraftig i hovedstammen, noe som er viktig om man vil ha en stor og fyldig plante.

Hvordan ta vare på coleus om vinteren?

Coleus ute og inne

I en krukke på terrassen blir den praktfulle planten ekstra dekorativ; gjerne i kombinasjon med skjønne sommerblomster. Bare pass på at du ikke planter den ut før frosten har sagt takk for seg. Coleus tåler ikke kulde; vinter og tidlig vår må tilbringes i vinduskarmen eller på stuebordet.

Hvorfor mister coleus blader? – Related Questions

Er Praktspragle flerårig?

Dekorativ bladplante som trives i sol til halvskygge. Planten er flerårig, men kan kun overvintre ved frostfri plassering.

Kan man klippe coleus helt ned?

Coleus er en praktfull plante som vokser villig, som lett kan fornyes og tåler å klippes ned.

Kan Praktspragle overvintre?

Overvintring: Kan overvintre inne i stue/oppholdsrom hvis ikke temperaturovergangen blir for stor når du tar den inn. Overvintrer lyst.

Kan Praktspragle overvintre ute?

Coleus trenger vann flere ganger i uken, den trenger næring ila vekst sesongen og den tåler best halvskygge. Coleus trives godt inne og ute.

Hvor ofte skal coleus ha vann?

Hvor ofte? I sommerhalvåret er coleus tørst og vil helst ha vann hver dag. Jo mer sol den får jo sterkere farger får den, og jo mer tørst blir den. Mange tåler å stå i direkte sollys hele dagen bare den får vann, mens mange må få sin tid i skyggen for å ikke bli kokt.

Skal Coleus ha gjødsel?

Akkurat som oss mennesker trenger coleus næring for å holde seg sunn og frisk. Så lenge jorden den står i er nokså ny, finnes det nok næring der. Organisk, flytende gjødsel er å foretrekke. Fra mars til september kan du tilføre dette 2-3 ganger per måned.

Hvordan topper man en plante?

Å toppe er rett og slett å knipe av toppen, toppen kan kastes, eller om den er lang nok gjøres om til en stikling. Man kan toppe nesten alt, noen få ting vokser rett opp og skal egentlig ikke ha sideskudd, som feks valmue, men resten har godt av å bli knepet.

Hvordan herde Coleus?

Når temperaturen er jevnt over 10 grader kan du begynne å herde de i morgensolen. Det tåler -ikke- frost! Sett de ut et par timer på morgenen et sted det ikke blåser, og så tar du de inn igjen. Nåe du skal ta de inn igjen, sett de gjerne et sted hvor det ikke er så varmt, og gjenta prosessen neste dag.

Hvor ofte klippe coleus?

Blomster skal knipes av med én gang, hvis ikke mister bladene farge. Om du med jevne mellomrom friserer planten ved å klippe den, kan du få en coleus med en mer buskete og frodig form.

Hvordan klippe avlegger?

Slik tar du stiklinger

Kutt av en av plantens grener og fjern de nederste bladene. Sett stiklingen i en gjennomsiktig vase eller flaske med lunkent vann. Plasser stiklingen lyst, men ikke i direkte sollys. Etter ca 2-6 uker vil stiklingen utvikle røtter.

Hvor lenge skal planter herdes?

Plantene trenger tid til å utvikle sterkere blader som tåler livet utendørs. Inneplanter kan trenge 6–7 uker herding. Planter som er dyrket frem under solfangere kan trenge 3–4 uker.

Når skal man Prikle spirer?

Når skal du prikle? Ideelt sett prikler du når spirene har fått sitt første ekte bladpar. De første bladene som kommer er frøblader, de ser gjerne ganske like ut på alle spirer.

Hvor mange minusgrader tåler stemor?

Stemorsblomst, eller Viola, tåler godt vårens skiftende temperatur, til og med ned til -5°C. Men plantene tåler ikke uttørking, så det er viktig med jevnlig vanning. Legg gjerne litt lagtidsgjødsel i krukkene så kanskje de blomstrer helt til sommerblomstene er klare for utplanting.

Hvordan redde solbrent plante?

Når skaden er skjedd

Sett planten svalt og tildekket mot sol så den får hentet seg inn igjen, så går det som regel bra – alt plantene vil er å overleve. Er alle bladene døde, kan det være en løsning å klippe den ned, eller kaste den.

Hva gjør man med brun tuja?

Hvis det er ille nok, er det ingen ting annet å gjøre enn å sage ned hele hekken. En tujahekk bryter ikke på nytt fra hard ved, slik at det i praksis er umulig å få en tuja som er blitt brun i toppen til å bli pen igjen. Flerårige busker og trær i krukker bør vannes når vårsola begynner å ta.

Kan man være i sola når man er solbrent?

Når du har vært solbrent er det viktig å unngå solen noen uker. Rødheten i huden vil vanligvis gå over i løpet av noen dager. Fortsett å smøre deg med kjølende, fuktighetsbevarende krem også etter at rødheten i huden er borte. Bruk høy solfaktor og klær som beskyttelse.

Leave a Comment